Rezistența la antibiotice – o amenințare pentru sănătatea populației țării noastre. De ce este periculos să folosim irațional tratamentul cu antibiotice?

Utilizarea irațională a antibioticelor pentru tratarea unor boli, atât la oameni, cât şi la animale, a determinat apariţia şi răspândirea rezistenţei la antimicrobiene. Fenomenul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică inclusiv în țara noastră.

separator

În Republica Moldova, antibioticele constituie aproximativ 10% din numărul total de medicamente întrebuințate de moldoveni.

Potrivit primului studiu naţional de prevalență a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumului antimicrobienelor în spitalele din Republica Moldova, realizat în 2018, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 42,7 % dintre pacienţi sunt trataţi cu antibiotice.

Despre riscurile rezistenței la antibiotice și modalitățile de combatere a acestui fenomen aflăm din interviul cu doctorul în științe medicale, Luminița Guțu.

Utilizarea greșită și în exces a antibioticelor a contribuit la crearea unui fenomen cunoscut sub numele de rezistență la antimicrobiene, o problemă de sănătate publică din ce în ce mai mare. Care sunt riscurile acestui fenomen?

Riscurile utilizării iraționale a medicamentelor antibacteriene constau în formarea unor tulpini de microorganisme rezistente la antibiotice, care, fiind agenți cauzali a proceselor patologice/infecțiilor, pot crea bariere în tratamentul pacienților de alte boli, cauzând diferite complicații și chiar decese, în special pe fonul unui sistem imunitar slăbit.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, fenomenul rezistenţei antimicrobiene reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică la nivel global, fiind constatată la mai multe maladii cu impact major social, precum tuberculoza, pneumonia, infecţiile tractului urinar. Infecţiile cauzate de microorganisme rezistente la medicamentele antibacteriene provoacă în fiecare an 33.000 decese în Uniunea Europeană, iar la nivel mondial – 700.000. Povara pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc.

– Cât de gravă este situaţia în Republica Moldova, comparativ cu alte ţări?

Republica Moldova, ca și alte state, se confruntă cu povara antibiotico-rezistenţei. Cel mai important aspect al problemei din Republica Moldova constă în diagnosticul fenomenului de rezistenţă antibacteriană. Cu un grad redus, față de alte state, la noi în ţară sunt aplicate investigațiile de laborator bacteriologice cu identificarea ulterioară a microorganismelor, inclusiv a celor rezistente la antibiotice.

În 2019, Sistemul național de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene din Republica Moldova, a raportat pentru prima dată, rezultatele naționale privind rezistența antimicrobiană în reţeaua de Supraveghere a Rezistenţei Antimicrobiene din Asia Centrală şi Europa (CAESAR). Datele indică niveluri îngrijorătoare de rezistenţă la antimicrobiene a bacteriilor implicate în infecțiile invazive.

Totodată, rezultatele primului studiu național de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) și consumul antimicrobienelor, realizat în 2018, pe un eșantion de 67 spitale, 546 secții și 10.594 pacienți a estimat o prevalență a acestor infecții de 1,6%. Cea mai gravă situație se atestă în secțiile ATI/reanimare cu 20%. În structura IAAM, ponderea majoră este reprezentată de pneumonii (25%), infecțiile de sit chirurgical (16,1%) și infecțiile tractului urinar (11,3%). Klebsiella – cel mai frecvent a fost raportat ca agent cauzal în IAAM și a atestat o rezistență sporită la cefalosporine de generația a 3-a (84,6%) și la carbapeneme (46,2%). Prevalența consumului de antibiotice a constituit 42,7%.

Rezistența antimicrobiană se dezvoltă natural în timp, de obicei, în urma mutațiilor genetice. Microorganismele rezistente la antimicrobiene se găsesc la oameni și animale, în alimente, plante și mediu (apă, sol și aer). Ele pot fi transmise de la persoană la persoană sau între oameni și animale, inclusiv prin alimente de origine animală.

– Cât de multă rezistenţă au dezvoltat copiii din ţara noastră la antibiotice?

