Brexitul schimbă condițiile pentru studenții străini din Marea Britanie

Brexitul devine, de la 1 ianuarie 2021, o realitate. Perioada de tranziție se încheie, iar Marea Britanie nu va mai aplica niciuna dintre regulile europene.

Pentru tinerii din România, acest lucru înseamnă dublarea taxelor de studii la universitățile din Regat. În ultimii ani, Marea Britanie a fost destinația favorită a celor care au plecat să studieze în străinătate, transmite Digi24.ro

Despărțirea Marii Britanii de Uniunea Europeană schimbă dramatic condițiile în care tinerii români pot studia în Regat. Vor avea nevoie de mai mulți bani și de viză. Apoi, le va fi mai greu să-și echivaleze diplomele.

„Nu mai este acel împrumut guvernamental, universitățile nu o să mai ajungă la suma aceea de 9.250 lire pe an, o să fie chiar mai scumpe, se implementează și un sistem de vize, sunt costuri inclusiv legate de această viză, legate de o asistență medicală pentru migranți. Absolvenții care termină studiile în Marea Britanie începând cu 2021 își vor putea echivala diplomă de studii din UK în România mult mai greu”, spune Robert Stredie, de la Liga Studenţilor Români în Străinătate.

Programele de licență vor costa până la 15.000 de lire sterline pe an, cele de master – 18.000 de lire.

„Marea Britanie, în general, și Anglia, în special, se vor aștepta la o reducere substanțială a numărului de studenți din UE, pentru că studenții din UE vor fi incluși în categoria internațională de taxe”, confirmă Bogdan Ghiță, profesor universitar.

„Studenții se vor duce către țări precum Olanda, Franța, mulți dintre ei, în contextul actual de pandemie, s-au uitat chiar si la universități de top din România”, spune Robert Stredie, de la Liga Studenților Români în Străinătate.

40% dintre tinerii care pleacă în afara țării vor să învețe business, finanțe, IT și inginerie. 15% pleacă pentru specialități medicale.

„Avantajul meu și al colegilor din generația mea este că am putut accesa un împrumut care acoperă taxa de școlarizare, care pentru noi este de 9.250 de lire pe an. Noi nu plătim nimic momentan, doar după ce ne angajăm”, explică Roberta Ciuvăț, studentă în Marea Britanie. 

„Încă la noi se oferă specializăeri care nu mai au căutare absolut deloc pe piața muncii”, atrage atenția sociologul Gelu Duminică. În plus, „condițiile pe care le ai în acele centre universitare (din străinătate – n.r.) sunt net superioare condițiilor pe care studentul le găsește în centrele universitare din România. Infrastructura universitară, infrastructura de cercetare, în general infrastructura academică a României este una destul de învechită și mai degrabă ancorată în valorile anilor 90 decât în valorile anilor 2020”, subliniază sociologul. 

Anual, aproximativ 10% dintre absolvenții de liceu din România pleacă să studieze în străinătate. Foarte puțini dintre ei revin în țară să-și practice meseria.

O fetiță de 9 ani, rănită într-un accident cu implicarea autobuzului școlar, la Ocnița: Șoferul a a ajuns într-un pilon

O copilă de 9 ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma accidentului de ieri cu implicarea autobuzului școlar, la Ocnița. Potrivit polițiștilor, șoferul care transporta copii a pierdut controlul volanului, a derapat de pe traseu și s-a izbit violent de un pilon electric, scrie unimediaa.info.

„Inspectoratul de Poliție Ocnița a fost sesizat ieri, în jurul orei 13:28, despre producerea unui accident rutier pe teritoriul localității Rujnița.

La fața locului, polițiștii au stabilit că un bărbat de 58 de ani, aflat la volanul unui microbuz de model Renault, care transporta elevi, a pierdut controlul vehiculului din motive încă necunoscute.

În timpul unei manevre într-o curbă, microbuzul a părăsit carosabilul și s-a izbit de un stâlp. În urma impactului, o fetiță de 9 ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, însă starea sa nu a necesitat internare. Niciun alt pasager nu a fost rănit.

Conducătorul auto a fost supus testării alcoolscopice, rezultatele confirmând că nu se afla sub influența alcoolului la momentul accidentului. Inspectoratul de Poliție Ocnița continuă investigațiile pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului”, a declarat pentru UNIMEDIA, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Ocnița, Svetlana Talpă.

Pe data de 31 martie, un autobuz școlar a fost implicat într-un accident la Ocnița. Potrivit Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, poliția investighează circumstanțele producerii accidentului, iar direcția educației va iniția o anchetă.

Moldovenii care au ratat reducerile la polițe vor scoate, de astăzi, mii de lei din buzunare și riscă penalități pentru întârzieri

31 martie a fost ultima zi în care cetățenii care se asigură în mod individual au putut achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2025. Astfel, începând de astăzi cetățenii neangajați care nu s-au asigurat în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12.636 de lei), precum şi penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, scrie unimedia.info.

„Asigurarea medicală obligatorie este reglementată prin lege și are un rol esențial în susținerea sistemului de sănătate. Acesta permite accesul la o gamă largă de servicii medicale, inclusiv îngrijiri primare, spitalicești și proceduri preventive. 

Fondurile colectate sunt utilizate în principal pentru a plăti serviciile medicale oferite instituțiilor publice și private, iar o mică parte este direcționată spre imunizare și modernizarea serviciilor de sănătate.

Persoanele care au întrebări legate de achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela de luni până vineri, între orele 8:00-17:00 Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999 (apel gratuit atât de pe telefon fix, cât și mobil) sau la subdiviziunile de relații cu beneficiarii din teritoriu”, comunică responsabilii.

Accident la Orhei: O mașină s-a izbit în alta care staționa. O persoană a ajuns la spital

O persoană a fost transportată la spital, după ce mașina în care se afla a fost implicată într-un accident rutier. Cazul a fost înregistrat în dimineața zilei de luni, 31 martie, în apropiere de satul Pelivan din raionul Orhei, scrie realitatea.md.

„În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că un conducător auto de 22 de ani, aflându-se la volanul unui automobil de model Honda Civic, care se deplasa în direcția municipiului Bălți, a pierdut controlul asupra volanului, în circumstanțe care urmează a fi stabilite.

Vehiculul a ieșit pe contrasens, unde a tamponat lateral un autoturism Renault Megane, ce staționa regulamentar într-o parcare special amenajată ce aparține stației PECO din zonă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Orhei, Elena Băetrău.

Astfel, în urma impactului, șoferul din Renault Megane a fost preluat de medicii de pe ambulanță și dus la Spitalul Raioanl Orhei pentru îngrijiri medicale. Conducătorii auto nu se aflau în stare de ebrietate.

Polițiștii întreprind toate măsurile necesare pentru stabilirea cauzelor exacte și a tuturor circumstanțelor producerii accidentului rutier.

OMS analizează opțiunea de a introduce ,,certificate electronice de vaccinare”
Articolul anterior
#monolog – întrebări incomode unei persoane infectate cu virusul HIV
Articolul următor
Close menu