Încă 19 persoane au pierdut lupta din cauza complicațiilor cauzate de virusul Covid-19

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au decedat 19 persoane infectate cu noul Coronavirus. Astfel, bilanțul victimelor în țara noastră a depășit cifra de 2 mii. Cea mi tânără victimă este o femeie de doar 47 de ani, din municipiul Chișinău. Informațiile sunt comunicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

separator

Din numărul total al persoanelor decedate astăzi, 8 sunt femei și 11 sunt bărbați.

Deces 1988: Femeie de 59 ani, din mun. Comrat, internată la SR Comrat. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 1989: Femeie de 58 ani, din r-nul Drochia, transferată de la SR Drochia, la Institutul Oncologic. Comorbidități: anemie hemolitică.

Deces 1990: Femeie de 69 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM ”Sf. Arhanghel Mihail”. Comorbidități: angină pectorală de efort, hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 1991: Bărbat de 52 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: angină pectorală de efort, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, dislipidemie.

Deces 1992: Bărbat de 81 ani, din r-nul Drochia, internat la SR Drochia, cu insuficiență respiratorie acută.

Deces 1993: Bărbat de 79 ani, din r-nul Drochia, internat la SR Drochia. Comorbidități: bronhopneumopatie cronică obstructivă.

Deces 1994: Bărbat de 77 ani, din r-nul Râșcani, internat la SC Bălți. Comorbidități: obezitate.

Deces 1995: Femeie de 78 ani, din r-nul Anenii Noi, internată la SR Anenii Noi. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, angină pectorală de efort.

Deces 1996: Femeie de 47 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM ”Sf. Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, diabet zaharat, obezitate.

Deces 1997: Femeie de 70 ani, din r-nul Fălești, internată la SR Fălești. Comorbidități: bronşită cronică obstructivă, cardiopatie ischemică.

Deces 1998: Bărbat de 79 ani, din r-nul Strășeni, internat la SCR. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, pancreatită cronică.

Deces 1999: Bărbat de 71 ani, din mun. Chișinău, internat la SCM ”Sf. Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, angină pectorală de efort, cardiopatie mixtă.

Deces 2000: Bărbat de 69 ani, din r-nul Orhei, internat la SCR. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 2001: Bărbat de 63 ani, din r-nul Orhei, transferat de la SR Orhei, la SCR. Comorbidități: diabet zaharat, cardiopatie mixtă.

Deces 2002: Femeie de 59 ani, din mun. Chișinău, internată la IF „Chiril Draganiuc”. Comorbidități: boală oncologică.

Deces 2003: Bărbat de 75 ani, din r-nul Dondușeni, internat la SR Dondușeni. Comorbidități: bronhopneumopatie obstructivă cronică, diabet zaharat, cardiopatie mixtă.

Deces 2004: Femeie de 48 ani, din r-nul Criuleni, internată la SCR. Comorbidități: diabet zarahat, obezitate.

Deces 2005: Bărbat de 55 ani, din r-nul Dubăsari, internat la SR Criuleni. Comorbidități: ciroză hepatică.

Deces 2006: Bărbat de 78 ani, din r-nul Ocnița, internat la SR Ocnița. Comorbidități: bronhopneumopatie obstructivă cronică.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus în R. Moldova a ajuns la 88.772 cazuri.

Până astăzi, 69.526 persoane s-au vindecat de Covid-19.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Noi termene pentru testarea tehnică a vehiculelor

Periodicitatea inspecțiilor tehnice pentru autovehicule va fi extinsă, iar defecțiunile tehnice vor fi clasificate în baza unui nou sistem. Acestea, dar și alte prevederi, se conțin în Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere, aprobat astăzi de Guvern, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Regulamentul stabilește noi cerințe și condiții pentru efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor rutiere și urmărește alinierea cadrului normativ național la normele europene.

Astfel, pentru mașinile personale mai noi de 10 ani, regulamentul prevede efectuarea testării  tehnice o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. În același timp, pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la 6 luni cum este în prezent.

Un element nou inclus în regulament se referă la sistemul de clasificare a defecțiunilor tehnice, care prevede măsuri diferențiate pentru fiecare categorie de defecțiuni, și anume:

• defecțiuni minore – permit vehiculului să rămână în circulație fără necesitatea unei noi inspecții;

•  defecțiuni majore -necesită remedierea problemelor într-un termen stabilit;

•  defecțiuni periculoase – vehiculul este exclus din circulație până la remedierea completă.

Totodată, vor fi simplificate procedurile de identificare a vehiculelor și a proprietarilor acestora.  Șoferii vor trebui să prezinte doar actele personale la inspecție, iar verificarea datelor vehiculului se va realiza automat prin intermediul sistemului AutoTest.

Aceste reglementări vor limita circulația pe drumurile publice a vehiculelor rutiere care nu corespund pe deplin normelor tehnice, vor încuraja reînnoirea parcului de autovehicule, dar și vor diminua numărul de accidente rutiere, protejând astfel viețile cetățenilor implicați în trafic. 

Anti-record absolut. 1.411 cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore
Articolul anterior
În Moldova, crește numărul cazurilor active de Covid-19
Articolul următor