Moldova a depășit China, după numărul de îmbolnăviri Covid-19

În acest moment, Moldova se situează pe locul 60 în lume după numărul cazurilor confirmate de Covid-19.

separator

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 87.361 cazuri.

China, țara cu peste 1,3 miliarde de locuitori, în care a început pandemia, a înregistrat până astăzi 86.307 cazuri de Covid-19.

Totodată, China a identificat astăzi 8 cazuri noi de Covid, iar Republica Moldova – 1.323 cazuri noi.

Dorul de casă și țara natală i-a unit pe moldovenii din Franța la un eveniment emoționant dedicat copiilor din diaspora noastră

Dorul de casă și țara natală i-a unit pe moldovenii din Franța la un eveniment emoționant dedicat copiilor din diaspora noastră. Aceștia au avut parte de o sărbătoare de zile mari, în aer liber, așa cum se obișnuiește doar la moldoveni. Invitata specială a fost îndrăgita interpretă Aura, care a venit în Franța, special pentru acest eveniment, alături de echipa unica.md. La Paris, oaspeții din Chișinău s-au întâlnit și cu reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Franța. Vă invităm să vedeți cum s-au distrat moldovenii noștri la acest eveniment frumos.

Echipa unica.md, între care jurnaliști, producători și cameramani, însoțiți de îndrăgita interpretă Aura, a mers în vizită, zilele trecute, la conaționalii stabiliți în Franța. Deplasarea și activitatea timp de o săptămână, pe tărâmul francez, a venit cu cele mai frumoase surprize, interviuri și momente pline de vis.

Totul a fost posibil datorită efortului depus de două moldovence cu spirit de inițiativă, stabilite de mai mulți ani la Paris, Catherine Costas și fondatoarea Asociației ”Copilul printre străini”, Adriana Fala, care, în colaborare cu revista unica.md, au reușit să organizeze pentru copiii din diaspora noastră o sărbătoare dedicată Zilei Internaționale a Copiilor, pe 1 iunie, cu genericul ”În grădina copilăriei” în Poiana Verde din Bonneuil en Valois, Franța.

La acest frumos eveniment a fost prezentă și ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, Corina Călugăru, care este mereu alături de conaționalii noștri și are o colaborare frumoasă cu asociațiile moldovenilor din această țară. Excelența Sa a venit cu un mesaj de felicitare pentru toți cei prezenți: ”Asemenea evenimente dedicate copiilor din diaspora sunt o oportunitate minunată de a celebra cultura și tradițiile moldovenești, oferind o experiență distractivă și educativă. Felicitări organizatorilor și părinților, care au adus atmosfera de sărbătoare în pofida temperaturii de afară!”, a menționat dna ambasador.

În afară de distracție, cei mici s-au putut întrece în competiții sportive, s-au dat pe tobogane, au participat la diverse ateliere și master-classuri, au savurat înghețată, pop-corn și dulciuri din plin, iar părinții s-au delectat cu gustări la grătar, mămăligă și, bineînțeles, sarmale tradiționale moldovenești. Copiii au fost fascinați de cultura și tradițiile unice ale Moldovei, baștina părinților lor, de care au avut ocazia să-și reamintească, dar și să le cunoască, unde mai pui că mulți dintre ei s-au născut în Franța, iar de plaiul mioritic au auzit doar de la cei care le-au dat viață sau din vizite rare.

Cu emoții mari, primii au intrat în scenă chiar protagoniștii evenimentului – copiii diasporei. Aceștia au evoluat cu cântece și poezii emoționante atât în grai matern, cât și limba franceză.

Invitata specială a fost interpreta Aura, care a venit tocmai de la Chișinău, pentru a le aduce celor mici zâmbete și bucurie cu un recital muzical. Cei prezenți s-au bucurat din plin și au cântat la unison cu artista îndrăgitele piese ”În grădina copilăriei”, ”Lori și Betty”, dar și alte melodii care le-a amintit tuturor de țara natală. Aceștia au scăldat-o în ropote de aplauze și au făcut poze cu ea.

”Mă bucur nespus că am putut să le aduc în dar amintiri frumoase despre copilărie, să le trezesc nostalgie, dar și lacrimi. Alături de ei, am trăit și eu emoții de nedescris. Diaspora noastră este deschisă, primitoare și m-am simțit așteptată. Cu drag voi reveni oricând pentru moldovenii mei dragi!”, a spus interpreta Aura pentru unica.md.

O surpriză pentru toți a fost tânăra interpretă de la noi, Emira, laureată a Festivalului de la Sanremo, Italia, care a venit și ea de la Chișinău, special pentru acest eveniment, ca să-i încânte pe cei mici cu un recital de melodii.

