2020 este anul care le-a adus cea mai mare bucurie! Felicitări tuturor femeilor care au devenit mămici în acest an

Anul 2020 ne-a pus la grea încercare, cu toate acestea rămâne anul cu amintiri deosebite pentru toate femeile care au devenit mămici și și-au mărit familia. Fie că este vorba despre primul bebeluș, al doilea sau al treilea, bucuria și împlinirea au fost pe măsură, în pofida tuturor grijilor și greutăților.

O bucurie aparte în acest an a simțit-o Kătălina Rusu, interpreta devenind pentru prima oară mama unei fetițe pe nume Melissa.

,,Acum la final de an, vreau să-i mulțumesc lui 2020 pentru că în pofida celor întâmplate la nivel mondial, astăzi suntem împreună, suntem sănătoși, mai înțelepți, mai uniți și mai fericiți 🙏. În 2020 am gustat o altfel de fericire, cea de a fi mamă, fiind binecuvântați de Bunul Dumnezeu cu mica noastră prințesă Melissa. Un an în care am învățat noi lecții de viață, plin de provocări, an în care am început să prețuim mai mult ca niciodată viața și să ne bucurăm de faptul că cei dragi sufletului nostru sunt bine”, este mesajul interpretei.

Emoții fără egal a trăit și Lili Lozan, după nașterea micuțului Adrian.

,,Acest an pentru noi, a fost magic! Nașterea băiețelului nostru mult dorit a eclipsat toate evenimentele, inclusiv pandemia asta, care și noua ne-a dat mari bătăi de cap. La sfârșit de an, stau și ma gândesc, 2020 e un fel de restart, ori tare multe am învățat despre noi și ne-am redescoperit sufletele. Da, trăim vremuri complicate, dar vreau să cred că o să ne reinventăm și o să apreciem mai mult ce avem, sper🙏. Vă îmbrățișez și vă doresc sănătate, iar în noul an să luam cu noi tot ce e mai bun și să fim încrezători că totul va fi BINE!”.

La sfârșitul lunii februarie, Interpreta Lidia Isac l-a primit cu mare bucurie în viața ei pe Leon, băiețelul său.

,,Am un bărbat preferat de la bărbatul meu preferat, dacă știi la ce mă refer?!”, scrie interpreta în dreptul unei poze adorabile în postura de tânără mămică.

O altă mămică fericită este Daniela Dermengi. În acest an, bloggerița și autoarea proiectului ,,Opriți burtica, eu cobor!” a devenit mamă pentru a doua oară, de această dată mamă de fetiță.

,,Ilincuța mea cât de frumos poate fi o floare de cireș, la fel de frumos poate fi vânt și ploaie 🥰”.

La fel de fericit în acest an a fost și tenismanul Radu Albot, atunci când Doinița Chiorescu, soția sa, l-a făcut tătic.

,,Our first Christmas 🎄 with baby Adeline. Have a Merry one!!!”, este mesajul tinerei mămici, publicat pe Instagram.

Și interpreta Tany Vander a făcut cunoștință, în acest an, cu sentimentul de mamă, după ce l-a născut pe fiul ei, Adam. Cei doi soți se bucură de primul lor Revelion ,,în trei”.

Svetlana Sainsus și-a adus pe lume fetița chiar în prima zi a primăverii. A avut un an cu multe încercări, după ce Lia a ales să apară la lumina zilei mai devreme cu o lună. Chiar și așa, tânăra mămică spune că pentru ea 2020 a fost cel mai frumos an. ,,Pentru că a apărut ea și ne-a schimbat viața total. Mulțumesc Domnului pentru tot, de la 2021 nu vreau nimic în plus, doar să îmi lase tot ce am❤️și să-i țină sănătoși lângă mine pe oamenii aproape sufletului meu. La multi ani, dragii mei❤️”.

La sfârșitul verii, și prezentatoarea TV Tatiana Granciuc a devenit mămică, pentru prima oară. În prezent, aceasta se bucură de concediul de maternitate, alături de fiul ei Daniel.

Tot în acest an, Crăciun pe stil nou i-a adus cel mai scump cadou interpretei Carolina Gorun, care și-a adus pe lume fiul mult așteptat.

