Un adolescent român, erou la 16 ani. A reușit să prevină o crimă în Italia

Un adolescent de origine română va fi decorat de către președintele Republicii italiene. Băiatul a ascultat involuntar o convorbire telefonică, a recunoscut gravitatea situației și a reușit să prevină o crimă, alertând imediat autoritățile.

Un român, erou la 16 ani: A reușit să împiedice o crimă în Italiafoto: adevărul.ro

„Suntem foarte fericiți: inițial am crezut că este o glumă, o farsă, apoi am vorbit cu Secretariatul Palatului Quirinale: recunoașterea va fi înmânată pe 13 mai și pentru noi, pentru fiul meu este o mare onoare și suntem mândri”, a spus Ramona Rosemari Lascu, mama băiatului, transmite adevărul.ro.

Acesta nu va acorda interviuri, pentru că este minor. 

Ramona Rosemari Lascu este mândră de fiul ei, Emanuele Nicola Affaticati, care a fost distins cu titlul „Alfiere della repubblica” pentru curajul său în a contracara planurile unui bărbat de a-și ucide fosta parteneră, în decembrie 2022. 

Întorcându-se de la școală cu un tren regional, Emanuele a fost martor la o convorbire telefonică sinistră. Un alt pasager, care vorbea în limba română, declara hotărât că se îndreaptă spre fosta lui iubită cu intenția de a o ucide. Cu promptitudine și înțelepciune, Emanuele a înțeles că situația este gravă și a alertat autoritățile, ceea ce a dus la arestarea bărbatului și la prevenirea unei tragedii iminente. 

Mama tânărului spune că povestea „datează de acum un an și jumătate și nu este foarte recentă: băiatul a auzit această conversație, era convins de ceea ce auzise: poliția și-a făcut datoria, de altfel ei au fost primii care au intervenit și ar trebui să primească o medalie pentru că era vorba de o tentativă de omor”. 

Emanuele a moștenit simțul datoriei din propria sa familie, unde valorile precum responsabilitatea și integritatea au fost mereu încurajate și promovate. 

„Tatăl meu este colonel de Marină în România. Am crescut, iar fiul meu a fost crescut și el un pic ca noi fiicele, având ca punct de referință figura unui tată foarte bun, a unui ofițer”, povestește doamna Lascu. 

Recunoașterea acordată de președintele Republicii „este o mare onoare pentru fiul meu, când am primit invitația, eram atât de emoționați încât ne-am așezat pe scaun: este o recunoaștere foarte frumoasă și am primit-o cu mândrie. Acum i-am spus că trebuie să meargă înainte fără să se creadă cine știe cine, a fost un gest normal”, adaugă mama adolescentului. 

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Un șofer de microbuz care venea din Rusia a rămas fără 23 de telefoane, la vama Leușeni
Articolul anterior
Volodimir Zelenski spune că rușii se pregătesc de „o nouă ofensivă”: ,,Ne aflăm în fața unei noi etape a războiului”
Articolul următor