Iar asta nu e tot. Ion Gîrnu, conaționalul nostru, stabilit de mai mulți ani la Paris, fost jucător în echipa ”Zimbru” pe când locuia în Republica Moldova, iar în prezent antrenor și jucător de succes în liga franceză, le-a organizat picilor competiții sportive. Cei mai isteți s-au ales cu medalii și cupe.

Iar artizanii moldoveni din Franța au gătit delicii culinare, cocktailuri savuroase și i-au îndulcit pe cei veniți la sărbătoare. Candy barul a fost pregătit de Anna Lascu, barul de cocktailuri a fost asigurat de Catalina Gorgan, bucatele – de Cristina Cozlova, iar frigăruii au fost pregătiți de Dumitru Fala. Totodată, copiii au participat și la un atelier de biscuiți al patiserei Elena Cumurciuc.

Transportul cu care invitații au venit la concert, în siguranță și confort, a fost asigurat de partenerul evenimentului Aventura Travel Paris Voyage en bus. Fondatoarea acestei companii internaționale de transport este și ea o moldoveancă de-a noastră, Lidia Balaur, împreună cu soțul ei Gheorghe.

Evenimentul le-a oferit atât organizatorilor, cât și celor prezenți, o punte de legătură cu rădăcinile lor, dar și o conexiune emoționantă. Moldovenii noștri s-au bucurat, iar unii au plecat cu lacrimi în ochi, trezite de dorul de casă și țara lor.

Revista unica.md vine cu un mesaj special de mulțumire către Catherine Costas, moldoveanca noastră care a făcut posibilă deplasarea echipei noastre la Paris, ne-a ajutat în selectarea protagoniștilor pentru reportajele, emisiunile ”Uși Deschise”, articolele și voxurile realizate în perioada cât ne-am aflat acolo, dar și pentru găzduirea călduroasă.

Așadar, fiți cu ochii pe unica.md în următoarele săptămâni pentru a-i cunoaște pe moldovenii de succes din Franța, a le afla poveștile de viață, cum o duc în această țară și dacă mai au în gând să revină vreodată acasă.

Cine este eleva care va fi eliberată de la trei examene de BAC și ce visează să devină

Patricia Caraman se numără printre cei patru elevi care vor fi eliberați de la trei examene de Bacalaureat, cu nota 10 din oficiu. Tânăra este din Chișinău și va absolvi Liceul „Aristotel”, unde a învățat la profilul umanist. Provine dintr-o familie de medici și visează să devină pilot, scrie moldova.europalibera.org.

Într-o discuție cu Europa Liberă, Patricia a povestit că se aștepta să fie eliberată de la examenele la limba română, istorie și engleză. Deține certificatul Cambridge English, iar la celelalte două discipline a obținut locuri de frunte la olimpiadele republicane, la care participă de mai mulți ani. Se bucură de succesele pe care le-a obținut, dar spune că acestea au „un preț”.„Mai puțină odihnă, mai ales în perioadele în care se desfășurau olimpiadele. Pentru că până ajungi la olimpiada republicană, ai de trecut de cea de sector și municipală. Și mai mult se limitează timpul liber, timpul de comunicare, de socializare. Evident, trebuie să te concentrezi dacă intenționezi să obții anumite performanțe”, afirmă Patricia.

Patricia Caraman împreună cu Sorocean Inga, profesoară de limbă și literatură română, la Concursul Național de Eseuri, organizat de Muzeul Național de Literatură cu genericul „3 întrebări pentru scriitorul meu preferat”

Eleva va susține doar examenul la alegere. Deși este la profil umanist, a ales matematica, pentru că îi place această disciplină și pentru că are tangențe cu profesia pe care și-o dorește, cea de pilot.

„O să merg în aviație. Acum aleg academia la care urmează să studiez. Mă fascinează acest domeniu și mă regăsesc în el. Părinții mei sunt medici, nu avem piloți în familie, voi fi prima”, spune tânăra zâmbind.

Este mulțumită de studiile pe care le-a făcut la liceu, în special, pentru că a avut un alt model învățare. Și-a putut alege obiectele și astfel s-a concentrat pe disciplinele care o pasionează și care o vor ajuta în viitor. Ea crede că programa școlară la unele obiecte este învechită.

„La română, spre exemplu. Profesoara noastră se uita după curriculum, dar mai mult venea cu prezentările sale, adică ea respecta programa școlară, dar nu se lucra doar după manual. Asta, într-adevăr, ajută foarte mult”, spune Patricia.

Tânăra nu crede că programa școlară trebuie simplificată, ci modernizată, ca să fie în pas cu timpurile. Ea nu-și vede viitorul în Moldova.

