Locuitorii unui oraş din Bulgaria au marcat Boboteaza dansând în apa rece ca gheața a unui râu

Zeci de bărbaţi bulgari au dansat şi au cântat în apele reci ale râului Tundja, din oraşul Kalofer, în centrul Bulgariei, marcând miercuri sărbătoarea creştină a Bobotezei şi ignorând totodată restricţiile impuse pentru stoparea transmiterii coronavirusului.

Locuitorii unui oraş din Bulgaria au marcat Boboteaza dansând într-un râu

În cadrul acestui ritual popular, preoţi ortodocşi aruncă un crucifix în apele unui lac sau râu, iar persoana care îl aduce înapoi la mal va fi, potrivit credinţei, eliberată de spiritele rele şi va fi sănătoasă tot anul, transmite Agerpres.ro.

În ciuda apelurilor lansate de autorităţi de a anula evenimentul, circa 70 de bărbaţi din Kalofer au luat parte la ritual, în timp ce alte zeci de persoane s-au adunat pe malurile râului pentru a privi.

”Am încercat… să nu-l ţinem, dar nu a fost posibil. Chiar dacă nu îi ajutam, l-ar fi făcut oricum”, a spus primarul oraşului Kalofer, Rumen Stoyanov. ”Este un eveniment important pentru comunitate… Am încercat să limităm accesul, dar nu am reuşit”.

După recuperarea crucifixului, bărbaţii s-au prins de umeri unul pe celălalt, au cântat şi au dansat în cerc pe muzică de tobe şi cimpoi.

Evenimentul din Kalofer a suscitat dezbateri intense pe reţelele de socializare, existând voci care l-au încurajat, dar şi voci care au solicitat ca participanţii şi municipalitatea să fie amendaţi pentru încălcarea regulilor care, spun aceştia, ar putea duce la infectări cu coronavirus.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Diana Voevuțki, într-o poză rară alături de primul ei soț: ,,14 ani a trebuit să trăiesc ca să mă accept în rolul de soție de înger”
Articolul anterior
Marea Britanie raportează peste 1.000 de morți de Covid-19, în doar o zi
Articolul următor