Republica Moldova și România vor semna Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor

Republica Moldova şi România urmează să semneze Acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor de studii.

separator

Comisia politică externă şi integrare europeană a aprobat, în şedinţa de astăzi, avizul consultativ de iniţiere a negocierilor şi aprobarea semnării Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice, asta după ce subiectul a fost amânat câteva şedinţe la rând de către membrii comisiei.

Proiectul Acordului stabileşte tipurile actelor de studii, de la toate nivelurile de învăţământ, care vor fi recunoscute reciproc. Documentul conţine reglementări pentru recunoaşterea reciprocă a actelor de studii obţinute anterior adoptării Procesului de la Bologna. Totodată, vor fi recunoscute şi echivalate actele de studii obţinute în învăţământul general din Republica Moldova cu durata de 10 sau 11 ani.

”Semnarea şi implementarea unui acord bilateral în materie de recunoaştere a actelor de studii cu România va facilita mobilitatea academică şi profesională a cetăţenilor ambelor state, dar şi recunoaşterea pe plan internaţional a actelor de studii obţinute în Republica Moldova. În aceeaşi ordine de idei, vor fi create oportunităţi pentru dezvoltarea contactelor interumane şi stimularea cooperării între instituţiile de învăţământ din ambele ţări”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

În prezent, baza normativă de realizare a procedurilor de recunoaştere academică şi profesională este Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, acordate de instituţii de învăţământ acreditate în Republica Moldova şi România, document semnat în 1998 şi modificat în 2010. Între timp, sistemele educaţionale din Republica Moldova şi România au cunoscut un proces continuu de modernizare şi transformare, precum şi perfecţionare a bazei normative ce reglementează procesul de învăţământ.

Potrivit prevederilor legale, în cazul tratatelor internaţionale care vizează statutul persoanelor, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, adoptarea deciziei cu privire la iniţierea negocierilor este precedată de consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

sursa: www.stiri.md

Prețuri diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum, în premieră pentru Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță, în premieră, introducerea prețurilor diferențiate în funcție de orele de consum pentru energia electrică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 107/2016 privind energia electrică.

Această măsură, aprobată prin hotărârile recente ale Consiliului de Administrație al ANRE, se aplică în raport cu furnizorii Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” și va intra în vigoare începând cu 20 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Ce înseamnă această schimbare pentru consumatori?

Noile prețuri diferențiate oferă posibilitatea consumatorilor care dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare de a reduce factura pentru energia electrică consumată, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic.

Este o obligație sau un drept?

ANRE subliniază că aplicarea acestui sistem este un drept, nu o obligație. Fiecare consumator care dispune de un contor cu înregistrare pe intervale orare poate decide dacă dorește să beneficieze de prețurile diferențiate. Această măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și gestioneze mai eficient consumul de energie și să reducă impactul facturilor lunare. Cei interesați sunt îndemnați să contacteze furnizorul lor de energie pentru detalii privind implementarea noului sistem.

Cum funcționează prețurile diferențiate?

Noile prețuri reglementate aprobate de ANRE stabilesc două intervale de tarifare:

  • Orele de vârf (7:00 – 23:00) – preț care reflectă costurile de procurare a energiei în orele de vârf
  • Orele de consum redus (23:00 – 7:00) – preț mai mic, care reflectă costurile de procurare a energiei în perioada golului de sarcina de noapte

Prețurile diferențiate în funcție de orele de consum sunt deja aplicate în numeroase state europene și reprezintă o soluție eficientă pentru o gestionare mai echilibrată a consumului energetic.

Pentru o informare detaliată, consumatorii interesați pot consulta anexele la hotărârile ANRE, disponibile pe site-ul oficial www.anre.md, unde sunt prezentate prețurile aplicabile în funcție de categoria de consum.

Care sunt avantajele pentru consumatori?

 Reducerea costurilor – consumând mai multă energie în afara orelor de vârf, consumatorii pot reduce factura.

Contribuție la stabilitatea rețelei – un consum distribuit echilibrat pe parcursul zilei reduce presiunea pe infrastructura energetică.

Prin această decizie, ANRE continuă acțiunile de reformare a cadrului de reglementare, stimulând măsurile de optimizare a consumului de energie electrică și ajustarea acestuia la necesitățile sistemului electroenergetic de aplatizare a curbei de sarcină. Această inițiativă reprezintă un pas important către un sistem energetic modernizat, care oferă beneficii reale atât utilizatorilor casnici, cât și celor noncasnici.

Noul an a venit cu surprize de proproții pentru Cristina Scarlat și Svetlana Sainsus. Acestea au fost cerute în căsătorie

Noul an a venit cu o surpriză de proproții pentru co-fondatoarea caritate.md Svetlana Sainsus, care a fost cerută în căsătorie de către iubitul ei, informează unica.md.

În locul unei petreceri fastuoase, cei doi au ales să petreacă Revelionul într-o atmosferă romantică, alături de fiica lor Lia, iar în acest anturaj, iubitul Svetlanei a cerut-o în căsătorie. Segvențele video îl arată doar de la spate pe iubitul Svetlanei, iar internauții au scris că acesta ar fi Gheorghe Cavcaliuc.

Și interpreta Cristina Scarlat a avut parte de un Revelion deosebit în care a spus ”DA” iubitului ei care a cerut-o în căsătorie.

După ce a evoluat, în seara de Revelion, în Piața Marii Adunări Naționale, artista s-a îndreptat către iubitul ei care-i pregătise marea surpriză. Artista a lăcrimat de emoții.

”Exact la trecerea dintrei ani, coborând din scenă, în brațele iubirii. Bine ai venit, 2025!”, a scris Scristina Scarlat.

Caz de exploatare prin muncă a unui minor, descospirat de oamenii legii. Suspectul, un bărbat de 52 de ani riscă închisoare

Un bărbat de 52 de ani din raionul Ialoveni a fost plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi exploatat prin muncă un minor din aceeași localitate, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cazul a fost documentat de ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al INI în comun cu cei ai Direcției urmărire penală a INI, în conlucrare cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au stabilit că suspectul a exploatat victima pe perioada unui an, începând cu luna decembrie a anului 2023.

Anterior, băiatul de 17 ani ar fi lucrat în gospodăria agricolă a suspectului.

Ulterior, sub pretextul accidentării la acea vreme a unui automobil ce-i aparținea bărbatului, minorul a transportat la domicilul său, unde era adăpostit contrar voinței lui, în condiții de trai similare sclaviei. Totodată, polițiștii au stabilit că pe perioada exploatării, suspectul ar fi aplicat constrângerea fizică asupra minorului, amenințându-l cu violența fizică, limitându-i dreptul la libera circulație și urmărind scopul obținerii muncii forțate și a profitului.

Pentru acumularea probelor cu privire la comiterea infracțiunii, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul bărbatului.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru ,,Trafic de copii comis în scopul exploatării prin muncă”.

Suspectului i-a fost aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu pe perioada de 30 zile, timp în care acesta beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii, iar victima urmează a fi audiată în condiții speciale în cadrul cauzei penale.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 10 la 12 ani.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

O adolescentă din Italia protestează zilnic în faţa şcolii pentru a cere redeschiderea
Articolul anterior
Farmacia Familiei, câștigătoare a trofeului Notorium Trademark Awards
Articolul următor