Toate cartelele SIM neînregistrate vor fi anulate

Toate cartelele SIM preplătite vor fi deconectate treptat, iar utilizatorii vor putea să le procure doar cu actul de identitate, potrivit proiectului de lege inițiat de Serviciul de Informații și Securitate.

separator

La solicitarea Jurnal TV să comenteze care este riscul de creare a premiselor pentru apariția unor „piețe negre” ale cartelelor SIM, SIS precizează că, în cazul în care va fi depistat faptul că utilizatorul final furnizează serviciile alte persoane, serviciile vor fi deconectate.

Potrivit SIS, utilizatorul solicitând furnizarea serviciului și devenind posesor legal al cartelei devine și utilizator final al serviciilor oferite, astfel, fiind obligat să folosească serviciile furnizate pentru nevoi proprii, fără a furniza la rândul său aceste servicii către terți.

„Prin urmare, răspunzător pentru orice acțiune interzisă de actele normative sau de condițiile impuse de furnizor este utilizatorul. În cazul depistării faptului furnizării de către utilizator final a serviciilor către terți, serviciile în cauză urmează a fi deconectate. Totodată, prezentarea datelor personale la achiziționarea serviciilor electronice, va ușura identificarea utilizatorului final, iar în cazul în care acesta pretinde că, a transmis cartela altei persoane, va fi de asemenea ușurată identificarea acesteia. Totodată, după aprobarea proiectului de lege final, urmează a fi elaborate normele privind modul de acces al utilizatorilor finali la rețele publice de comunicații electronice, care va permite identificarea acestora și va stabili măsuri în vederea minimizării riscului de transmitere ilegală de către utilizatorii finali a cartelelor către terți”, se arată în răspunsul SIS-ului oferit pentru Jurnal TV.

Potrivit instituției, proiectul urmează să stabilească o perioadă de tranziție și conformare la noile reglementări suficientă pentru informarea efectivă a tuturor utilizatorilor serviciilor electronice preplătite existenți la moment. Totodată, responsabilii de la SIS dau asigurări că proiectul nu aduce atingere reglementărilor privind stocarea datelor utilizatorilor.

Conform datelor prezentate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, sumar de către operatori, în perioada anilor 2018-2019, au fost vândute 2 414 981 de cartele preplătite depersonalizate, din care, la sfârșitul lui 2019, active erau 2 009 329 unități.

Precizăm că proiectul de modificare a Legii comunicațiilor electronice, care stabilește obligativitatea vânzării cartelelor preplătite doar cu prezentarea unui act de identitate, se află în prezent pe masa grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător.

Ulterior, urmează să fie aprobat de Guvern și supus votului în Parlament.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu: ,,Să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe cetățeni cu ocazia Sărbătorilor Pascale! În mesajul său, demnitarul îi îndeamnă pe cetățeni să fie alături de cei dragi și să creadă în Republica Moldova și în oamenii ei. ,,Doar împreună vom putea construi un viitor demn și în pace pentru copiii Moldovei“.

Igor Grosu: Să ne ținem împreună și să fim alături de oamenii dragi

„Acum, de Paște, când ne adunăm grămăjoară pentru a coace cozonac, pentru a vopsi ouă sau pentru a merge la slujba de Înviere, să ne aducem aminte de lucrurile care ne unesc și ne bucură. Să ne aducem aminte de momentele frumoase din copilărie, de tradițiile noastre, de cei dragi care nu mai sunt printre noi sau care sunt în dificultate.

Să vorbim de prezent, să prețuim pacea și libertatea, să fim încrezători și cu speranța că vom reuși, că împreună putem construi un viitor demn și în pace pentru toți copiii Moldovei. Să ne ținem împreună, să fim alături de oamenii dragi și să credem în Republica Moldova și oamenii ei. Sărbători luminate tuturor!”, a spus Igor Grosu.

În 2025, Paștele catolic și cel ortodox va fi sărbătorit în aceeași zi

Paștele este o sărbătoare a cărei dată variază de la an la an. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea în 325 e.n., Paștele ortodox fiind sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

În 2025, atât Paștele catolic, cât și cel ortodox vor fi sărbătorite pe data de 20 aprilie, scrie diez.md.

În următorii ani:— Paștele ortodox:
2026 – 12 aprilie;
2027 – 2 mai;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 8 aprilie;
2030 – 28 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 2 mai.

— Paștele catolic:
2026 – 5 aprilie;
2027 – 28 martie;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 1 aprilie;
2030 – 21 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 28 martie.

Casa unui preot a fost jefuită chiar în noaptea de Paște

Casa preotului din localitatea Pelinia, raionul Drochia, a fost jefuită în noaptea de Paști. Persoane necunoscute au pătruns în locuință și au furat bani.

Despre acest caz anunță primăria localității.

„Stimați locuitori, vă aduc la cunoștință că, în Noaptea Învierii Domnului, în locuința preotului Bisericii din satul Pelinia, persoane necunoscute au pătruns în locuință, de unde au sustras mijloace bănești. Cei care posedă informații sau au observat persoane suspecte, rog să mă anunțați. Confidențialitatea o garantez”, se arată în mesajul Primăriei, potrivit www.stiri.md.

Lia Taburcean s-a căsătorit! Artista, alături de soțul ei, în rochie albă de mireasă
Articolul anterior
Ministrul de Externe din Belgia, internată la terapie intensivă cu Covid-19
Articolul următor