Ion Chicu a participat la Sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată Covid-19

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la sesiunea specială a Adunării Generale ONU dedicată Covid-19, care s-a desfășurat în format online. În cadrul discursului său, șeful Executivului a vorbit despre provocările pandemiei la nivel global, dar și despre necesitatea unei solidarități și a unui parteneriat global pentru a depăși împreună această criză.

„Criza pandemică a dezvăluit cât de vulnerabili și expuși suntem cu toții. În fața incertitudinilor și a impredictibilității. În fața fricilor și a limitărilor. Cât de mult ne afectează libertatea și alegerile noastre. Cum ne afectează în mod dramatic comportamentul și ne schimbă profund viața. Dar, mai mult decât oricând, a arătat clar că provocările globale necesită eforturi coordonate, solidaritate și răspunsuri globale, bazate pe principiile directorii ale unei responsabilități comune. Este nevoie, de asemenea, de un angajament politic puternic, parteneriate durabile, dedicație și acțiuni determinate la toate nivelurile și de către toate părțile interesate – guverne, comunități, cetățeni. Toți avem roluri semnificative în acest proces – la nivel național, regional și global”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a făcut o evaluare a situației epidemiologice din țara noastră, subliniind faptul că Guvernul Republicii Moldova, ghidat de Planul național de răspuns la COVID-19 și susținut puternic de partenerii externi, s-a mobilizat imediat pentru a implementa măsurile necesare în timp util și depune toate eforturile în continuare pentru a combate pandemia, pentru a redresa domeniile cele mai grav afectate, dar și pentru a oferi suport fiecărui antreprenor și cetățean.

În această ordine de idei, prim-ministrul Chicu și-a exprimat gratitudinea față de sprijinul oferit de partenerii de dezvoltare, inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății în susținerea eforturilor de combatere a virusului și a consecințelor acestuia: „Asistența și sprijinul extrem de valoros, medicamentele, echipamentele de protecție individuală, consumabilele, în mod special expertiza oferite de prin sistemul ONU țării noastre, inclusiv prin intermediul Biroului regional al OMS pentru Europa, dar și a oficiului OMS din Republica Moldova, ne ajută substanțial să facem față provocărilor și să reducem vulnerabilitatea țării noastre la pandemie. Fapt pentru care vă mulțumim și vă suntem profund recunoscători.”

Ion Chicu a vorbit despre necesitatea unei solidarități globale, declarând că omenirea are nevoie acum, mai mult ca oricând, de un efort masiv în sănătate publică. Și pentru că sănătatea este un drept fundamental  al omului, este absolut imperativ ca fiecare cetățean să aibă acces echitabil la un vaccin Covid-19, la diagnosticare și tratamente la prețuri accesibile, sigure, eficiente și disponibile pentru toți, oriunde în lume.

„Într-o lume puternic interconectată, unitatea și solidaritatea nu este doar un imperativ moral – este o necesitate practică. Destinele noastre umane sunt întrețesute. Este responsabilitatea și angajamentul nostru moral să rămânem uniți. Depășirea, prin solidaritate și unitate, a acestei provocări și construirea unei lumi mai bune post-COVID-19 nu se negociază. Recuperându-ne valoarea libertăților și alegerilor noastre, angajându-ne mai activ în crearea de șanse egale pentru toți, avansând în promovarea Agendei 2030, respectând demnitatea și drepturile tuturor într-o lume prosperă, sigură, incluzivă, durabilă și rezistentă – e singura noastră cale de a ne clădi un viitor prosper la nivel mondial”, a conchis prim-ministrul Republicii Moldova.

Nouă deputați au anunțat crearea grupului parlamentar „Victoria”

Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și lider al partidului „Renaștere”, a anunțat, astăzi, înființarea grupului parlamentar „Victoria-Победа”. În conformitate cu regulamentul Parlamentului, acest grup a fost constituit pentru a promova viziuni și obiective comune între deputații independenți și neafiliați, care nu sunt membri ai altor partide politice, scrie unimedia.info.

Grupul parlamentar „Victoria-Победа” este format din 9 deputați, printre care se numără Marina Tauber, Reghina Apostolova, Irina Lozovan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Petru Jardan, Alexandr Suhodolskii, Alexandr Nesterovschii și liderul său, Vasile Bolea.

Grupul „Victoria-Победа” se angajează să aducă în prim-plan preocupările și nevoile cetățenilor, abordând diverse probleme sociale, economice și politice în cadrul legislativului. Prin unirea eforturilor acestor 9 deputați, grupul „Victoria-Победа” își propune să devină un actor influent în procesul decizional al Parlamentului Republicii Moldova și vor pleda pentru reforme și o guvernare mai transparentă și responsabilă.