Nu este corect să spunem, că copiii noștri au dezvoltat rezistenţă la antibiotice. La remediile antibacteriene dezvoltă rezistenţă culturile microbiene în cazul utilizării iraţionale a acestora. Totodată, fiind pacienţi specifici, cu un sistem imunitar în proces de dezvoltare, copiii pot contracta de la adulţi specii de microorganisme rezistente şi dezvolta ulterior complicaţii septico-purulente tratate o perioadă îndelungată cu efecte nocive asupra organismului în dezvoltare.

Este ştiut faptul că antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii. Cum acţionează în cazul infecțiilor virale, au un anumit efect?

În cazul maladiilor de origine virală, remediile antibacteriene nu sunt eficiente și, respectiv, nici nu sunt recomandate pentru utilizare.

– Cum poate ști un om dacă are o infecție virală sau bacteriană?

Diagnosticul infecției virale sau bacteriene este stabilit doar de către medic. Pentru a cunoaște geneza bolii, pacientul urmează a fi consultat de medic, care în baza semnelor clinice, paraclinice (investigații suplimentare) și date epidemiologice, aplicând definiția de caz, va stabili diagnosticul și va institui tratamentul necesar. Iată de ce, orice persoană, la primele simptome de boală trebuie să se adreseze la medicul de familie și nicidecum să administreze autotratamente.

– Ce se întâmplă când antibioticele nu funcționează? Durata bolii respective este mai mare, pot apărea complicații?

Antibioticele „nu funcționează” din mai multe motive. În primul rând, pentru că nu este necesar de a fi întrebuințate. Maladia nu este de origine bacteriană, dar poate fi de origine virală, cauzată de paraziți, fungi. În acest caz, tratamentul antibacterian nu va fi eficient.

Un alt motiv – microorganismul nu este sensibil la remediul prescris (manifestă rezistență de grup sau individuală). Nu a fost ajustată doza și durata tratamentului în conformitate cu particularitățile individuale ale pacientului (masa corporală, vârstă, comorbidităţi, alte scheme de tratament indicate acestuia).

Antibioticele pot să nu aibă efect și atunci când maladia este cauzată de o specie de microorganisme rezistente (parțial (multidrogrezistent) sau total rezistent) la remediile antibacteriene, iar acest fapt nu a fost identificat la moment.

Aşadar, în situaţia când tratamentul nu a fost planificat şi aplicat etiopatogenic, reieşind din cauza bolii şi a particularităţilor factorilor ce au determinat apariţia bolii, poate spori durata tratamentului, care ulterior va avea consecinţe atât asupra pacientului, starea de sănătate a căruia se poate solda chiar şi cu deces, cât şi de ordin financiar, suplimentare pentru tratament.

– Cum putem preveni apariția rezistenței la antibiotice?

Dezvoltarea rezistenței mocroorganismelor la antibiotice poate fi redusă prin anumite acțiuni, ce țin de utilizarea rațională a antibioticelor. În primul rând, prin supravegherea epidemiologică a bolilor infecţioase şi a paternului de rezistenţă și promovarea utilizării raţionale şi, respectiv, administrarea antibioticelor doar la prescrierea acestora de către medic. Nu în ultimul rând, eliberarea remediilor antibacteriene se face strict în baza rețetei prescrise de către medic și prescrierea remediilor antibacteriene de către medic doar la necesitate, doar în scop de tratament, bazată pe investigații de laborator cu identificarea microorganismului și sensibilității acestuia. De asemenea, tratamentul se ajustează în conformitate cu rezultatele investigațiilor microbiologice și sensibilității la antibiotice; aplicarea la posibilitate a antibioticilor cu spectru selectiv de acțiune, începând cu remedii antibacteriene de prima generație și evitarea aplicării antibioticelor de rezervă.

– Care este rolul pacienţilor în combaterea acestui fenomen periculos?

Rolul pacienților este unul extrem de mare. Pacienții trebuie să evite autotratamentul, să se adreseze pentru asistență la medicul său de familie sau la medicul specialist și să utilizeze remedii antibacteriene doar la prescrierea medicului, respectând cu strictețe dozajul, intervalul de timp între administrări și durata tratamentului prescris. Tratamentul nu poate fi abandonat din propria dorinţă la prima ameliorare a stării de sănătate. Să nu utilizeze antibioticele la orice ocazie, inclusiv cu scop profilactic.

sursa interviu: Ministerul Sănătății

Tot mai multe cazuri de cancer intestinal depistate la tineri. Care sunt cauzele

Experții avertizează că rata cancerului intestinal este în creștere în rândul adulților tineri, fără un motiv clar. Deși boala continuă să afecteze mult mai des persoanele în vârstă, creșterea înregistrată în multe țări în rândul persoanelor sub 50 de ani este îngrijorătoare, afirmă Cancer Research UK, potrivit BBC citat de digi24.ro.

