Moldovenii au nevoie de un salariu de peste 13 mii lei pentru a nu pleca din țară

Majoritatea moldovenilor spun că dacă ar primi lunar un salariu de 13.450 de lei, acest fapt i-ar determina să rămână în țară și să nu emigreze.

separator

sursa foto: tv8.md

Această sumă este de două ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6.600 de lei lunar.

Aceste date au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinii realizat de către CBX-AXA în luna octombrie pe un eșantion de 1.100 de persoane, scrie diez.md.

„Salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din țară este cu 14,6 % sau cu 1.710 lei pe lună mai mare decât anul trecut. Este cea mai mare creștere dintre toți cei patru ani de când IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje”, se arată într-un comunicat al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Așteptările salariale diferă substanțial în funcție de vârsta respondentului. Tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari așteptări salariale, de 15.920 de lei lunar, cea ce este cu 40 % mai mult decât așteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulțumi și cu 11.200 de lei lunar.

Astfel, așteptările oamenilor în vârstă, apți de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar așteptările persoanelor în etate sunt de patru ori mai mari decât pensia medie lunară. Aceasta înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de patru ori mai mici decât așteptările lor.

La fel, salariile dorite de moldoveni diferă și în funcție de locul de trai al respondenților. Cei care locuiesc în orașe și așteaptă un salariu mediu lunar de 13 810 lei și locuitorii din sate, care s-ar mulțumi și cu 11 530 de lei lunar.

A decedat. Un renumit interpret și-a pierdut viața la doar 31 ani

Fanii One Direction sunt în stare de șoc. Liam Payne, unul dintre membrii trupei a murit în Buenos Aires. Britanicul în vârstă de 31 de ani și-a pierdut viața după ce a căzut de la etajul trei al hotelului unde era cazat. El ar fi fost sub influența drogurilor și a alcoolului. Milioane de fani din întreaga lume sunt devastați. Membrii trupei nu au făcut momentan nicio declarație publică.

Principalele ziare locale, La Nacion şi Clarin, au relatat, citând oficiali locali, că poliţia a fost chemată la hotelul din cartierul Palermo din capitală printr-un apel de urgenţă care menţiona „un bărbat agresiv care ar putea fi sub efectul drogurilor şi alcoolului”, notează News.ro.

Angajaţii de la ambulanţă au confirmat ulterior decesul cântăreţului, care a fost găsit într-o curte interioară a hotelului, potrivit relatărilor de presă. Artistul avea „răni foarte grave în urma căzăturii, l-am declarat mort, nu exista nicio posibilitate de resuscitare”, a declarat şeful serviciilor de urgenţă, Alberto Crescenti, la televiziunea locală. El a adăugat că serviciile de urgenţă au fost chemate la hotelul Casa Sur după ce au primit un apel la ora locală 17.04 (23.04, ora României). O echipă a sosit şapte minute mai târziu şi „a găsit bărbatul mort, iar mai târziu am descoperit că era cântăreţ într-o formaţie”, a continuat el.

Liam Payne a devenit celebru la nivel mondial ca membru al trupei pop One Direction, între timp destrămată, alături de Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan şi Louis Tomlinson.

Noi benzi pentru transportul public vor apărea

Benzile dedicate transportului public pe str. Hîncești (sectorul cuprins între străzile Alexei Mateevici și Miorița) vor fi extinse, iar schița de proiect pentru bd. Moscova este în faza de elaborare. Anunțul a fost făcut de către Primăria Chișinău.

Până în prezent, 17 străzi din oraș au fost amenajate cu benzi dedicate, totalitatea cărora însumează 45 km pe sens dus-întors. Este vorba de străzile: Ion Creangă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Decebal, Dacia, Ciuflea, Grigore Vieru, Constantin Tănase, Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexandr Pușkin, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Renașterii Naționale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Alba Iulia.

Sondaj: Ce partide ar intra în Parlament în urma anticipatelor

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în noul Legislativ ar accede două partide.

Potrivit unui sondaj realizat de CBS Research la comanda WatchDog.md, PAS ar obține 32,7% din voturi, iar PSRM – 8,9%, transmite Știri.md.

De menționat că peste 29% dintre respondenți au declarat că nu au decis pentru cine să voteze.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-16 octombrie pe un eșantion de 1.034 de respondenți, iar marja de eroare este de +/- 3%.

Ion Chicu: Sistemul medical va fi la limită în câteva săptămâni
Articolul anterior
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat din cauza noului Coronavirus
Articolul următor