Israel: cei care vor falsifica certificatele de vaccinare vor ajunge după gratii

Falsificarea certificatului de vaccinare în Israel, aşa-numitul „paşaport verde”, înseamnă pedeapsa cu închisoarea, a avertizat joi ministrul israelian al sănătăţii.

„Vreau să spun că oricine crede că acesta este un joc pentru copii şi tipăreşte un certificat de vaccinare la domiciliu va fi în cele din urmă prins şi distracţia se va termina în închisoare”, a declarat Yuli Edelstein, transmite Digi24.ro.

„Astăzi prezentăm un mesaj uriaş pentru cei inoculaţi”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă la Ierusalim. „Aşa va fi prima etapă a întoarcerii voastre la viaţa – aproape – normală”, a adăugat el.

„Inoculaţi şi recuperaţi, (israelienii) pot, încă de duminică, să meargă la săli de sport, teatre, la hoteluri, spectacole şi de asemenea la sinagogi, cei care se vor înregistra că folosesc paşaportul verde”, a explicat el.

Edelstein, membru al partidului Likud al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a adăugat că anumite locuri de muncă ar cere angajaţilor lor fie să se vaccineze sau dacă nu, să efectueze un test de coronavirus la fiecare 48 de ore.

„Este de datoria noastră să protejăm sănătatea publicului în întregime”, a spus el.

„Cabinetul coronavirus” al lui Netanyahu a aprobat luni seară un plan pentru a ridica treptat restricţiile după un al treilea lockdown la nivel naţional.

Mai multe clase şcolare se vor deschide începând de duminică, în conformitate cu un sistem de semafor ce etichetează oraşele verde, galben, portocaliu şi roşu în funcţie de rata lor de infecţii cu coronavirus.

Centrele comerciale, pieţele, magazinele stradale, muzeele, bibliotecile şi sinagogile se vor deschide de asemenea duminică, în conformitate cu reglementările stricte pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Israelul a înregistrat 5.486 de decese legate de COVID-19.

Sâmbăta Mare: Ce este interzis să faci în ultima zi înainte de Paște

Săptămâna Patimilor continuă în biserici cu denia din Sâmbătă Mare când se prăznuieşte „îngroparea lui Hristos cu trupul şi pogorârea la iad, cu dumnezeirea”. Aceasta este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște.

De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină. În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de Paște-drobul, borșul de miel, stufatul sau friptura- și fac ultimele retușuri prin casă. Principala grijă a oamenilor înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști nu este însă mâncarea, ci primenirea hainelor, căci, la fel ca apa, haina are un rol purificator. Tot sâmbătă, gospodinele pregătesc pasca, un desert delicios preparat din aluat de cozonac și brânză dulce, transmite adevarul.ro.

Conform tradiției, sâmbătă spre duminică oamenii nu trebuie să doarmă,  pentru a li se împlini toate dorințele. Acum se deschid cerurile, iar Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi dorești, spune tradiția. Se face un foc în curţi sau pe dealul din apropierea bisericii, care ţine până la miezul nopţii. De la miezul nopţii, oamenii merg la biserică, la slujbă. Alteori focul este întreţinut de flăcăi până în zori.

În dimineața Sâmbetei Mari, copiii și adulții merg îmbrăcați în haine noi la biserică pentru a se spovedi și pentru a se împărtăși. Potrivit preoților, în această zi se poate spăla și se pot pregăti hainele pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Ce se pune în coșul care trebuie dus la biserică

Sâmbătă seara fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul ce urmează a fi dus la biserică pentru sfinţire.

În el aşterne un ştergar curat şi așează o lumânare albă, apoi ouă roşii, pască, cozonac, o bucată de slănină, drob, zahăr, făină, salată de hrean cu sfeclă roşie fiartă, sare, câţiva căţei de usturoi, o ramură de busuioc și friptură de miel.

Înainte de miezul nopții, se pornește către biserică, unde credincioșii primesc Lumina Sfântă, semn al Învierii Domnului. După slujbă, oamenii merg la cimitir și aprind și acolo lumânări, pentru a veşti și celor de dincolo Învierea Mântuitorului.

Primele căpșune autohtone au apărut în vânzare. Care este prețul

Temperaturile foarte generoase din această primăvară au copt căpșunile mult mai devreme. Au apărut deja primele căpșuni moldovenești, iar la piață prețul acestora pornește de la 65 de lei.

Cei care au reușit să le guste spun că sunt deosebit de aromate și dulci. Cel mai bine au simțit asta pofticioșii care au mers să le savureze chiar din sere, deoarece unii producători au decis să ofere și astfel de servicii, transmite tv8.md.

„Ne ocupăm cu două soiuri: Marmelad și Asia. Sunt foarte gustoase, aromate, deoarece timpul este uscat, este secetă care ne și favorizează, dar și defavorizează, însă contribuie la dulceața fructului, la aroma lui, sunt și plusuri, sunt și minusuri”.

„Acest soi de căpșuni se numește Asia. Sunt foarte dulci și aromate, dar și cele mai solicitate de cumpărători. Mai mult, comercianții ne asigură că fructele sunt bio, fără chimicale”.

De 15 ani, soții Tertiuc muncesc acasă. Au pus pe roate o afacere profitabilă, pentru care depun zilnic un efort considerabil. Dar e nevoie și de multă pasiune și dragoste. Reportajul integral poate fi urmărit aici.

Integrarea europeană în domeniul economic, discutată la Chișinău

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat pe 2 mai, împreună cu premierul Dorin Recean și cu vicepremierul Dumitru Alaiba, la o ședință de lucru cu echipa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Integrarea la UE în domeniul economic, discutată la Chișinăul

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării este instituția în a cărei gestiune se află nouă dintre grupurile de lucru implicate în procesul de negociere, responsabile pentru nouă capitole ale aquis-ului comunitar.

Astfel, discuțiile s-au focusat pe prioritățile ministerului în contextul Planului Național de Acțiuni pentru integrarea europeană și al pregătirii pentru screening-ul bilateral, precum și despre următoarea contribuție la pachetul de extindere pentru acest an.  

De asemenea, a fost abordat modul în care va fi asigurată livrarea măsurilor planificate pentru anul 2024.

„Am pus accent pe importanța conlucrării active cu mediul de afaceri în procesul de aderare la UE. Ne vom asigura, astfel, că ajutăm agenții economici din țară să fie cât mai bine pregătiți pentru procesul de integrare europeană”, a menționat după ședință viceprim- ministra Cristina Gherasimov.

Bătaie cruntă în Italia, între două moldovence care iubeau același bărbat
Articolul anterior
Covid-19: Îngrijorarea unei femei care nu și-a recăpătat mirosul nici la 10 luni după boală
Articolul următor