Anglia este una dintre țările cu cea mai mare creștere, cu o creștere medie de 3,6% pe an, informează cercetătorii în revista Lancet Oncology. Alimentația necorespunzătoare și obezitatea pot fi printre factorii de risc implicați, spun cercetătorii. Consumul de prea multă carne procesată și de prea puține fibre poate crește riscul.

„Fenomen global”

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a declarat unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Care sunt primele semne și simptome ale cancerului intestinal

Și oamenii trebuiau să fie conștienți de primele semne și simptome, cum ar fi sângele prezent în fecale. Alte simptome pot include: o schimbare persistentă a tranzitului intestinal –  mers la toaleta mai des, cu scaune mai moi, dureri abdominale, disconfort sau balonare.

Cauzele creșterii ratei cancerului intestinal pot ține și de o diagnosticare mai timpurie

Cancer Research UK a subliniat că ratele la adulții tineri au rămas scăzute, aproximativ unul din 20 de cancere intestinale din Regatul Unit fiind diagnosticat la persoanele sub 50 de ani. Din cele 44.100 de cazuri noi în fiecare an în Regatul Unit, aproximativ 2.600 au fost în 25-49 de ani. Purtătorul de cuvânt Jon Shelton a declarat: „Numărul de cazuri de cancer de intestin cu debut precoce, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în fiecare an în Regatul Unit, este foarte scăzut, prin urmare este dificil să spunem cu certitudine de ce vedem ratele crescând într-un ritm mai rapid într-un grup decât în altul”. Dar factorii de risc precum dieta, obezitatea, alcoolul și fumatul ar putea fi implicați. „Îmbunătățirile în materie de depistare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt diagnosticați la o vârstă mai tânără, ar putea juca, de asemenea, un rol-cheie în creșterea ratelor”, a adăugat Shelton. Dr. David Robert Grimes, expert în biostatistică, de la Trinity College din Dublin, a declarat că sunt necesare mai multe cercetări. „Această constatare este interesantă – dar trebuie să rezistăm impulsului de a sări la concluzii, mai ales cu date contradictorii și complicate”, a spus el. „În timp ce titlul ar putea părea îngrijorător în mod izolat, ar putea însemna, de asemenea, că screening-ul și detectarea îmbunătățită ne permit să prindem cancerele mai devreme”.

7 beneficii ale probioticelor pentru sănătatea intestinală

Sănătatea intestinală a devenit un subiect din ce în ce mai important în lumea modernă, odată cu conștientizarea impactului major pe care o digestie sănătoasă îl are asupra stării noastre de bine, scrie evz.ro.

În această călătorie spre o viață mai sănătoasă și echilibrată, probioticele au intrat în prim-plan, fiind considerate adevăratele „bacterii prietenoase” care ne pot îmbunătăți sănătatea intestinală și nu numai. Aceste microorganisme vii au câștigat popularitate datorită efectelor lor benefice asupra sistemului digestiv, imunitar și chiar asupra sănătății mintale.

Iată câteva dintre beneficiile probioticelor pentru sănătatea intestinală și modul în care pot contribui la obținerea unei vieți sănătoase.

1. Restabilirea echilibrului florei intestinale

Probioticele sunt microorganisme vii, de obicei bacterii „bune”, care trăiesc în intestin și ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei microbiene1. În momentul în care această balanță este afectată de factori precum alimentația inadecvată, stresul, antibioticele sau alte medicamente, pot apărea probleme digestive. Probioticele contribuie la restabilirea acestui echilibru, fiind de folos în anumite afecțiuni precum diareea sau sindromul intestinului iritabil.

2. Îmbunătățirea digestiei

Probioticele sprijină descompunerea și absorbția nutrienților din alimente, facilitând astfel digestia. Prin colonizarea intestinului cu bacterii benefice, acestea ajută în stări de balonare, constipație și în alte probleme digestive neplăcute. De asemenea, pot reduce simptomele dispepsiei, precum senzația de arsură în piept și greața.

