Vitamina C este antioxidantul care protejează organismul de agenții patogeni, întărind sistemul imunitar. Neutralizează radicalii liberi și facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv.
Galina Tomaş,
Medic Magistru în
Sănătatea Publică
Participă la metabolismul glucozei, al colagenului și al acidului folic. Ajută la regenerarea celulelor, precum și la vindecarea lor în cazul leziunilor. Află de ce vitamina C este considerată și vitamina vieții de la expertul nostru.
Beneficiile vitaminei C (acid ascorbic)
Am auzit cu toții povestea veche a conchistadorilor care mureau din cauza scorbutului, boală cauzată de lipsa aportului de vitamina C în organism. Deși descoperirea acestei vitamine s-a făcut cu mult timp în urmă, spre surprinderea noastră, mai avem cazuri (nu puține) și astăzi de pacienți care suferă de această boală. În special, familiile care se hrănesc cu produse ieftine, procesate termic, semipreparate, care au o alimentație săracă în fructe și legume.
Desigur afecțiunile cauzate de carența de vitamina C sunt multiple, dar să vedem importanța ei pentru sănătatea noastră:
- Cel mai important rol pe care îl are acidul ascorbic este participarea la producerea de colagen în țesutul conjunctiv. Componentă importantă a ligamentelor, tendoanelor, vaselor de sânge și oaselor, asigurând o structură stabilă și flexibilă a țesuturilor. Organele care conțin un procentaj ridicat de colagen sunt: pielea, membranele mucoase, dinții și oasele. De aceea este absolut necesar aportul zilnic de vitamina C pentru a avea dinți puternici și gingii sănătoase. În plus, transportă mai rapid calciu către celule.
- Întărește imunitatea – este cel mai important nutrient pentru sistemul nostru de apărare împotriva bacteriilor, virușilor, microbilor. Luptă cu radicalii liberi care, dacă nu sunt anihilați se multiplică exploziv și își îndeplinesc activitatea lor distructivă.
- Te ajută să-ți menții silueta. Probabil nu este o noutate că poți slăbi sănătos consumând zilnic lămâie sau greipfruit. Nutriționiștii introduce citricele în multe diete de slăbit, deși unii medici nu recunosc această calitate a vitaminei C.
- Menține sănătatea văzului și ajută la vindecarea de cataractă, scade tensiunea intraoculară în cazul bolnavilor de glaucom.
Știai că lichidul lacrimal conține mai mult cu 40% vitamina C decât sângele!
- Încetinește procesul de îmbătrânire (destrugând radicalii liberi) și conferă elasticitate pielii (prin producerea de colagen), astfel tenul tău va fi neted și catifelat.
- Reduce riscul de infarct miocardic, previne asteroscleroza, menținând pereții interior ai vaselor sanguine netezi și elastici.
- Participă în procesul de sintetizare a serotoninei (substanță care contribuie la relaxarea organismului nostru), alungă oboseala, redă tonusul psihic, sporește capacitatea de concentrare și memorare – într-un cuvând este ”drogul” fericirii.
Deficitul de vitamina C în organism
Scorbutul este principal boală cauzată de carența de vitamina C, caracterizată prin căderea dinților, anemie, fragilitatea vaselor sanguine, dacă nu este tratată prin aportul de vitamina C pacientul poate ajunge la deces. Alte simptome ce țin de lipsa acidului ascorbic în organism sunt: scăderea în greutate, depresie, oboseală, slăbiciune, piele uscată.
Alimentele care conțin vitamina C
Necesarul zilnic de acid ascorbic pentru un copil este de la 35 mg pana la 65 mg și la adulți de la 60 mg până la 100 mg, iar cei care fumează necesarul este de până la 120 mg de acid ascorbic pe zi.
Produsele care conțin vitamina C sunt: măcieșul, coacăză, kiwi, broccoli, varza de Bruxelles, căpșuna, portocala, lămâia, conopida, grapefruit, zmeura, ficatul de vită, codul.
Dușmanii vitaminei C
Fiind o vitamină hidrosolubilă, în momentul fierberii se dizolvă în apă. Evită pe cât posibil fierberea sau coacerea alimentelor. Consumă în stare crudă fructele, iar în cazul legumelor – pregătește-le la abur în timp scurt. Sucurile trebuie consumate imediat după stoarcere, deoarece este ușor oxidabilă. Iar lămâia trebuie adăugată în ceai, atunci când acesta este călduț.
Este una din vitamine care nu este toxică în cazul supradozei, deoarece organismul elimină surplusul de acid ascorbic prin urină, timp de 24 de ore. Poate apărea diareea care odată cu excluderea surplusului de vitamina C simptomul se remediază.
Notă: Cea mai indicată sursă de vitamina C în sezonul rece este ceaiul de măcieș sau din fructele de cătină, îți întărește sistemul imunitar și luptă cu gripa, răceala și virozele. Nu căuta vitamina C în farmacii… numai dacă medical ți-a indicat consumul acestor vitamine sintetice!
Text: Snejana Țugui