„Aș pleca doar din cauza profesiei pe care vreau să mi-o aleg, dar în Moldova ai putea să-ți construiești un viitor. Depinde, într-o anumită măsură, de condițiile pe care ți le oferă statul, însă tu, dacă ai ambiții, ești determinat să obții ceva, obții oriunde”, a spus Patricia Caraman Europei Libere.

Ceilalți elevi eliberați de la trei examene de Bacalaureat sunt de la liceul „Mihai Eminescu” din Bălți și de la un liceu privat din Chișinău. Pe 7 iunie, ei vor fi felicitați de Ministerul Educației.

În total, în sesiunea curentă de Bacalaureat, 93 de absolvenți au primit două note de 10 din oficiu. De asemenea, 2.594 de elevi vor avea 10 la limba străină, cei mai mulți din ultimii 10 ani.

Vrăjitoarea favorită a lui Putin, care făcea incantaţii inamicilor, a fost arestată

Un tribunal din Moscova s-a pronunţat, joi, pentru arestarea preventivă a autoproclamatei vrăjitoare Alyona Polyn, cunoscută mai ales din 2019, când a condus un sobor al vrăjitoarelor de „întărire a lui Putin”, făcând în același timp „vrăji” asupra dușmanilor săi, care ar trebui „să se întoarcă în abis”, scrie adevarul.ro.

Polyn, al cărei nume real este Yelena Sulikova, a fost reținută în apropierea Moscovei la începutul acestei săptămâni, sub acuzația de răspândire de literatură „extremistă” și de „insultare a sentimentelor religioase ale credincioșilor”, potrivit The Moscow Time.

În urma acestor acuzaţii, ea riscă să stea până la șapte ani după gratii, potrivit unei legi din 2013, care a fost instituită ca un răspuns la celebra ”rugăciune punk” a trupei Pussy Riot într-o catedrală din Moscova.

Potrivit agenției de știri de stat TASS, Polyn s-ar fi prăbuşit în cuşca de detenţie din sala de judecată unde a fost ţinută pe durata procesului şi s-ar fi lovit de mai multe ori cu capul de barele de metal ale acesteia. Înainte de a se prăbuși, ea ar fi pledat vinovată la unele dintre acuzațiile care i se aduc. Vrăjitoarea pro-Putin a primit îngrijiri medicale, dar nu a fost spitalizată. Instanța a decis ulterior să o plaseze în arest preventiv, a relatat TASS.

„Misiunea mea a fost întotdeauna aceeași, aceea de a ajuta Rusia”, a declarat ea în faţa instanţei, potrivit sursei citate.  

Cine este Polyn

Autoproclamata vrăjitoare Polyn ,în vârstă de 44 de ani, este o fostă vedetă a reality-show-ului „Bătălia clarvăzătorilor” și liderul unui grup numit „Imperiul celor mai puternice vrăjitoare”, care a organizat în 2019 un ”Congres al vrăjitoarelor”, în cadrul căruia un grup mare de femei care pretind că au puteri extrasenzoriale au făcut vrăji pentru a canaliza puterea și tăria către președintele rus.

Una dintre incantațiile ei de atunci a fost: „Cel care aude și nu aude, cel care vede și nu vede, cel care a fost și va fi, nu va uita cuvântul meu. Ridică marea putere a Rusiei, îndreaptă calea lui Vladimir Putin cu adevărat și cu dreptate, prin cuvântul meu”.

Se pare că Yelena Sulikova a fost, de asemenea, implicată în susținerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, o întreagă secțiune a site-ului web al grupului său de vrăjitoare prezentând certificate și scrisori care i se mulțumește pentru că a oferit „sprijin umanitar” şi „sprijin psihologic” atât trupelor rusești, cât și familiilor acestora.

Mai multe înregistrări video filmate de soldații ruși care îi mulțumesc lui Polyn pentru ajutor arată, de asemenea, că aceasta a semnat personal mai multe proiectile care urmau să fie trase în Ucraina.

În timpul perchezițiilor efectuate în locuința ei din afara Moscovei, anchetatorii, coordonaţi de FSB, au găsit păpuși voodoo, lumânări negre şi statuete cu demoni din diferite religii. De asemenea, au descoperit lilieci uscați, pumnale rituale, ierburi, portrete de demoni, cranii și bile de cristal, teancuri de cărți de ghicit și un altar.

TASS a relatat că Polyn i-a spus judecătorului, în timpul audierii de joi, că este căutată de serviciile speciale ucrainene, dar nu a furnizat dovezi pentru această afirmație.

Încă 18 decese cauzate de Covid-19, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
O gravidă suspectă de Covid-19 a murit într-un izolator. Femeia de 36 de ani urma să nască
Articolul următor