Noi condiții de intrare în Grecia pentru cetățenii români care aleg să plece cu mașina

Toate persoanele care intră în Grecia, pe cale rutieră, prin punctul de frontieră Promachonas, vor fi supuse testării rapide pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

separator

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile elene au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, în conformitate cu informațiile comunicate oficial de autoritățile elene, începând cu data de 20 noiembrie 2020, toate persoanele care intră în Republica Elenă, pe cale rutieră, prin punctul de frontieră Promachonas, vor fi supuse testării rapide pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul fiind comunicat imediat. Accesul pe teritoriul Republicii Elene va fi permis numai persoanelor care vor obține un rezultat negativ la testarea rapidă.

Potrivit sursei citate, sunt exceptați de la măsura testării rapide transportatorii de marfă.

MAE subliniază că această nouă măsură are un caracter suplimentar, menținându-se obligativitatea prezentării unui test PCR negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen.

Totodată, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul din care sosesc. MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate și de a respecta cu strictețe măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

sursa

Moment senzațional, plin de emoții! Sute de oameni, reuniți într-o horă românească, în Italia

Moment splendid în Bologna, Italia, atunci când sute de oameni din diverse țări s-au unit într-o horă românească. Pe fundalul melodiei emblematice „Ciuleandra”, interpretată de Maria Tănase și inspirată din romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, italienii și turiștii din întreaga lume s-au unit într-o horă imensă.

Moment splendid în Bologna: Sute de oameni, uniți într-o horă româneascăFoto: tv8.md

Ritmul și dansul i-au captivat pe cei prezenți în Piazza Maggiore din Bologna, aducând bucurie și entuziasm în inimile tuturor. Aceste momente speciale au devenit rapid virale, transmite tv8.md.

Evenimentul a avut loc pe 25 aprilie, cu ocazia celebrării „Zilei Eliberării” în Italia, marcând sfârșitul ocupației naziste și a perioadei fasciste.

În onoarea acestei zile istorice, în Bologna s-au desfășurat două ore de dansuri din diverse țări, printre care România, Franța, Turcia, Irlanda, Canada și altele. În Piazza Maggiore, reprezentanții din mai multe națiuni s-au adunat pentru a celebra „Gran Ballo della Liberazione”. Organizatorii au decis să deschidă acest spectacol de dansuri cu melodia emblematică „Ciuleandra”, scrie presa italiană.

Citește mai departe pe tv8.md.

Consiliul Rectorilor cere ca studenții să nu întoarcă banii în buget, dacă nu profesează

Consiliul Rectorilor din Moldova cere abrogarea hotărârii de Guvern privind plasarea în câmpul muncii a absolvenților instituțiilor de învățământ, și anume solicită să fie exclusă prevederea prin care studenții trebuie să întoarcă banii cheltuiți pentru studii dacă nu sunt de acord să se integreze în câmpul muncii.

Potrivit președintelui Consiliului Rectorilor, asta îi sperie pe studenți și aceștia aleg să își facă studiile la universități private sau din afara țării, transmite IPN.

De asemenea, rectorii cer rectificarea legii bugetului de stat pentru anul curent, la componenta învățământului superior, optând pentru creșterea valorii de referință luat în calcul la fondul de salarii, a salariului minim pe economie. Potrivit lui Emil Ceban, președintele Consiliului Rectorilor din Moldova, banii alocați nu sunt suficienți și toate universitățile în perioada iunie-iulie, înainte de achitarea salariilor și îndemnizațiilor de  concediu, au un deficit financiar enorm, de aproximativ 25%.

Rectorii cer și modificarea normelor de impozitare a veniturilor universităților. Potrivit conducătorilor instituțiilor de învățământ superior din țară, e nevoie de scutirea de TVA în desfășurarea diferitor procese din universitate care nu țin de educație.

