Un porumbel scos la licitație cu 200 de euro s-a vândut cu 1,6 milioane

Un porumbel de curse crescut în Belgia a stabilit un nou record de preț după ce a fost vândut cu 1,6 milioane de euro, informează BBC.

separator

New Kim, o femelă în vârstă de doi ani, a fost scoasă la licitație la un preț pornind de la 200 de euro, însă a fost cumpărată cu suma uriașă de către un cumpărător din China, transmite Digi24.ro.

Kurt Van de Wouwer, crescătorul și proprietarul lui New Kim, a declarat că el și familia lui au fost „șocați” de veste, potrivit agenției Reuters.

Recordul anterior era deținut de porumbelul Armando, vândut cu 1,25 milioane de euro la vârsta ce 4 ani.

Armando, denumit „Lews Hamilton al porumbeilor” după campionul mondial din Formula 1, era retras din competiții când a fost scos la vânzare, în 2019.

New Kim a câștigat o serie de competiții în 2018, însă a fost restrasă din activitatea competițională.

La fel ca și Armando, New Kim a fost vândută după un război al licitațiilor dus între doi cumpărători din China, țară unde cursele de porumbei au câștigat o mare popularitate în ultimii ani.

Porumbeii de curse pot avea urmași până la vârsta de 10 ani.

„Aceste prețuri sunt incredibile, deoarece vorbim despre o femelă”, a explicat Nikolaas Gyselbrecht, fondator și CEO al casei de licitații Pipa, pentru Reuters. „De obicei, masculii valorează mai mult pentru că pot produce mai mulți urmași”.

O femeie va plăti peste 200.000 lei amendă pentru un colet trimis din Israel în Moldova

O femei, de 47 de ani, a fost amendată cu 206 250 de lei pentru că a expediat droguri într-un colet, din Israel în Republica Moldova. Totodată, instanța de judecată a dispus confiscarea și nimicirea substanțelor psihotrope, precum și plata cheltuielilor judiciare în valoare de 1 680 de lei, scrie safenews.md

Potrivit acuzării, inculpata, aflându-se în Israel, în perioada de timp până la data de 9 iunie 2022, a obținut și păstrat asupra sa 90 de comprimate, care conform expertizei judiciare reprezintă preparate medicamentoase ce conțin brontizolam în cantitate totală de 0,0225 grame, substanță ce se atribuire la categoria substanțelor psihotrope. Femeia a încercat să le introducă pe teritoriul Republicii Moldova, expediindu-le printr-un colet. Substanțele au fost descoperite în cadrul unui control vamal efectuat la 17 iunie 2022, asupra coletului respectiv, expediat din Israel.

Inculpata și-a recunoscut vinoa și a solicitat examinarea cauzei în procedura simplificată.

R. Moldova renunță la curentul furnizat de Centrala de la Cuciurgan, chiar dacă Rusia va relua livrările de gaze

R. Moldova va renunța la energia produsă de Centrala de la Cuciurgan, după ce „Gazprom” va relua livrările de gaze în stânga Nistrului, pentru că Federația Rusă nu-și respectă obligațiile contractuale și poate sista în orice moment aceste livrări, a declarat joi-seară prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, scrie ziarulnational.md.

Potrivit lui Recean, R. Moldova nu vrea să mai depindă în niciun fel de resursele energetice ale Rusiei, care sunt folosite în calitate de armă de șantaj.

„Noi trebuie să urmărim, în primul rând, stabilitatea livrărilor. Reluarea livrărilor de gaze în stânga Nistrului, indiferent de volum, nu înseamnă că ele nu pot fi stopate peste o lună-două sau peste trei luni, sau la fiecare două-trei săptămâni. După cum am observat, asta ne costă mult mai mult. Acum e important să ne adaptăm cu toții, să finalizăm construcția liniei electrice Vulcănești – Chișinău și, în felul acesta, să asigurăm securitatea livrărilor. După asta vom asigura și un cost optim pentru cetățenii R. Moldova”, a subliniat Recean.

Un nou contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan poate fi semnat doar dacă vor fi garanții ferme că aceste livrări de gaze nu vor fi întrerupte, doar că nimeni nu poate să ofere astfel de garanții. Premierul a amintit că acum este în vigoare un contract dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” în privința livrării gazelor în stânga Nistrului, însă Rusia a oprit unilateral livrările de la 1 ianuarie 2025.

„Doar dacă avem garanții ferme că nu vor fi întrerupte livrările de gaze naturale, ceea ce nu văd posibil. Și nu văd cine ar putea să ofere astfel de garanții. Iar noi am observat că, dacă nu există astfel de garanții, atunci pe cetățeanul R. Moldova îl costă mai scump curentul electric”, a punctat Dorin Recean.

Grup criminal, specializat în comerțul cu droguri și etnobotanice în proporții deosebit de mari, dirijat de un tânăr de 26 de ani

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cu cei de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Botanica, în conlucrare cu Procuratura municipiului Chișinău- oficiul Botanica, au documentat activitatea ilegală a unui grup criminal specializat în punerea în circulație ilegală a drogurilor și etnobotanicelor în proporții deosebit de mari, prin intermediul magazinelor online, folosind aplicația mobilă ,,Telegram”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul cauzei penale, oamenii legii au stabilit că liderul grupării criminale este o deținută în vârstă de 26 de ani, condamnată anterior pentru comiterea unei infracțiuni similare și care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.13 din capitală, de unde dirija activitatea infracțională.

Totodată, a fost stabilită identitatea celor patru membri ai grupării criminale, tineri cu vârste cuprinse între 19 și 28 de ani, care îndeplineau rolul de curieri în activitatea ilegală, plasând droguri în ascunzișuri, dar și depozitari.

În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, dar și asupra acestora s-a ridicat 1 kg de substanță asemănătoare mefedronei, 1 kg 600 grame de substanță asemănătoare drogurilor de tip ,,PVP” (sare), mai multe seringi și țigarete cu ulei de cannabis (100 grame), cântare electronice de înaltă precizie, pachețele zip-lock și bandă adezivă destinată ambalării substanțelor narcotice.

La domiciliul suspectului în vârstă de 28 de ani, polițiștii au depistat și un laborator improvizat de creștere și cultivare a plantelor de cânepă.

Oamenii legii au descins cu percheziții și în celula de detenție a femeii de 26 de ani, de unde au ridicat 3 purtători de informații și un carnet cu inscrisuri de ciornă, probe relevante cu privire la implicarea acesteia în comiterea infracțiunii de comercializare a drogurilor. Acțiunile au fost realizate cu suportul angajaților Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate constituie 2 milioane de lei.

Cei patru suspecți au fost reținuți, iar dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, aceștia riscă închisoare de la 7 la 15 de ani.

Polițiștii continuă să desfășoare măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală pentru identificarea și a altor persoane implicate în activitatea infracțională.

Eugen Doga, mesaj pentru Maia Sandu: ,,Vă vom ajuta cu toate cu ce vom putea”
Articolul anterior
Maia Sandu anunță primele priorități după ce va fi investită în funcție
Articolul următor