De unde ar putea proveni mutația Covid-19. Ipoteza cercetătorilor

Pacienții imunocompromiși care sunt infectați cu Covid-19 pentru o perioadă lungă pot să aibă un rol important în apariția mutațiilor virusului, arată revista Science, într-un articol amplu.

În luna iunie, virusologul Ravindra Gupta, de la Universitatea Cambridge, a auzit despre un pacient cu cancer care fusese internat în urmă cu o lună într-un spital local și încă avea virusul, transmite libertatea.ro, conform sursei citate.

Pacientul era tratat pentru un limfom care recidivase și i se administrase rituximab, un medicament care epuizează celulele B producătoare de anticorpi.

Acest lucru i-a îngreunat vindecarea de Covid-19. Virusologul, care studiază modul în care apare rezistența la medicamentele HIV, a devenit interesat de acest caz și a participat la tratarea pacientului.

Din păcate însă, bolnavul s-a stins în august, la 101 zile de când a fost diagnosticat cu Covid19.

Acesta nu a putut fi salvat, deși i-a fost administrat medicamentul remdesivir și a primit de două ori plasmă de la pacienți vindecați de coronavirus.

În acest timp, Ravindra Gupta a studiat secvențele genomului din coronavirusul care a infectat pacientul și a descoperit că SARS-CoV-2 a dobândit mai multe mutații care ar fi eliminat anticorpii.

Noua tulpină, de la un pacient imunocompromis

Cercetarea lui Gupta, publicată recent pe medRxiv – un site care publică rapoarte preliminare despre lucrări care nu au fost certificate, a devenit o piesă de puzzle crucială pentru cercetătorii care încearcă să înțeleagă importanța B.1.1.7 – noua variantă SARS-CoV-2, găsită pentru prima dată în Regatul Unit. 

Noua tulpină, care pare să se răspândească mult mai repede decât altele, conține una din mutațiile găsite de Ravindra Gupta, iar cercetătorii cred că de fapt ar putea să provină de la un pacient imunocompromis care a avut o infecție de lungă durată.

„Este o ipoteză perfect logică și rațională”, spune cercetătorul specializat în boli infecțioase Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust.

Medicii trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție pentru persoanele imunocompromise

Oamenii de știință încearcă încă să afle efectele mutațiilor din noua tulpină B.1.1.7, a cărei apariție a condus la măsuri drastice în Marea Britanie și la restricții de călătorie în alte țări din Europa.

Noua tulpină a virusului a atras atenția oamenilor de știință asupra potențialului rol în răspândirea COVID-19 al persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Dacă oferă virusului posibilitatea să evolueze în tulpini care se răspândesc mai repede, sunt mai patogene sau evită vaccinurile, atunci infecțiile cronice nu numai că sunt periculoase pentru pacienți, dar s-ar putea să modifice cursul pandemiei.

„Până nu știm sigur, cred că este necesară tratarea acestor pacienți în condiții destul de controlate, așa cum am face cu cineva care are tuberculoză rezistentă la medicamente”, a spus Farrar.

Acesta a adăugat că atenția cercetătorilor s-ar îndrepta asupra pacienților cu cancer tratați prin chimioterapie, dar și asupra persoanelor imunocompromise din cauza HIV.

Oamenii de știință arată că SARS-CoV-2 dobândește de obicei doar una până la două mutații pe lună.

De aceea, oamenii de știință cred că este posibil ca virusul să fi trecut printr-o perioadă lungă de evoluție la un pacient infectat cronic, care apoi l-a transmis.

Mai are vaccinul efect?

O întrebare apărută în urma descoperirii noii tulpini a coronaviruslui este dacă aceasta ar putea duce la forme mai severe ale bolii sau dacă vaccinul nu ar duce la nicio imunitate.

Oamenii de știință spun că există puține motive pentru a crede acest lucru.

În susținerea argumentelor lor, cercetătorii arată că vaccinurile și infecțiile naturale par să conducă la un răspuns imun larg care vizează multe părți ale virusului.

Iar un alt argument vine tot din știință, și anume acela că virusurile rujeolei și poliomielitei nu au învățat niciodată să scape de vaccinurile care le vizează.

Uğur Șahin, șeful BioNTech care a dezvoltat vaccinul anti-COVID împreună cu Pfizer, a declarat recent că varianta britanică a coronavirusului diferă în doar nouă din mai mult de 1.270 de aminoacizi ai proteinei spike, iar din punct de vedere științific este foarte probabil ca răspunsul imun al vaccinului să poată face față și noului virus.

În prezent, sunt în curs mai multe experimente care ar trebui să confirme această ipoteză în prima săptămână a anului 2021.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Liber de coronavirus de luni de zile. Wuhan a întâmpinat noul an cu mulțimi mari de oameni în stradă
Articolul anterior
NASA a publicat cele mai frumoase 20 de fotografii cu Terra în 2020, realizate de pe Staţia Spaţială Internaţională
Articolul următor