Datoria de stat a Republicii Moldova a crescut în septembrie cu peste 1 miliard de lei

În luna septembrie datoria de stat internă și externă a crescut cu peste un miliard de lei și la finele lunii septembrie 2020 a constituit circa 62,23 miliarde lei, arată datele Ministerului Finanțelor.

separator

Comparativ cu finele anului 2019, aceasta s-a majorat cu circa 9,74 miliarde lei, ceea ce semnifică o creștere cu aproximativ 18,6%, transmite Mold-street.com.

Datoria statului a ajuns la circa 30% din PIB.

Aceasta a crescut de 5,7 ori mai mult decât în ultimii patru ani (2016-2019), arată datele Ministerului Finanțelor.

Ca pondere în PIB, datoria statului a ajuns la circa 30%, cu 5 puncte procentuale mai mult față de nivelul de la finele anului trecut, iar estimările indică că Republica Moldova va continua să se împrumute masiv, iar datoria de stat poate ajunge la 37% din PIB la finalul acestui an, nivel considerat acceptabil de către Guvernul Chicu.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în perioada ianuarie-septembrie 2020 datoria de stat externă s-a majorat cu 4,75 miliarde de lei (circa 305 milioane de dolari). De exemplu, în aprilie 2020 Fondul Monetar Internațional a acordat un credit de 234 milioane de dolari, iar acum este negociat un nou acord pentru 3 ani.

Guvernul Chicu mai speră să primească măcar o tranșă din creditul de circa 558 milioane de dolari, negociat cu FMI cu condiția îndeplinirii a 6 condiții. Totodată, au fost reluate negocierile pentru creditul rusesc de 200 milioane euro.

Guvernul se împrumută de la bănci.

Și datoria de stat internă a crescut semificativ, constituind pe 30 septembrie 2020 peste 28,16 miliarde lei. Saltul datoriei de stat interne s-a produs preponderent din contul majorării emisiunii Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară cu cu 4,68 miliarde lei la valoarea nominală sau 4,54 miliarde lei la preț de cumpărare. Citește continuarea pe Mold-street.com.

Reacția Linella, după ce ANSA a dat vina pe lanțul de magazine pentru lotul de banane cu pesticide

Moldretail Group S.R.L, deținătoarea magazinelor Linella, a venit cu o reacție după ce ANSA a rechemat un lot de banane și a scris că fructele cu pesticide erau destinate spre comerț în magazinele Linella și Fidesco.

,,În urma comunicatului emis de ANSA la data de 2 mai, referitor la depistarea unui lot de banane ce depășește limita admisibilă al reziduului de pesticid Clorpirifos, dorim să ne exprimăm îngrijorarea față de modul în care această informație a fost prezentată publicului. Este important de subliniat că responsabilitatea pentru depășirea limitelor de reziduuri de pesticide nu revine rețelelor de supermarketuri Linella și Fidesco, ci importatorului S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”, care a furnizat lotul respectiv. Un aspect esențial care trebuie evidențiat este faptul că S.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS” este unul dintre cei mai mari importatori de citrice, care asigură cu banane  piața din Moldova.

Compania Moldretail Group S.R.L., imediat după apariția comunicatului, a solicitat explicații clarificatoare de la ANSA cu privire la modalitatea de identificare a magazinelor implicate și motivele pentru care numele altor rețele comerciale, care lucrează cu același furnizor, nu au fost menționate. Această omisiune a creat o percepție eronată, sugerând o vizare nejustificată a companiei noastre, lucru care afectează grav imaginea noastră.

Avem încredere că un răspuns oficial din partea ANSA ne va oferi detalii suplimentare pentru a înțelege exact circumstanțele acestui incident. De asemenea, dorim să reiterăm angajamentul nostru ferm față de siguranța și sănătatea consumatorilor noștri. Moldretail Group S.R.L. a luat deja măsurile necesare de precauție, iar lotul respectiv a fost retras imediat de pe rafturile magazinelor. Pe cazul dat am inițiat o investigație internă amănunțită, pentru a preveni apariția incidentelor similare pe viitor.

Suntem dedicați continuării oferirii de produse de înaltă calitate clienților noștri și colaborăm activ cu toate părțile interesate pentru a garanta că toate standardele de siguranță sunt respectate cu strictețe”, se arată în comunicatul Moldretail Group S.R.L.

Noaptea de Înviere: Transmisiune live realizată de la două lăcașuri sfinte din Chișinău

Compania „Teleradio-Moldova” va transmite slujbele din noaptea de Paști pe canalele sale de televiziune Moldova 1 și Moldova 2.

Anunțul a fost făcut de directorul general al companiei, Vlad Țurcanu, pe o rețea de socializare.

„Transmisiunea va fi realizată de la două lăcașuri sfinte:

– Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău (unde slujba va fi oficiată de IPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului,  Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor);

– Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău (slujba va fi oficiată de IPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove)”, notează Țurcanu.

Localitatea ucraineană Oceretine, distrusă de artirelia și bombele rusești. Imagini cutremurătoare

Satul ucrainean Oceretine a fost măcinat de lupte, arată imaginile filmate cu drona obținute de The Associated Press. Satul a fost o țintă pentru forțele rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Trupele Moscovei au avansat în zonă, lovind cu artilerie, drone și bombe. Armata ucraineană a recunoscut că rușii au câștigat un „punct de sprijin” în Oceretine, care avea o populație de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război.

Locuitorii s-au străduit să fugă din sat, printre care o femeie în vârstă de 98 de ani care a mers singură aproape 10 kilometri săptămâna trecută, purtând o pereche de papuci și sprijinită de un baston, până când a ajuns la liniile de front ucrainene, relatează moldova1.

În imagini nu se vede nicio persoană, iar nicio clădire din Oceretine nu pare să fi rămas neatinsă de lupte. Cele mai multe case, blocuri de apartamente și alte clădiri par a fi avariate iremediabil, iar multe case au fost transformate în grămezi de lemn și cărămizi. O fabrică de la periferie a fost, de asemenea, grav avariată.

În altă parte, în ultimele săptămâni, Rusia a intensificat atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în încercarea de a distruge infrastructura energetică a regiunii și de a teroriza cei 1,3 milioane de locuitori.

Ucraina a început recent să folosească rachetele, furnizate în secret de Statele Unite, pentru a lovi zonele controlate de Rusia, inclusiv un aerodrom militar din Crimeea și într-o altă zonă situată la est de orașul ocupat Berdiansk, au declarat săptămâna trecută oficiali americani.

Căutate de mult timp de liderii ucraineni, noile rachete oferă Ucrainei o distanță de lovire aproape dublă – până la 300 de kilometri – față de cea pe care o avea cu versiunea cu rază medie de acțiune a armelor pe care le-a primit de la SUA în octombrie anul trecut.

,,3 zile îngrozitoare”. Cristina Asmus povestește despre lupta cu virusul Covid
Articolul anterior
414 cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore. Numărul de teste efectuate
Articolul următor