O fetiță de doar 8 luni are nevoie de transplant de ficat

O viaţă plină de suferinţă, chiar de la naştere. O fetiţă de doar 8 luni, din Ialoveni, venită pe lume cu ciroză a ficatului, mai are o şansă la viaţă doar dacă va beneficia de un transplant. Pentru aceasta are nevoie însă de 70 de mii de dolari, o suma exorbitantă pentru părinții ei.

„Sperăm să facem transplantul şi să o duc de mânuţă la grădiniţă.”, a spus mama, Victoria Petco. 

Deși, are dureri greu de suportat, micuța zâmbeşte mereu, fără să conștientizeze că nu are o copilărie normală. Mama fetiţei, Victoria Petco, îşi aminteşte cu mari emoţii clipa în care a aflat că, în sfârşit, băiatul ei de 11 ani va avea o surioară.

„Foarte mult mi-am dorit o fetiţă şi Dumnezeu mi-a dat-o şi tare sper că voi ieşi din durerea şi scârba asta.”, a spus mama, Victoria Petco.  Deşi boala fetiţei a evoluat în stadiul intrauterin, mama spune că a avut o sarcină normală şi nici în primele două luni de viaţă medicii nu au detectat anomalia de dezvoltare.

„Mi-au spus că fetiţa se dezvoltă foarte bine, nu a fost nimic ca să vadă că e bolnăvioară.”, a menționat Victoria Petco. A înţeles că ceva nu este în ordine, doar atunci când a observat că pielea feţei şi albul ochilor au căpătat o nuanţă galbenă.

„Am observat că se măreşte burta credeam că e aşa ca la copii şi îi mai făceam masaj.”. Apoi, Victoria a auzit ceea ce nu-şi doreşte niciun părinte: că Ruxanda este grav bolnavă. „Urlam la cer, doamne ce am făcut de merită fetiţa mea aşa chin.”, a spus mama, Victoria Petco, pentru publika.md

De atunci mama şi fiica au trecut dintr-un spital în altul. Institutul Mamei şi Copilului este acum singurul loc unde fetiţa mai poate fi ţinută în viaţă, după ce a suportat o intervenţie dificilă la ficat, pentru a fi pregătită de transplant.

„La vârsta de 7 luni a fost supusă unei intervenţii chirugicale destul de sofisticate unde am înlăturat acest chist congenital al coledocului.”, a spus coordonatorul de transplant, Gheorghe Gîncu. 

Transplantul nu poate fi făcut în ţara noastră, de aceea singura speranţă este o clinică din Turcia. Din cei 70 de mii de dolari necesari a reuşit să adune doar 10 mii, din donaţii şi din economiile personale, după mai mulţi ani de muncă peste hotare.

„Eu mai mult stau pe pastile, dar trebuie să lupt.”, a spus mama, Victoria Petco.  Femeia povesteşte că, din cauza pandemiei, soţul şi fiul lor de 11 ani, au rămas blocaţi în Italia şi au făcut cunoştinţă cu Ruxanda doar online.

Fetiţa poate rămâne in viața doar cu ajutorul oamenilor buni. Şansa ei de recuperare poate fi spulberată dacă medicii nu o operează în următoarele patru luni, adică până la vârsta de un an.

Cei care doresc sa ofere o mâna de ajutor, pot trimite un SMS cu codul 694 la nr. 2910 (45 lei md)

Rujeola și amnezia imunitară: De ce este esențială vaccinarea pentru protecția pe termen lung?

Apariția rujeolei nu aduce beneficii sistemului imunitar, ci dimpotrivă, chiar și un caz ușor de rujeolă distruge celulele de memorie care protejează organismul de germenii întâlniți anterior. Acest fenomen este cunoscut de medici ca „amnezie imunitară”, scrie G4Media.ro

Conform discuțiilor cu specialiștii, rujeola se dovedește a fi mai periculoasă decât se credea, chiar dacă există mituri care spun că infecția cu acest virus ar întări sistemul imunitar, oferind un antrenament benefic celulelor. În realitate, efectul este opus, afirmă Adam Ratner, specialist în boli infecțioase din New York, transmite Los Angeles Times.

O asemenea minciună vehiculată pe rețelele sociale în timpul unui focar de rujeolă a fost acela că, dacă ești infectat cu virusul în loc să fii vaccinat, îți întărești sistemul imunitar. Adevărul, a spus Ratner, „este exact opusul”.

”O consecință insidioasă, dar mai puțin cunoscută, chiar și a unei infecții ușoare cu rujeolă este că ucide chiar acele celule care își amintesc cu ce agenți patogeni s-a luptat anterior pacientul și cum au fost câștigate acele bătălii.”, a spus ea.

Acest virus ucide celulele care au memoria agenților patogeni cu care pacientul s-a confruntat anterior, reducând astfel protecția împotriva altor boli. Medicii avertizează că această „amnezie imunitară” îi lasă pe pacienți vulnerabili la recurența bolilor, iar informațiile sunt confirmate de mai multe surse.

Rujeola este periculoasă întrucât distruge memoria imunitară dobândită prin expuneri anterioare la germeni. Studiile arată că poate dura până la 2-3 ani pentru ca memoria imunitară să fie restabilită după infecția cu rujeolă, perioadă în care pacienții sunt mai susceptibili la reinfecții.

În plus, durata medie a amneziei imune cauzate de rujeolă a fost de 27 de luni în studiile realizate în SUA, Marea Britanie și Danemarca. Complicațiile pot implica necesitatea revaccinării sau a unei noi expuneri la agenții patogeni anterior întâlniți, pentru a restabili funcția imunitară corectă.

Aceste găsiri subliniază importanța vaccinării împotriva rujeolei, nu doar ca protecție împotriva bolii în sine, ci și pentru a preveni eliminarea memoriei imunitare. Amnezia imunitară poate explica de ce rujeola este atât de periculoasă, chiar și după vindecarea aparentă.

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei/P

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei! Produse de frumusețe și îngrijire la prețuri speciale: cosmetice, dermatocosmetice și soluții de îngrijire personală.

Descoperă ofertele:

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

Tânăra din Comrat care și-a ucis mama ar fi fiica unui ex-candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei
Articolul anterior
Câştigul salarial mediu al unui angajat în luna septembrie a fost de aproape 8.000 lei
Articolul următor
Close menu