”Astăzi anunțăm despre crearea grupului parlamentar ”Victoria- Победа”. În conformitate cu regulamentul Parlamentului, în vederea promovării unor viziuni și obiective comune, deputații independenți, cât și cei neafiliați, care nu fac parte din alte partide, pot constitui grupuri parlamentare din cel puțin 5 deputați.

Suntem 9 deputați care au sebsemnat și creat acest grup parlamentare.

Este vorba despre Marina Tauber, Reghina Apostolova, Irina Lozovan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Petru Jardan, Alexandr Suhodolskii, Alexandr Nesterovschii și eu, Vasile Bolea”, a menționat deputatul Vasile Bolea.

Scandal în sportul moldovenesc! CNOS ar fi limitat numărul de antrenori pentru sportivii care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris

Scandal în sportul moldovenesc după ce Compitetul Național Olimpic Sportiv ar fi anunțat că va permite câte un singur antrenor pentru doi luptători ai R. Moldova care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) dezminte acuzațiile precum că ar fi lansat inițiativa prin care, va fi un singur antrenor pentru doi luptători ai Republicii Moldova care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Contactați de UNIMEDIA, reprezentanții comitetului au declarat că formula privind numărul de antrenori pentru fiecare probă a fost prezentată de comitetul organizatoric al Jocurilor Olimpice de la Paris. Totodată, președintele CNOS, Nicolae Juravschi, a refuzat să comenteze acuzațiile lui Ivan Gheorghiu, ex-secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), calificându-le drept aberații, scrie unimedia.info.

colaj foto: noi.md

CNOS dezminte acuzațiile că ar veni din partea sa inițiativa privind numărul de antrenori pentru luptătorii care vor reprezenta Moldova la JO de la Paris și afirmă că formula privind numărul de antrenori pentru fiecare probă a fost creată de comitetul organizatoric al JO.

„Există o formulă clară, care limitează numărul de antrenori pentru fiecare probă. Formula a fost creată de comitetul organizatoric al JO de la PARIS, nu este adevărat că la Paris va merge un singur antrenor la 2 luptători”, a declarat, pentru UNIMEDIA, Eugen Draganov, persoana responsabilă de relațiile cu mass media a Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

„Nicolae Juravschi nu dorește să răspundă la declarațiile și aberațiile lui Ivan Gheorghiu. În plus, lotul final pentru JO încă nu a fost definitivat. Numărul de antrenori depinde și de numărul total al delegației, cu cât mai mulți sportivi sunt calificați, cu atât mai mulți antrenori vor fi”, a mai precizat, pentru UNIMEDIA, Eugen Draganov.

Scandalul ar fi apărut după ce Compitetul Național Olimpic Sportiv ar fi anunțat că va fi un singur antrenor pentru doi luptători ai R. Moldova care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris. Anunțul a fost făcut de Ivan Gheorghiu, ex-secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), pe pagina sa de Facebook. În context, luptătoarea Anastasia Nichita, calificată la JO, a comentat: „Mă așteptam la diferite metode de dezorientare înainte de Jocurile Olimpice, dar chiar într-atât…”.

Parisul va găzdui Jocurile Olimpice după o pauză de 100 de ani. În acest an, la JO vor participa cel puțin 13 sportivi din R. Moldova, care s-au calificat deja. Cu acest prilej, Comitetul Național Olimpic și Sportiv a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentați primii sportivi calificați la evenimentul care se va desfășura în Franța, începând cu 26 iulie.

Natalia Gordienko a strălucit pe covorul roșu de la Cannes: „M-am simțit o adevărată prințesă”

Natalia Gordienko a făcut senzație la Festivalul de film de la Cannes. Cu o apariție îndrăzneață și plină de stil, cântăreața a captat privirile tuturor pe covorul roșu într-o rochie roșie elegantă, ornamentată cu pene, scrie SHOK.md.

colaj foto: shok.md

Evenimentul, cunoscut pentru eleganța și prestigiul său, a găzduit o mulțime de celebrități și personalități importante din industria filmului. Natalia Gordienko a reușit să se evidențieze prin alegerea sa vestimentară elegantă.

Rochia roșie a artistei a fost o combinație perfectă de eleganță și senzualitate. Ornamentată cu pene, aceasta a adăugat un element de lux apariției sale.

„Momente de pe covorul roșu. Cu siguranță unul dintre cele mai memorabile momente din viața mea. M-am simți o adevărată prințesă”, a scris Natalia Gordienko.

Natalia Gordienko a confirmat încă o dată talentele sale multiple, reușind să fie în centrul atenției și să impresioneze într-un alt domeniu decât cel muzical.

Natalia Gordienko este o artistă din Republica Moldova născută la 11 decembrie 1987. Artist Onorat al Moldovei care a reprezentat Moldova la concursul Eurovision-2006 și Eurovision-2021. Natalia are un băiat pe nume Christian.

Două surori, ținute captive într-un apartament din Chișinău timp de 30 de ani
Articolul anterior
Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a dat demisia
Articolul următor