Cele mai influente femei din lume în anul 2020, conform Revistei Forbes

Revista Forbes a publicat topul celor mai influente femei din lume. Angela Merkel se menține pe prima poziție, fiind urmată de Christine Lagarde și Kamala Harris.

Angela Merkel

Angela Dorothea Merkel este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție în data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, realeasă pe 28 octombrie 2009, respectiv pe 17 decembrie 2013. În data de 14 martie 2018, a fost aleasă de Bundestag pentru a patra oară în funcția de cancelar federal.

Christine Madeleine Odette Lagarde

Christine Madeleine Odette Lagarde este o avocată din Franța și actuala directoare generală al Fondului Monetar Internațional. 

De-a lungul carierei sale politice, Lagarde a îndeplinit mai multe funcții oficiale în Franța, printre care cele de ministră a finanțelor, de ministră a agriculturii și de ministră a comerțului și industriei. Ea a fost prima femeie care a devenit ministrs unei economii G8 și este prima femeie care a devenit directoare generală a FMI.

Kamala Devi Harris

Kamala Devi Harris este o politiciană și avocată americană care ocupă funcția de senatoare a Statelor Unite pentru California din 2017. În anul 2021, va fi a 49-a persoană care deține poziția de vicepreședintă a Statelor Unite ale Americii.

Ursula Gertrud von der Leyen

Ursula Gertrud von der Leyen, născută Albrecht, este o politiciană creștin-democrată germană. Din decembrie 2013 până în iulie 2019, a îndeplinit funcția de ministră a apărării, în guvernele III și IV Angela Merkel (CDU).

În data de 2 iulie 2019, a fost nominalizată de Consiliul European pentru funcția de președintă a Comisiei Europene. În data de 16 iulie 2019, a fost votată de Parlamentul European. 

Ursula von der Leyen este a doua persoană din Germania care ajunge în fruntea Comisiei Europene după Walter Hallstein (CDU), care a fost primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene.

Melinda Ann Gates

Melinda Ann Gates, DBE este femeie de afaceri din America, soția lui Bill Gates. Ea este o fostă angajată a Microsoft și cofondatoare a Fundației Bill & Melinda Gates. A lucrat la Microsoft, unde a fost directoare de proiect pentru Microsoft Bob, Encarta și Expedia.

Mary Barra

Mary Barra este prima femeie lider a companiei General Motors, care este unul dintre cei mai mari distribuitori de piese auto.

Nancy Pelosi

Nancy Patricia D’Alesandro Pelosi este o politiciană americană, membră a Partidului Democrat din SUA. Din 3 ianuarie 2019, este președintă (speaker) a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii și este astfel al treilea om în stat. A fost aleasă în Congresul SUA pentru prima dată în 1987 din partea statului California, pe care îl reprezintă până în prezent.

Nancy Pelosi este prima femeie din istoria Statelor Unite, care deține funcția de președintă a Camerei Reprezentanților. Ca atare, Pelosi este cea de-a treia persoană în ordinea actuală a succesiunii din Statele Unite, fiind precedată doar de vicepreședintele Mike Pence. Nicio altă femeie, în istoria politică anterioară a Statelor Unite de 230 de ani (1776-2006), nu a fost atât de aproape de președinția țării.

Ana Patricia Botín

Ana Patricia Botín-Sanz de Sautuola O’Shea, DBE este o bancheră din Spania. În data de 10 septembrie 2014, ea a fost numită președintă executivă a grupului Santander, a patra generație a familiei Botín, care deține acest rol. Înainte de aceasta, a fost directoare generală a Santander UK, o funcție pe care a deținut-o din decembrie 2010.

Abigail Pierrepont Johnson

Abigail Pierrepont Johnson este o femeie de afaceri din America. Începând cu 2014, ea a fost președintă și directoare executivă a companiei americane de investiții Fidelity Investments (FMR) și președintă a companiei sale internaționale sindicale Fidelity International (FIL).

Gail Koziara Boudreaux

Gail Koziara Boudreaux este o femeie de afaceri și atletă din SUA. Pe parcursul activității sale, aceasta a fost în fucții de conducere la companiile Aetna, BlueCross BlueShield din Illinois și UnitedHealth Group.

sursa: www.diez.md

Zboruri întârziate și anulate pe Aeroportul Chișinău din cauza ceții dense

Ceața densă de aseară a dat peste cap orarul zborurilor de pe aeroportul din Chișinău. Două avioane care zburau spre Capitală au fost redirecționate la Bacău și la Suceava, deoarece nu au putut ateriza pe Aeroportul din Chișinău, scrie breakingnews.md.

Este vorba de avioanele care veneau din Dubai și Istanbul.Cursa dinspre Istanbul a fost redirecționată către Suceava, iar cea din Dubai spre Bacău.

Tabelul zborurilor al Aeroportului Internațional Chișinău a arătat că mai multe alte zboruri au atestat întârzieri, iar unele chiar au fost anulate. În prezent, traficul aerian de pe aeroport se desfășoară în condiții normale.

Amenzi de peste 10 milioane de lei, aplicate pentru coruperea electorală

Centrul Național Anticorupție informează că, până pe data de 20 decembrie curent, a aplicat amenzi în valoare de 10 350 000 de lei pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la Poliție, cu privire la constatarea contravenției prevăzute de art. 47/1 Cod Contravențional – ”coruperea electorală pasivă”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Este vorba despre amenzi de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei, per caz, persoanele fiind sancționate pentru pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. 

În prezent, CNA continuă examinarea proceselor-verbale recepționate de la IGP, urmând să ia decizii pe marginea acestora. De notat că, persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.

Articolul 47/1  a fost introdus prin Legea nr.230 din 31.07.2024 și a intrat în vigoare pe 15.08.2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.

Republica Moldova va deschide un Consulat General în California, SUA

Republica Moldova va deschide al doilea Consulat General de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, la Sacramento, statul California. Acesta va deservi în special cetățenii moldoveni stabiliți în vestul SUA, transmite MOLDPRES.

Printre serviciile care vor fi oferite se numără eliberarea de acte, autentificarea documentelor, asistența în situații de urgență și alte servicii consulare esențiale. Totodată, Consulatul va contribui la consolidarea relațiilor culturale și economice dintre comunitățile moldovenești din SUA și Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, urmare a vizitei recente în Statele Unite ale Americii a viceprim-ministrului Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, și a discuțiilor purtate cu oficiali ai Departamentului de Stat, autoritățile americane au comunicat acceptul pentru deschiderea unui Consulat General al Republicii Moldova la Sacramento, statul California.

„Această inițiativă reflectă angajamentul Republicii Moldova de a sprijini diaspora și de a facilita accesul la servicii consulare”, precizează MAE.

Noua misiune din Sacramento va completa activitatea consulatului care va fi deschis în Chicago și va extinde capacitatea de a răspunde nevoilor cetățenilor moldoveni din diferite regiuni ale Statelor Unite.

Vera Brejneva și-a arătat casa în care locuiește cu Constantin Meladze
Articolul anterior
Cât durează până îşi face efectul vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer şi BioNTech
Articolul următor