Alertă în China. Au fost depistate 26 cazuri noi de Covid-19

China a înregistrat joi 63 de cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore, un record după luna iulie, pe fondul unui focar de coronavirus izbucnit în regiunea limitrofă a Beijingului, pe care autorităţile încearcă să-l controleze, relatează joi AFP.

Ţara, în care noul coronavirus a apărut pentru prima dată în urmă cu un an, a eradicat în mare măsură epidemia încă din primăvara trecută prin restricţionarea deplasărilor, purtarea pe scară largă a măştilor de protecţie, adoptarea unor măsuri de izolare şi folosirea unor aplicaţii de urmărire pentru telefoane mobile, transmite Agerpres.ro.

China a înregistrat însă bilanţuri în creştere în ultimele zile – chiar dacă acestea se menţin cu mult sub nivelul cifrelor anunţate în alte ţări.

Majoritatea cazurilor noi raportate joi au fost în Shijiazhuang, capitala provinciei Hebei, care înconjoară Beijingul (51 de contaminări la care se adaugă 69 de cazuri asimptomatice).

Toate şcolile au fost închise în Shijiazhuang, al cărui teritoriu vast găzduieşte 11 milioane de locuitori.

Principalele autostrăzi care duc la Shijiazhuang, situat la aproximativ 300 de kilometri sud de Beijing, au fost închise, iar cursele interurbane de autobuz au fost sistate pentru a se preveni răspândirea virusului în afara oraşului.

Gara motive principală din Shijiazhuang a fost de asemenea închisă şi nu a mai permis accesul călătorilor, potrivit televiziunii publice CCTV. Canalul prezentase anterior imagini cu personal medical complet echipat în costume de protecţie într-una din gările din Shijiazhuang, lângă călători.

„Am făcut un test (de depistare) aseară, dar nu am încă rezultatele. Fără el, nu pot părăsi oraşul”, a declarat o tânără intervievată de CCTV.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul epidemiei China, cu o populație de peste 1,3 miliarde oameni, a înregistrat 4.634 de decese asociate noului coronavirus şi peste 87.000 de contaminări, dintre care marea majoritatea în Wuhan (centru), de la începutul epidemiei. 

Noaptea de Înviere: Transmisiune live realizată de la două lăcașuri sfinte din Chișinău

Compania „Teleradio-Moldova” va transmite slujbele din noaptea de Paști pe canalele sale de televiziune Moldova 1 și Moldova 2.

Anunțul a fost făcut de directorul general al companiei, Vlad Țurcanu, pe o rețea de socializare.

„Transmisiunea va fi realizată de la două lăcașuri sfinte:

– Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău (unde slujba va fi oficiată de IPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului,  Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor);

– Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău (slujba va fi oficiată de IPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove)”, notează Țurcanu.

Localitatea ucraineană Oceretine, distrusă de artirelia și bombele rusești. Imagini cutremurătoare

Satul ucrainean Oceretine a fost măcinat de lupte, arată imaginile filmate cu drona obținute de The Associated Press. Satul a fost o țintă pentru forțele rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Trupele Moscovei au avansat în zonă, lovind cu artilerie, drone și bombe. Armata ucraineană a recunoscut că rușii au câștigat un „punct de sprijin” în Oceretine, care avea o populație de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război.

Locuitorii s-au străduit să fugă din sat, printre care o femeie în vârstă de 98 de ani care a mers singură aproape 10 kilometri săptămâna trecută, purtând o pereche de papuci și sprijinită de un baston, până când a ajuns la liniile de front ucrainene, relatează moldova1.

În imagini nu se vede nicio persoană, iar nicio clădire din Oceretine nu pare să fi rămas neatinsă de lupte. Cele mai multe case, blocuri de apartamente și alte clădiri par a fi avariate iremediabil, iar multe case au fost transformate în grămezi de lemn și cărămizi. O fabrică de la periferie a fost, de asemenea, grav avariată.

În altă parte, în ultimele săptămâni, Rusia a intensificat atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, în încercarea de a distruge infrastructura energetică a regiunii și de a teroriza cei 1,3 milioane de locuitori.

Ucraina a început recent să folosească rachetele, furnizate în secret de Statele Unite, pentru a lovi zonele controlate de Rusia, inclusiv un aerodrom militar din Crimeea și într-o altă zonă situată la est de orașul ocupat Berdiansk, au declarat săptămâna trecută oficiali americani.

Căutate de mult timp de liderii ucraineni, noile rachete oferă Ucrainei o distanță de lovire aproape dublă – până la 300 de kilometri – față de cea pe care o avea cu versiunea cu rază medie de acțiune a armelor pe care le-a primit de la SUA în octombrie anul trecut.

Maia Sandu, apel către diaspora care revine acasă pentru sărbătorile de Paște: „Vorbiți cu rudele și prietenii despre referendum și aderarea la familia europeană”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat un apel pentru concetățenii noștri aflați la muncă sau studii peste hotare și care au revenit acasă cu ocazia sărbătorilor pascale.

„Dragă diasporă, bine ai revenit acasă de Paște.

Vă rugăm să vorbiți cu rudele și prietenii din Republica Moldova despre referendum și aderarea țării noastre la familia europeană”, a transmis Maia Sandu pe Facebook.

Amintim că în luna aprilie, autoritățile au lansat și un site www.pentru.md, din care cetățenii se pot informa despe avantajele eurointegrării și despre ajutoarele oferite până acum de Uniunea Europeană.

Platforma cuprinde și o rubrică privind anumite falsuri despre UE care sunt combătute prin argumente.

sursa: www.tvrmoldova.md

Imagini încântătoare! Un stol de lebede grațioase s-au adăpostit pe râul Nistru, la Soroca!
Articolul anterior
Atenție! Se caută persoana care a pierdut o sumă mare de bani, pe o stradă din sectorul Ciocana
Articolul următor