3. Stimularea sistemului imunitar

O bună parte din sistemul imunitar este localizat în intestin, iar flora intestinală joacă un rol esențial în funcționarea acestuia. Probioticele contribuie la stimularea răspunsului imunitar, crescând rezistența organismului la infecții și luptând împotriva bacteriilor dăunătoare și a agenților patogeni.2 Un intestin sănătos poate proteja, astfel, întregul organism.

4. Reducerea inflamației

Inflamația cronică a intestinului poate apărea în diverse afecțiuni, inclusiv în boli inflamatorii intestinale (precum boala Crohn sau colita ulcerativă). Probioticele pot ajuta la reducerea inflamației și pot contribui la ameliorarea acestor afecșiuni. Cu toate acestea, este important să se consulte întotdeauna un specialist în domeniul sănătății pentru a stabili cea mai potrivită abordare în fiecare caz în parte.

5. Protecția împotriva infecțiilor intestinale

Anumite tulpini de probiotice, precum Lactobacillus și Bifidobacterium, au proprietăți antibacteriene și antivirale3. De exemplu, probioticele pot fi utile în infecții cu E.coli sau cu alte bacterii patogene care pot cauza diaree și alte tulburări digestive.

6. Sprijinirea sănătății mintale

Conexiunea dintre creier și intestine este bine cunoscută în medicină și cercetare, iar probioticele pot juca un rol important în acest aspect. Anumite tulpini probiotice pot influența producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonină, care este asociată cu starea de bine și cu sănătatea mintală.

7. Susținerea sănătății generale

Pe lângă beneficiile specifice pentru sănătatea intestinală, probioticele pot avea efecte pozitive asupra sănătății generale a organismului. Prin îmbunătățirea digestiei, stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamației, aceste microorganisme pot susține sănătatea cardiovasculară, metabolismul și pot contribui la menținerea unui nivel optim de energie.

Probioticele aduc o serie de beneficii sănătății, dar este important să se aleagă probioticele potrivite, să se respecte recomandările și să se ia în considerare consultul medical, mai ales în cazul unor afecțiuni medicale preexistente.

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin includerea probioticelor în alimentație, putem sprijini și menține sănătatea intestinală, beneficiind de efectele pozitive pe termen lung ale acestor microorganisme prietenoase.

Cinci persoane au ajuns la Spitalul de Urgență cu hipotermii

Cinci persoane au ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu hipotermii în ultimele săptămâni. Pacienții au beneficiat de consultații și tratament corespunzător, comunică MOLDPRES.

Purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Urgentă, Dorina Arsene, a menționat pentru Agenție că de la 1 noiembrie până în prezent, în Departamentul de Primiri Urgențe au beneficiat de ajutor medical cinci pacienți. Niciunul din pacienți nu a avut nevoie de intervenții, beneficiind doar de tratament.

Și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a anunțat că săptămâna trecută medicii de pe ambulanță au acordat primul ajutor pentru șase persoane care au suferit hipotermii.

Solicitat de agenție, vicedirectorul Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil, Roman Moscalu, a specificat că odată cu răcirea vremii a crescut și numărul de solicitanți ai instituției. El a menționat că beneficiarii sunt aduși la centru de către reprezentanții poliției, prin îndreptare de la Direcțiile asistență socială de sector, din spitale, ca urmare a informării în teritoriu sau vin singuri.

„Capacitatea centrului este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 150 de persoane. Oamenii fără adăpost beneficiază aici de hrană caldă, de trei ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă. În perioada rece a anului, 1 noiembrie -31 martie, centrul prestează servicii pe timp de zi și de noapte”, a spus Moscalu.

Anterior, autoritățile municipale au făcut apel către cetățeni să anunțe despre persoanele care se află în stradă pe vreme rece și au nevoie de ajutor. Astfel, oamenii sunt îndemnați să-i direcționeze pe boschetari la Centrul municipal de profil din stradela Haltei 2 sau să telefoneze la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

16 noi cazuri de Covid în China. Începe testarea în masă
Articolul anterior
Leonid Iacubovich locuiește într-o casă de lux. Cum arată conacul de 7 milioane de dolari?
Articolul următor