Aproape toți studenții la medicină din România s-au vaccinat anti-Covid

Cei mai mulți dintre studenții la Medicină din România s-au vaccinat deja anti-Covid. Au făcut-o din dorința de a-i proteja pe cei dragi și mai ales pe pacienții cu care lucrează.

Văd și ei tot acest proces drept un prim pas către revenirea la normalitate și speră că mulți le vor lua exemplul.

La Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, aproape 90 la sută dintre studenţi s-au vaccinat deja. Printre cei peste 4 mii de tineri care au făcut prima doză se numără și Gabriel Urs. Este în anul 4 și vrea să devină chirurg.

Gabriel Urs, președintele Organizației Studenților Mediciniști din Cluj: „Este siguranţa a mea şi a celor din jurul meu. Al doilea motiv e că îmi doresc să ne întoarcem la facultate, îmi doresc să merg pe secţie, îmi doresc să îmi revăd colegii şi acest lucru va fi posibil în cele mai sigur condiţii doar dacă o să ne vaccinăm. Iar al treilea motiv e ca până la urmă, probabil toţi îşi doresc ca aceasta pandemie să ajungă la un bun sfârşit.”

Roland este anul 6, la medicină generală. Abia aşteaptă să fie din nou aproape de pacienţi, aşa că s-a vaccinat ca să-i protejeze şi pe ei.

Roland Stretea: „M-am vaccinat, fără nicio problemă. Am stat 15 minute – acel interval de siguranţă. Ca şi efecte adverse, în afară de un uşor discomfort în locul vaccinării nu am avut absolut nimic.”

Peste 2.500 de studenţi ai Univesitatii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi s-au înscris pe platforma de vaccinare. Alexandra este în anul 4 și a intrat printre primii.

Alexandra Strugariu, vicepreședinte Societatea Studenților Mediciniști din Iași: „Sunt conştientă de eficienţă şi siguranţa acestui vaccin. Ştiu că, deşi a apărut repede, nu au omis nicio etapă din tot procedeul de verificare a acestuia, am încredere că ne va salva şi, de asemenea, consider că vaccinarea înseamnă un act de solidaritate pentru comunitatea în care trăim.”

În cele mai multe oraşe din România, procentul studenților la Medicină vaccinați este covârșitor: peste 90 la sută, relatează stirileprotv.ro.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Tânărul care și-a scufundat mașina în lac a fost identificat de poliție. Cu ce amendă s-a ales
Articolul anterior
Doi copii și șapte nepoți. Cine sunt membrii familiei prezidențiale a Statelor Unite
Articolul următor