Despre virusul Covid-19 s-a spus deja că poate afecta orice organ. Cum afectează infecția cu SARS CoV-2 inima? Există riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară după infectarea cu noul Covid? Aflăm răspunsul medicului.
”Asupra inimii, virusul acționează în mod direct, și în mod indirect.
În mod direct pentru că poate afecta mușchiul inimii, după cum s-a mai discutat poate produce miocardită, o inflamație la nivelul mușchiului inimii, care, în timp, poate determina insuficiență cardiacă. Este și motivul pentru care toți pacienții cu infecție SARS-CoV-2 sunt evaluați cardiologic.
Apoi vorbim despre sindroame coronariene în termenii noștri, adică infarct de miocard. Pentru că toți cunoaștem că unul din mecanismele prin care funcționează este cel hematologic. Deci el produce infarct miocardic sau tromboembolism pulmonar sau tromboze venoase.
De aceea, toți pacienții care au infecție SARS CoV-2 forme medii, nu mai spun severe, obligatoriu sunt anti-coagulați. Deci primesc tratament anti-coagulant.
De asemenea, persoanele vulnerabile la infecția cu SARS CoV-2 sunt persoane care anterior sunt afectate de alte boli cardio-vasculare, au comorbidități. Vorbim de pacienți care au hipertensiune arterială, pacienți care au diabet zaharat sau cardiopatie ischemică, pacienți care au avut un infarct sau sunt revascularizați, adică au beneficiat de un stent sau au fost operați pe cord”, a declarat Dr. cardiolog Alice Munteanu.