România prelungește starea de alertă până pe 14 ianuarie 2021

În România, starea de alertă urmează să fie prelungită pentru încă o lună. Acest lucru se va întâmpla în data de 14 decembrie atunci când expiră cele 30 de zile de stare de alertă care sunt în vigoare acum.

Raed Arafat a declarat că starea de alertă va fi prelungită din data de 14 decembrie.

„Purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum și măsurile sanitare vor rămâne. Dar noi avem data de 14 decembrie, momentul în care vom prelungi starea de alertă și probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 decembrie, pentru următoarea lună.

Vom avea o analiză cu INSP-ul și cu toată lumea asupra situației epidemiologice.

Depinde dacă continuăm să scădem sau creștem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat și nu există intenții de noi restricții.

Putem să sfătuim, putem să explicăm, dar să venim să spunem cuiva, în casa lui, că n-are voie să aibă mai multe persoane, există limitări la acest aspect”, a spus Raed Arafat.

sursa

Forțele ruse avansează rapid în estul Ucrainei. Capturarea satului Novobahmutivka

Trupele rusești au avansat pe frontul din est și au cucerit o mare parte dintr-un sat din regiunea Donețk după o greșeală făcută de trupe de elite ale Kievului, potrivit unui comandant ucrainean, citat de The Bussines Insider și Hotnews.

În timp ce Kievul așteaptă ajutorul promis de SUA, rușii avansează spre Ceasiv Iar. Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskî a declarat că este probabil ca președintele Vladimir Putin să fi ordonat forțelor sale să captureze orașul din regiunea Donețk înainte de 9 mai, când Moscova sărbătorește în mod tradițional victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

O greșeală a trupelor ucrainene pare să fi permis forțelor rusești să avanseze și să captureze părți importante ale unui sat din Donețk fără a întâmpina rezistență.

Asta în timp ce Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, potrivit Reuters şi AFP.

„Graţie operaţiunilor active, unităţile grupului central de forţe au eliberat satul Novobahmutivka”, situat la nord-vest de oraşul Avdiivka, cucerit de forţele ruse în februarie, a indicat Ministerul Apărării rus în raportul său zilnic.

Eroare făcută de trupele ucrainene

Trupele rusești au reușit să cucerească cea mai mare parte din Ocheretyne, la nord-vest de Avdiivka, în estul Ucrainei, după o aparentă eroare de rotație de trupe.

Brigada 47 Mecanizată trebuia să fie înlocuită de Brigada 115 mecanizată, ambele considerate unități de elită, de-a lungul liniei frontului, chiar la est de Ocheretyne, o mică așezare rurală.

Dar în timp ce Brigada 47 se retrăgea, Brigada 30 de pușcași motorizați a Rusiei a atacat, profitând de un gol lăsat de Brigada 115 mecanizată.

Comandantul Brigăzii 47, Mykola Melnyk, un fost avocat celebru pentru că și-a pierdut un picior în timpul ofensivei din vara anului trecut, a scris pe Facebook: „Avansarea drastică a rușilor a devenit posibilă pentru că anumite unități au dat-o în bară pur și simplu. Sper că vor fi recalificate ca trupe de asalt”, a adăugat el.

Acuzațiile „nu sunt adevărate”

Vadym Chornyy, un purtător de cuvânt al Brigăzii 115, a declarat pentru Financial Times că acuzațiile „nu sunt adevărate”.

„Unitatea nu și-a abandonat poziția”, a spus el.

Melnyk a declarat că singurul motiv pentru care Rusia nu a putut să-și continue înaintarea a fost faptul că Brigada 47 a reintrat în luptă.

„Găurile au fost astupate de cei care plănuiau să ia o pauză”, a spus el. „Brigada a 47-a s-a întors în activitate. Încă o lună și va fi un an fără rotație”.

Alți observatori citați de Forbes au subliniat faptul că Brigada 115 Mecanizată nu are destule echipamente, iar toate trupele ucrainene duc lipsă de muniție în timp ce așteaptă noi provizii din partea Statelor Unite, după ce ajutorul a fost întârziat timp de șase luni de către republicanii din Congresul SUA.

Atacarea Ocheretyne face parte din „obiectivul la nivel operațional al Rusiei”

O actualizare pe site-ul ucrainean Deep State, care urmărește schimbările de pe câmpul de luptă, a arătat că forțele rusești au capturat părți mari din sat.

La începutul acestei săptămâni, Institutul pentru Studiul Războiului a scris că forțele rusești păreau „să urmărească să pătrundă pe scară largă în liniile ucrainene la nord-vest de Avdiivka”, dar a adăugat că eforturile sale vor fi probabil îngreunate de viitoarele livrări de ajutoare americane și occidentale.

ISW a afirmat că atacarea Ocheretyne face parte din „obiectivul la nivel operațional al Rusiei de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk prin Pokrovsk”.

Forțele rusești au reușit să pătrundă și să câștige un punct de sprijin într-o parte din Ocheretyne, a declarat sâmbătă Nazar Voloșin, un purtător de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Khortytsia, notează The Kyiv Independent.

Ocheretyne se află la aproximativ 15 kilometri nord-vest de Avdiivka, un oraș fortificat cheie capturat de Rusia în februarie. Avdiivka a rămas unul dintre cele mai fierbinți sectoare ale frontului, în condițiile în care Rusia continuă în operațiunile sale ofensive.