Maria Marian:

,,Trăiesc cu drag ultimele ore ale lui 2020! Frumos, demn, trebăluind prin casă și pregătindu-ne cu toți ai casei pentru trecerea dintre ani!
FRUMOS ai fost pentru noi și familia noastră, dragă 2020 ❤️.

Îl avem pe Călin, minunea noastră din acest an, ne avem pe toți din familie – sănătoși ❤️”, mărturisește prezentatoarea TV Maria Marian.

,,Dar atât de dur și nemilos ai fost pentru milioane de familii din întreaga lume… Cu pierderi de oameni dragi și vieți de om date peste cap… Astăzi sunt cu gândul la doctorii noștri care, fiind la datorie, deja nu mai sunt printre noi…. Dar și la noi cei care am stat cu zilele și săptămânile în case, ca să fim în siguranță!

Ne-ai învățat să ne prețuim și mai mult viața și sănătatea. Ne-ai învățat că, uneori, a fi sănătoși și toți împreună contează mai mult decât orice ban din lume. Ne-ai învățat să avem mai multă răbdare, credință, așteptări mici și speranțe mari. Ne-ai învățat și mai mult ce e iubirea și binele pentru cel de alături decât pentru tine însuți. Ne-ai învățat că se poate să ne bucurăm de la cele mai mici detalii și că libertatea noastră e de neprețuit.

Rămas bun, 2020 – un an complicat, complex, care ne-ai făcut harcea-parcea din noi și sufletele multora din noi 🙏. Sănătate să avem cu toții în anul ce vine! Recunoștință, Iubire Divină și Împăcare cu sine ❤️”,

„Grija vindecă ceea ce frica distruge!” Alătură-te campaniei de informare și sensibilizare împotriva violenței obstetrice și ginecologice (VOG)

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu AGORA a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.


 

„Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică”, este îndemnul CPD. 

Simbolul acestei campanii este trandafirul roz născut din dorința de a pune capăt abuzurilor #metoo din sălile de travaliu și de naștere. Trandafirul roz reprezintă vulnerabilitatea și povestea fiecărei femei care a avut de îndurat o experiență dureroasă fie în timpul nașterii sau la consultațiile din cabinetul ginecologic.

Simbolul trandafirului roz a pornit din campania „Revoluția Rozelor: 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fondată în 2011 de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul nașterii și a drepturilor femeilor. De atunci, mișcarea a căpătat o amploare tot mai mare, iar, în prezent, peste 30 de țări organizează acțiuni anuale în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. 

Această mișcare pacifistă se opune violenței și lipsirii de respect din partea personalului medical în perioada sarcinii, nașterii și postpartum dar și în cabinetul ginecologic de zi cu zi. În fiecare an, femeile care au trecut prin astfel de experiențe duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul, ca un act de protest și de vindecare. Este un moment de reflecție, de recunoaștere a suferinței întru obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.

Ce este violența obstetrică și ginecologică (VOG)?

Violența obstetrică și ginecologică nu se referă doar la acte fizice sau la utilizarea forței. Ea include și abuzuri mai subtile, cum ar fi lipsa consimțământului informat al femeii în timpul procedurilor medicale, tratamente umilitoare, tonuri dure sau ignorarea deciziilor pacientei. 

Aceasta poate apărea în timpul vizitelor ginecologice, unde femeile nu sunt întotdeauna informate despre opțiunile disponibile, cât și în timpul sarcinii sau al nașterii, când intervențiile medicale sunt efectuate fără explicații clare sau fără a ține cont de dorințele femeilor. Având la bază practica internațională, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a dezvoltat o definiție extinsă a acestui termen, aplicată în studiul „Fără voce. Fără lege.Fără dreptate.”, potrivit căreia „violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual manifestat de către personalul medical și auxiliar prin constrângere, umilire și/sau agresiune în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/ sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice”. 

De ce este important să vorbim despre acest subiect?

În Republica Moldova, violența obstetrică este încă un subiect insuficient discutat. Studiile CPD arată că:

  • Doar 60% dintre femei sunt informate despre acest termen.
  • 66% dintre ele consideră că aceste practici sunt frecvente.

