O scriitoare moldoveancă a editat prima sa carte în Italia

Scriitoarea Lilia Bicec-Zanardelli, originară din R. Moldova, stabilită de mai mulți ani în Italia, a scos de sub tipar a doua ediție a romanului său ”Bumerang” în limba italiană.

O scriitoare originară din R. Moldova a editat o carte în Italia

Este o ediție revăzută, apărută într-un tiraj de trei mii de exemplare. Cartea va ajunge și în peste o sută de biblioteci din Italia, transmite Moldpres.

Ediția română a ”Bumerangului” a apărut în 2016 la o editură din Chișinău.

Potrivit scriitoarei Claudia Partole, cartea Liliei Bicec-Zanardelli este ca un avertisment, un post scriptum al cărții sale ”Testamentul necitit”.

Prin trăirile zbuciumate ale eroinei sale, prin meditațiile din jurnalul acesteia, care sunt un manifest al unei copilării mutilate, autoarea atenționează nu doar mamele și tații, nu doar părinții care au dat naștere unor suflete și poartă răspundere pentru soarta și viitorul lor, dar și societatea – țara unde s-au născut aceștia, căci un stat, un guvern, afirmă scriitoarea, are aceeași misiune și menire părintească față de copiii-cetățeni ai săi, de a-i proteja, a le asigura un trai decent acasă.

„Am avut însă o satisfacție incredibilă de a fi primul lector/cititor al unei recente creații a Liliei Bicec-Zanardelli, cartea intitulată metaforic ”Bumerang”.

Recunosc, nici acest nou salt nu m-a surprins! Mă așteptam la o continuitate a mesajului relatat în cartea ”Testamentul necitit”.

Surpriza fiind alta: felul cum deapănă autoarea ideea migrației, dezvăluind într-un mod dramatic impactul care-l are acest fenomen asupra celor rămași acasă. Copiii… Ei sunt cei marcați irecuperabil.

Plecarea femeilor-mame la muncă în străinătate le determină soarta. Frustrarea, lipsa căldurii și a sfatului matern le pecetluiește viitorul.

Marea majoritate a acestor copii, deși au aparent de toate, vor fi marcați pentru totdeauna, fapt care se va reflecta, mai târziu, nu doar în destinul lor”, a subliniat Claudia Partole.

Lilia Bicec-Zanardelli s-a născut la 2 martie 1965, în satul Viișoara, raionul Glodeni, în familia unor foști deportați în Siberia. Licențiată a Facultății de Jurnalistică a Universității de Stat din Chișinău.

A lucrat la redacțiile gazetelor raionale din Căinari și Glodeni, apoi la publicația liberă ”Accent provincial” din județul Bălți.

Fondatoarea revistei ”Moldbrixia news” (în română și italiană), din 2013 – corespondent al cotidianului ”Giornale di Brescia”.

A editat cărțile: ”Testamentul necitit”, roman epistolar, Chișinău 2009, reeditat în 2018, ”Miei cari figli, vi scrivo”, Torino, 2013, ”Donna e…”, antologie de proză scurtă a femeilor din Italia, Roma, 2014, ”Moldova, istorie orală” (antologie de istorii ale femeilor din lume: Franța, Albania, Argentina, Marocco, Siria etc. – „La tela di Penelope”), Brescia, 2014, ”Bumerang”, Chișinău, 2016, ”Boomerang”,  Roma, 2018, ”Lagărul 33”, Chișinău, 2019, ”Lager 33”, Roma, 2019.

Prezentă în antologia ”Novel of the World”, apărută la Editura ”Mondadori” din Milano cu nuvela ”Mămăligă cu dor de casă”, antologie lansată la EXPO Milano 2015.

În 2016, în baza cărții ”Testamentul necitit”, varianta italiană, a fost turnat documentarul „Am și eu un loc în lume” pentru televiziunea RAI 3. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

În Republica Moldova se va desfășura Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a XI-a
Articolul anterior
16 răspunsuri oficiale la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare, oferite de Ministerul Sănătății
Articolul următor