Mesajul Preşedintelui Klaus Iohannis de Anul Nou: Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de Anul Nou în care le-a spus românilor că reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape.

În mesajul de Anul Nou, preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a adresat familiilor îndoliate, le-a mulţumit cadrelor medicale şi le-a cerut românilor să fie responsabili pentru a reveni cât mai repede la normalitate, transmite Mediafax.

„Dragi români, ne aflăm la finalul unui an extrem de dificil în care viaţa noastră a fost schimbată radical de o pandemie fără precedent. Vă mulţumesc pentru responsabilitatea de care aţi dat dovadă şi pentru implicarea în efortul comun de a limita răspândirea acestui teribil virus şi de a-i proteja pe semenii noştri. 

Din păcate, prea mulţi oameni au pierdut lupta cu boala şi gândurile mele se îndreaptă acum şi către familiile îndoliate.Un mesaj special de apreciere şi recunoştinţă transmit medicilor şi personalului medical care au muncit până la epuizare şi continuă să o facă pentru a salva vieţi. 

Privim spre noul an cu multă speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această grea încercare. Reîntoarcerea la normalitatea care ne lipseşte tuturor este tot mai aproape, dar depinde de fiecare dintre noi să continuăm să fim responsabili pentru ca acest obiectiv al nostru să devină realitate cât mai curând. Vă doresc tuturor multă sănătate şi un an nou fericit. La mulţi ani”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Oportunități pentru tinerii din țară! Târg de Cariere în Inginerie și Tehnologie, la Chișinău

Tinerii pasionați de inginerie au avut ocazia să-și găsească un loc de muncă la Târgul de Cariere în Inginerie și Tehnologie. Peste 20 de companii naționale și internaționale și-au prezentat ofertele de joburi atât pentru profesioniștii cu experienţă, cât şi pentru începători, la cea de-a treia ediţie a Moldova Electronic Forum, scrie tvrmoldova.md.

În cadrul târgului, tinerii au avut posibilitatea să discute direct cu reprezentanții companiilor din industria electronică. Alţii şi-au demonstrat abilităţile de asamblare a circuitelor integrate.

„Acum sunt student la UTM, ultimul an și aș dori să am o carieră ITpe viitor. – De ce IT? – Este o portunitate pentru viitor, sunt slariile destul de mari, ușor găsești de lucru. Sunt elev la Colegiul tehnic din Bălți și ni s-a propus dacă vrem să venit la această activitate. Mi s-a părut foarte interesant. Putem găsi un domeniu de activitate, un job mai mult. Eu învăt la rețele în calculatoare”.

RUSLAN CODUC  reprezentant companie: „Stimulăm persoanele care caută un loc de muncă să îmbrățișeze domeniul de electronică. Avem un chit care prezintă un ceas digital, care măsoară și temperatura. Ei trebuie să-l asambleze timp de 30 de minute”.  

Tinerii au avut mai ocazia să viziteze laboratoarele Universității Tehnice din campus şi să vadă cum se lucrează într-o companie internațională de design și proiectare industrială.

INA SCUTELNIC reprezentant companie: „Avem posturi vacante de inginer proiectat în cadrul biroului. S-au apropiat tineri, noi le vom mai face și o vizită ghidată, colegii le vor arăta condițiile de muncă,  metoda de proiectare. Noi dezvoltăm produsul din interior în masinile de clasa premium”.

GRIGORE EMILIANOV reprezentant companie străină: „Suntem o companie care ne ocupăm de proiectare piese plastic. Ne ocupăm de proiectare, producerea are loc în alte locații, în zona europeană”.

Târgul s-a desfășurat în cadrul celei de-a III ediții a Electronic Forum. Evenimentele au fost organizate de Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova și Agenția de Investiții, cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”.

Primăria intensifică măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal

Primăria Chișinău intensifică măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal.

Începând cu săptămâna curentă, sunt intensificate măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal.

Comercianții care doresc să își desfășoare activitatea în mod legal sunt încurajați să obțină actele permisive, să activeze doar în locuri speciale și să respecte normele și reglementările impuse.

Acțiunile se vor desfășura în toate zonele sectorului, cu accent pe punctele cunoscute ca fiind frecventate de comercianți neautorizați.

Totodată, reamintim cetățenilor importanța de a cumpăra produse doar din locuri autorizate, pentru a se asigura de calitatea și siguranța acestora.

Produsele agricole din R. Moldova, fără taxe pe piața din Marea Britanie, pentru încă 5 ani

Mai multe produse agricole din R.Moldova vor ajunge pe piața britanică, fără contingente tarifare, pentru încă cinci ani. Autoritățile de la Chișinău și Londra au semnat document în acest sens, scrie deschide.md.

Protocolul prevede extinderea liberalizării comerțului cu Republica Moldova prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de 5 ani. Produsele supuse limitărilor cantitative conform Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare sunt: strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum: castraveți, dovleci, pere, caise, piersici, etc.

Potrivit autorităților, protocolul va contribui la sporirea schimburilor comerciale între cele două state, extinderea cooperării economice, precum şi va oferi noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune. Acest lucru îi va ajuta direct pe producătorii moldoveni, să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie, susțin reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Extindem pentru încă cinci ani importul de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit. O oportunitate imensă pentru agricultorii noștri! Aceasta înseamnă acces la o piață de peste 66 de milioane de consumatori. Stimați antreprenori, vă încurajez să beneficiați de această oportunitate. Iar noi suntem alături cu reforme și finanțare. Succesul vostru este prioritatea noastră” a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Continuăm să fim alături de Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse. Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. Liberalizarea tarifelor face parte dintr-un amplu pachet de măsuri pe care Marea Britanie l-a agreat cu Republica Moldova în ultimele luni. Dincolo de acest acord, sprijinul acordat de Regatul Unit se ridică la 30 de milioane de lire sterline și ajută Moldova să sprijine refugiații ucraineni, să își consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea pro-rusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția. Regatul Unit va continua să sprijine Moldova atât timp cât va fi necesar” a menționat ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine.

Inițiativa de liberalizarea a importului de produse din Republica Moldova vine din partea Regatului Unit, drept semn de solidaritate și suport pentru Republica Moldova și demonstrează angajamentul britanic privind susținerea parteneriatului strategic, extinderea cooperării între state, precum și oferă noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune.

Pe 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru 1 an. Drept urmare, aceasta va expira la 31 iulie 2024, fiind urmată de o perioadă de încă 5 ani, perioadă stabilită în protocolul semnat astăzi, 23 mai.

Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate majorări la exportul de prune – o creștere de la 45 la 495 tone; la struguri de masă – exportul s-a dublat; au fost înregistrate exporturi de mere și cireșe, care pe parcursul anilor precedenți nu se exportau către piața Marii Britanii.

Virusul Covid-19 a mai făcut 26 de victime
Articolul anterior
Moldova a primit 140.000 teste pentru detectarea simultană a gripei și Coronavirusului
Articolul următor