Este clar că tăcerea nu este o soluție. Prin această campanie, femeilor li se oferă voce, se atrage atenția asupra drepturilor lor, ca, într-un final, să se schimbe sistemul medical.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge!” aduce în prim-plan un spot video emoționant, care dă glas poveștilor femeilor ce au trecut prin experiențe dureroase, dar și speranței pentru un viitor mai bun. Spotul video al campaniei surprinde atât umbrele unui sistem ce poate răni, cât și lumina pe care o aduc acei medici care aleg să practice cu suflet, nu doar cu știință. 

Ce ne dorim să obținem prin această campanie? 

Această campanie este despre NOI TOȚI: femeile care devin mame, comunitatea medicală și cei care pot contribui la construirea unui sistem bazat pe valori umane autentice. Vrem ca fiecare femeie să se simtă în siguranță, să fie respectată și auzită în timpul oricărui act medical. Vorbim despre conștientizare, despre curajul de a spune „nu e normal” atunci când granițele respectului sunt încălcate. 

Ne dorim să le oferim femeilor cunoașterea drepturilor lor, să le ajutăm să fie pregătite și să știe că merităm mai mult – o îngrijire bazată pe empatie și profesionalism.

Mai mult decât atât, tindem spre un dialog sincer și respectuos între paciente și personalul medical, unde comunicarea devine un pilon al încrederii, iar tratamentul uman rămâne esențial.

Aceasta este misiunea noastră: să punem capăt tăcerii, să construim încrederea și să transformăm experiențele medicale în momente demne de respect și umanitate. Deși acest tip de violență constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, punând în pericol integritatea fizică și dreptul la viață și sănătate al femeilor, Republica Moldova nu a abordat suficient această problemă. Astfel, în cadrul celor 16 zile de campanie, vor fi prezentate datele obținute, pentru prima dată în țară, cu privire la amploarea acestui fenomen.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și Agora.

Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Programul nostru îți oferă mentoratul și finanțarea de care ai nevoie – până la 50 000 MDL

Termen de aplicare extins: 24 iunie 2024, ora 23:59.

Ai visat vreodată să ai propriul mic univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Ei bine, visul tău poate deveni realitate. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial).

Acest program ambițios este gândit să te ghideze pas cu pas în parcursul de la vis la realitate, începând cu informarea completă privind legislația în vigoare și până la lansarea propriu-zisă a creșei. Vei primi instruirea necesară pentru a naviga prin procesul de înregistrare, pentru a organiza și echipa corespunzător spațiul de îngrijire și pentru a te asigura că facilitățile oferite de tine sunt la standardele dorite.

Iar pentru că dorim să te susținem nu doar cu informații, programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm.

Nu îți face griji pentru cheltuielile suplimentare – toate costurile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea serviciului de îngrijire vor fi rambursate. Ceea ce cerem în schimb este timpul și dedicarea ta. Urmează 6 luni intensive în care împreună cu tine vom lucra la realizarea visului tău. Mai jos vezi etapele programului nostru de suport. 
Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt concepute să fie acordate într-un cadru intim și personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, limitate la un număr maxim de cinci copii. Acest aspect asigură o îngrijire focalizată și o atenție sporită pentru fiecare micuț, creând un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltarea lor.

Pentru cei/cele interesați/te să contribuie la acest efort și să se alăture programului nostru, vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI (Ro) formularul în limba rusă AICI) și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție. Termen extins: 24 iunie

Dacă ai visat vreodată să contribui activ la comunitatea ta prin deschiderea unei creșe, aceasta este ocazia ta. Nu rata această oportunitate unică de a aduce schimbare și de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te așteptăm în program!

Pentru detalii, contactează-ne: cpd@progen.md

_____________________

Acest apel are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, implementat de către #CPD, cu susținerea Street Child și UBS Optimus Foundation.

Mesajul de Revelion al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu
Articolul anterior
Noua tulpină de coronavirus afectează mai mult tinerii sub 20 de ani, arată un nou studiu
Articolul următor