Zinaida Greceanîi: ,,Vă anunț că am fost confirmată pozitiv cu noul tip de coronavirus”

Zinaida Greceanîi a venit cu un mesaj, după ce s-a anunțat că a fost testată pozitiv pentru Covid-19. Președinta Parlamentului nu menționează cum s-a infectat. Este de menționat că ședințele fizice în plen sunt suspendate de câteva săptămâni.

„Vă anunț că am fost confirmată pozitiv cu noul tip de coronavirus. Din păcate, COVID-19 afectează zilnic mii de oameni din întreaga lume, pentru viața cărora luptă eroii zilelor noastre – medicii. Și eu mă aflu sub supravegherea medicului de familie și urmez tratamentul la domiciliu.

Exprim sincere cuvinte de recunoștință și mulțumire tuturor angajaților sistemului de sănătate pentru sacrificiu și munca titanică pe care o desfășoară, în această perioadă dificilă. Sunteți pe bună dreptate eroii noștri! 

În pofida tuturor greutăților generate de această criză pandemică, sunt convinsă că împreună vom reuși să le depășim. Vă doresc tuturor multă sănătate, fiți vigilenți și aveți grijă de familiile voastre și oamenii dragi”, a spus Zinaida Greceanîi.

Pe 24 decembrie, municipalitatea vă invită în Piața Marii Adunări Naționale la o sărbătoare de Crăciun

Pe 24 decembrie, municipalitatea vă invită în Piața Marii Adunări Naționale la o sărbătoare de Crăciun, informează unica.md.

Astfel, Primăria vă așteaptă la un spectacol plin de magie, colinde și cântece de iarnă, alături de artiști și ansambluri îndrăgite:

  • Cristofor Aldea Teodorovici & Orchestra
  • Brio Sonores
  • Formația Millenium
  • Geta Burlacu & VoxMan Acapella
  • Corala „Vocile Primăverii”
  • Capela Corală Academică „Doina”
  • Ansamblul de violoniști „Divertisment”
  • InTact-Art by Cristina Scarlat

Atmosfera va fi completată de tablouri coregrafice impresionante oferite de show-baletul „Repede” și „Flash”.

Programul complet îl puteți afla pe site-ul oficial: craciun.chisinau.md.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” anunță deschiderea sezonului festiv dedicat sărbătorilor de iarnă

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” anunță deschiderea oficială a sezonului festiv dedicat sărbătorilor de iarnă. Actorii teatrului vor prezenta spectacole pline de farmec, lumini strălucitoare și personaje îndrăgite, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul Teatrului „Licurici”, Ala Toma, a subliniat că echipa teatrală a pregătit momente de neuitat pentru întreaga familie.„Suntem încântați să anunțăm deschiderea oficială a sezonului de iarnă la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” cu spectacolul teatralizat Magia Crăciunului. Acest spectacol este un prilej perfect de a aduce bucuria sărbătorilor mai aproape de inimile spectatorilor noștri, indiferent de vârstă”, a spus Ala Toma.

Conducerea instituției a remarcat că echipa teatrală a pregătit o experiență plină de emoție, povești captivante, personaje magice și momente de neuitat, care ne amintesc de adevăratul spirit al Crăciunului.

„Anul acesta, copiii vor avea parte de ceva deosebit de frumos și magic. Întâlnire cu Moș Crăciun și Crăciunița, care vor aduce surprize și voie bună, Îngerul Vestitor și Steluța, care vor lumina calea spre o sărbătoare de neuitat, aventurile lui Bujor-Voinicul și confruntarea cu Zmeoaica cea vicleană, iar Capra și Ursul ne vor aduce bucuria tradițiilor și obiceiurilor de iarnă. Crăciunul înseamnă familie și speranță, iar prin „Magia Crăciunului” dorim să aducem aceste valori pe scena noastră, într-un mod unic și autentic. Vă așteptăm cu drag de la mic la mare să sărbătorim împreună începutul unui sezon plin de lumină și căldură sufletească!”, a afirmat Ala Toma.

Repertoriul poate fi văzut și pe rețelele de socializare ale teatrului.

Biletele pot fi procurate la casa instituției sau online.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae, cel care vestește sosirea Crăciunului

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni” și considerat un simbol al milosteniei, al generozității și al faptelor bune, ocrotitorul copiilor, văduvelor, orfanilor, soldaților și al marinarilor, informează unica.md.

Sărbătoarea este importantă pentru credincioși, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ecumenic.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ținutul Lichiei, într-o familie cu credință în Dumnezeu. Avea un unchi episcop care i-a sfătuit pe părinții săi să își îndrepte fiul către slujirea Bisericii. Nicolae a devenit preot, trăind în post și rugăciuni, cu frică de Domnul.

După moartea părinților săi, a moștenit o avere însemnată, din care a dăruit foarte mult celor săraci, ajutându-i pe cei aflați în nevoie. “S-a ridicat la cele veșnice după ce a trăit îndelungat, timp în care a săvârșit foarte multe fapte bune. Din sfintele lui moaște a izvorât mir și multe minuni s-au făcut de atunci”, indică mai multe surse.

Ziua de 19 decembrie este una plină de tradiții și obiceiuri din popor. Este totodată ziua de Moș Nicolae, așteptată mai ales de cei mici. În fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, copiii își lustruiesc ghetele, pentru că Moș Nicolae vine să le aducă daruri, dacă au fost cuminți. Totodată, se zice că “cei obraznici vor primi o nuielușă în loc de dulciuri și cadouri”.

Tradiția spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și este protectorul celor nevoiași și al orfanilor. Se mai crede că Sfântul Nicolae are puterea de a-i salva pe marinarii de la înec și că apără văduvele și soldații pe timp de război.

De Sfântul Nicolae, în case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun în apă pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă acest lucru se întâmplă, anul următor va fi unul plin de belșug.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou. În popor se zice că de la Sfântul Nicolae ziua începe să se mărească câte puțin.

Sărbătoarea este cinstită de numeroși creștini ce îi poartă numele. În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni își sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. Este vorba de toți cei care poartă numele de Nicolae sau nume derivate din acesta precum Nicoleta, Nicușor, Niculiță, Niculina, Nicu, Nicola, Nicoară, Neculai, Nae. 

În sectorul Râșcani al Capitalei au fost plantați în jur de 2 mii de copaci
Articolul anterior
Moldova, pe locul 2 în Europa cu cele mai multe decese Covid raportate la numărul populației
Articolul următor