Rectorii mai cred că e nevoie de aprobarea unei metodologii unice de determinare a costurilor de studii, pentru ca alegerea studenților să nu cadă pe universitatea care oferă studii mai ieftine, dar mai puțin calitative, precum și integrarea colegiilor în universitățile de profil.

Potrivit lui Emil Ceban, rezolvarea problemelor universităților ar contribui la o autonomie mai mare a lor și la dezvoltarea substanțială calității studiilor și educației în general. De asemenea, Consiliul Rectorilor este de acord să participe la agenda comună a Guvernului pe filiera educației.

Premierul Dorin Recean, prezent la eveniment, a spus că în ceea ce ține de partea financiară Guvernul va încerca să aloce maximum posibil, iar pe partea de modificare a reglementărilor se angajează să fie simplificate așa ca universitățile să poată lua mai multe decizii în interiorul acestora. El a adăugat că este importantă performanța academică, inclusiv ca și componentă reputației în contextul exportului serviciilor educaționale. Potrivit lui, vor fi făcute măsurări la capitolul integritate și asta va constitui și unul din criteriile de finanțare a universităților.

Ministrul Dan Perciun a adăugat că Ministrul Educației va face modificări așa ca studenții să întoarcă banii doar pe indemnizație (cea care se oferă la încheierea studiilor), nu și cheltuielile pentru studii. De asemenea, Ministerul susține integrarea colegiilor în universități. Urmează să mai fie purtate discuții pe o agendă comună agreată cu Consiliul Rectorilor.

Spectacol de lumini care dă fiori în Italia. Semnalul pe care îl trag peste 30 de artiști. Ce vor să arate lumii?

Un festival de lumini care dă fiori e găzduit zilele acestea într-o mică localitate din nordul Italiei. Zeci de artiști au scos în evidență, cu ajutorul artei, efectele devastatoare ale schimbărilor climatice.

Spectacol de lumini ieșit din comun în Italia. Ce vor să arate artiștiiImagine simbol

Înconjurată de Alpii Italieni, comuna Bressanone oferă seară de seară, timp de două săptămâni, un spectacol de lumini ieșit din comun. Peste 30 de artiști, din 17 țări, au prezentat lucrări despre soarta planetei, transmite stirileprotv.ro.

Jordi Pont, artist din Spania: „Am încercat să combinăm ideea a două lumi, una a schimbărilor climatice și o lume fără schimbări climatice. Așa că acum ne transpunem în lumea în care astfel de schimbări nu există, o utopie a noastră. Și chiar dacă ne gândim că este o utopie, am putem încerca să ajungem acolo”.

Fiecare lucrare vorbește despre dezastrele provocate de schimbările climatice.

Werner Zanotti, organizatorul festivalului: „În opinia mea, pierderea ghețarilor înseamnă dispariția a ceva ce nu vom mai avea niciodată. Asta mă îngrijorează foarte tare. Și ce să facem în privința asta? În primul rând, să ne gândim la problemă, apoi să reflectăm asupra ei. În al treilea rând, să acționăm”.

Georg Kaser, profesor la Ghețari: „Ghețarii se topesc rapid și procesul de topire accelerează tot mai mult, până când vor dispărea chiar și de aici, din estul Alpilor, peste aproximativ 20-30 de ani”.

Primii turiști, fani ai festivalului care are loc an de an în aceeași perioadă, au ajuns deja în mica localitate, pentru a se bucura de spectacolul de lumini.

Turist din Germania: „Este un mod total diferit de a aborda aceste subiecte foarte importante și, mai ales, din punctul meu de vedere, cred că este mai ușor, mai accesibil dacă alegi să comunici mesajul prin intermediul artei. Probabil, astfel rămâne mai ușor în mintea oamenilor”.

Cei care vor să admire creatiile din lumină au ocazia până pe 12 mai.

O tânără moldoveancă conduce de 3 ani un truck imens în SUA
Articolul anterior
Un șofer beat criță a tamponat mortal o femeie
Articolul următor