„Partea (din Ocheretyne) în care se află inamicul se află sub controlul nostru de foc. Se iau toate măsurile pentru a împinge inamicul de acolo”, a declarat Voloșin.

„Lupte grele sunt în curs de desfășurare, situația se află sub controlul forțelor de apărare ucrainene”, a mai spus Voloșin.

Ucrainenii se luptă se recâștige satul controlat parțiale de ruși

Conform sursei citate, forțele rusești au concentrat patru brigăzi în această direcție. Apărătorii ucraineni își retrag rezervele și iau măsuri pentru a stabiliza situația în direcția Avdiivka și pentru a restabili controlul asupra Ocheretyne, a adăugat el.

Voloșin a declarat vineri că două treimi din sat au rămas sub controlul Ucrainei. De asemenea, el a precizat că trupele rusești folosesc arme chimice în încercările lor de a lua cu asalt Ocheretyne.

Rușii se grăbesc cu să aducă întăriri în avansul lor din Ocheretyne, în timp ce pentru brigăzile ucrainene epuizate din zonă situația este disperată, notează Forbes.

Cu toate acestea, riscul real este că Grupul operațional-strategic ucrainean Tavriya – comandamentul responsabil pentru forțele aflate la vest de Adviivka – nu va avea altă opțiune decât să își reducă pierderile, să se retragă câțiva kilometri spre vest și să se reconsolideze de-a lungul unei noi linii defensive care se întinde de la nord la sud-vest de Ocheretyne.

Rușii, în superioritate numerică

Această retragere ar putea ceda zeci de kilometri pătrați de teritoriu și ar forța sute de civili să fugă sau să se resemneze să trăiască sub ocupație rusească, comentează Forbes.

Mai rău, retragerea, dacă este prost executată, ar reprezenta o oportunitate pentru ruși de a-și dubla sau tripla atacurile , având ca reacție în lanț declanșarea prăbușirii apărării ucrainene.

Rușii sunt în superioritate numerică în zonă. Doar 3000 de soldați ucraineni se luptă să respingă aproimativ 10.000 de militari ruși, potrivit unei estimări făcute de think-tank-ul ucrainean Centrul pentru Strategii de Apărare.

Peste 140 de școli din țară vor avea blocuri sanitare noi

Aproximativ 140 de școli din sate au toaletă în curte. Un exemplu este și gimnaziul din comuna Pârlița, raionul Soroca. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în acest an vor fi renovate sau construite blocurile sanitare în instituțiile de învățământ, selectate prin concurs.

În cadrul Gimnaziului din Pârlița învață 80 de elevi. Clădirea școlii niciodată nu a avut bloc sanitar în interior, așa că elevii și pedagogii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte, transmite moldova1.md.  

„Ne descurcăm foarte greu, mai ales în perioada rece a anului. Este complicat, pentru că trebuie să însoțim copiii afară și să avem grijă să fie îmbrăcați. Asta tot e pierdere de timp și influențează foarte negativ asupra copiilor. Încă mai avem o problemă, că sunt fetițe care pe viitor devin viitoarele mame și trebuie să fie sănătoase”, a spus Lilia Zgardan, profesoară.

Instituția a elaborat proiectul tehnic pentru construcția blocurilor sanitare și a primit finanțare, iar lucrările vor începe în luna mai.

Potrivit directorului Gimnaziului, instituția este una veche, la care, de la bun început, nu a fost prevăzut un bloc sanitar interior. 

„Încă din perioada sovietică, blocul sanitar era în exterior. (…) Va fi construit în anexa respectivă, care va fi demolată, și se va construi din nou un bloc sanitar, care va îmbunătăți cu mult și va duce la creșterea educației”, a menționat Igor Cazac, directorul gimnaziului din Pîrlița.

La începutul lunii februarie, ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că în acest an vor fi renovate sau construite blocurile sanitare în peste 140 de instituții de învățământ, selectate prin concurs. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate 25 de milioane de lei. Restul cheltuielilor vor fi acoperite de Banca Mondială și UNICEF, cu sprijinul financiar al partenerilor de dezvoltare. Anul trecut, 21 de școli au beneficiat de renovarea blocurilor sanitare, fiind alocați din bugetul de stat, de asemenea, 25 de milioane de lei.

O femeie, surprinsă pe fereastra unui bloc din Capitală. Polițiștii și medicii au sărit în ajutor

O femeie a fost surprinsă de trecători în timp ce stă agățată de fereastra unui bloc locativ din sectorul Râșcani al Capitalei.

Momentul în care o femeie stă agățată de fereastra unui bloc de locuit

Potrivit ofițerului de presă Scripnic Svetlana, la data de 28 aprilie, în jurul orei 12.27, oamenii legii au fost sesizați precum că pe bulevardul Moscova 17/1, la etajul 12 al unui bloc locativ, o persoană se află în pericol, transmite www.stiri.md.

Ajunși la fața locului, oamenii legii au stabilit că femeia în vârstă de 33 de ani, care se afla pe geamul de la balcon, ar fi coborât de sine stătător. 

Ulterior, aceasta a fost preluată de ambulanță pentru a primi ajutorul medical necesar.

Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. 

ONU: Planeta intră în faliment și noi suntem responsabili pentru asta
Articolul anterior
Au început înscrierile la cea de-a 12-a ediție a proiectului ,,Galina Tomaș îți cumpără kg”!
Articolul următor