Maia Sandu, interviu pentru Bloomberg: ,,Ne dorim ca în ţară să ajungă cât mai multe tipuri de vaccin, pentru ca oamenii să poată alege cu ce ser să fie imunizaţi”

Ţara noastră nu poate încheia contracte cu producătorii de vaccinuri anti-Covid pentru a lansa un program de imunizare pe scară largă, susţine preşedintele Maia Sandu.

Într-o intervenţie live pentru jurnaliştii de la Bloomberg, Maia Sandu a declarat că nu putem să asigurăm suficiente doze pentru a acoperi imunizarea întregii populații, deoarece suntem o ţară mică şi în curs de dezvoltare. Anterior, jurnaliştii de la Bloomberg scriau că Republica Moldova poate obţine contracte pentru a imuniza doar 5% din populație.

„Este o provocare foarte mare pentru o ţară mică şi în curs de dezvoltare. Nu este doar problema banilor. Îi putem găsi, dar este foarte dificil să asigurăm aceste contracte. Cu această problemă se confruntă şi ţări mai puternice”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit Bloomberg, ţările bogate au rezervat din timp cantităţi uriaşe de doze, iar condiţiile de transportare și păstrare vor îngreuna accesul la vaccin al celor slab dezvoltate. Unele state ar putea fi nevoite să aștepte până în 2022 sau şi mai târziu pentru a lansa programe de imunizare pe sacră largă. Sandu a mai declarat că îşi doreşte ca în ţară să ajungă cât mai multe tipuri de vaccin, pentru ca oamenii să poată alege cu ce ser să fie imunizaţi. În cadrul aceluiaşi interviu, preşedintele a fost întrebat şi despre situaţia politică internă. Sandu a spus că nu renunţă la ideea anticipatelor şi că va căuta toate căile legale pentru a le demara cât mai curând.

„Este crucial să începem reformele în domeniul justiţiei, să curăţăm acest sector de procurori şi judecători corupţi. Avem nevoie de schimbări urgente, să oferim oamenilor posibilitatea de a alege un parlament care le va îndeplini așteptările”, a mai spus Maia Sandu.

Într-un interviu oferit săptămâna trecută postului de televiziune CNN, Maia Sandu a vorbit despre cât de greu i-a fost Moldovei să obțină vaccinurile anti-COVID.

sursa: www.publika.md

Doi soți, ambii vameși, depistați cu o avere ilegală de peste un milion de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis două acte de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale în privința a doi subiecți ai declarării și a membrilor de familie, stabilindu-se averi cu caracter nejustificat în mărime totală de peste 1 milion 387 mii lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

O avere cu caracter nejustificat în mărime totală de 1 065 863 lei, dobândită în perioada anilor 2016-2024, a fost constatată la șeful unei Secții a Direcției control juridic și executare silită din cadrul Serviciului Vamal, împreună cu soția sa.

La o șefă a altei Secții a aceleiași Direcții din cadrul Serviciului Vamal și membrii familiei sale, a fost constatată deținerea unei averi cu caracter nejustificat în mărime de  321 677 lei, avere dobândită pe parcursul anului 2022.

În baza acestor două acte de constatare, cauzele vor fi transmise în instanțele de judecată competente spre examinare, în vederea dispunerii confiscării averilor nejustificate în condițiile prevederilor legislației în vigoare.

Subiecții declarării vizați vor fi decăzuți din dreptul de a exercita anumite funcții, fiind înscriși în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau o funcție de demnitate publică.

Actele de constatare pot fi contestate în modul stabilit. Acestea pot fi vizualizate integral pe pagina oficială a ANI, în secțiunea – ANI interactiv, link: https://www.ani.md/ro/acte-constatare

Incendiu la un hotel într-o stațiune de schi din Turcia: Cel puțin zece morți

Cel puțin zece oameni au murit și alți 32 au fost răniți, în urma unui incendiu care a izbucnit, în noaptea de luni spre marți, la un hotel din stațiunea de schi Bolu, aflată în nord-vestul Turciei, informează Reuters și CNN Turk. În momentul în care flăcările au izbucnit, în clădire se aflau 234 de oameni, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 10:15  – Biroul guvernatorului provincial Bolu a confirmat într-un comunicat în jurul orei 06:00 GMT că cel puţin zece persoane au murit în incendiu şi 32 au fost rănite, în timp ce eforturile continuă pentru stingerea incendiului şi salvarea victimelor cu 30 de maşini de pompieri şi 28 de ambulanţe, informează Agerpres. Hotelul de 161 de camere avea un grad de ocupare de aproape 90%, fiind perioada vacanţei şcolare de iarnă, potrivit Hurriyet. Construcţia din lemn şi amplasarea hotelului la poalele unei pârtii de schi ce permite accesul vehiculelor doar de pe partea frontală îngreunează intervenţia pompierilor, adaugă publicaţia menţionată. Potrivit reţelei NTV, aproximativ 300 de persoane, inclusiv angajaţi, se aflau în hotel, iar echipele de salvare se tem că ar mai putea fi persoane blocate la etajele superioare.

ȘTIREA INIȚIALĂ – Incendiul a început marți, 21 ianuarie, la etajul al patrulea al unui hotel cu 11 etaje din stațiunea de schi Kartalkaya. Cauza incendiului nu este clară, în acest moment. Guvernatorul din Bolu, Abdulaziz Aydin, a declarat, pentru postul de radio TRT că autoritățile anchetează motivul, însă, se pare că, incendiul a izbucnit din zona restaurantului, în jurul orei 3.30.  Inițial, autoritățile au anunțat că șase persoane și-au pierdut viața, însă bilanțul a urcat ulterior la zece decese. Nu este încă cel final, au precizat autoritățile.

Șapte polițiști din Călărași și Strășeni, cercetați penal, după ce au pretins bani de la șoferi

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii SPIA, investighează șase polițiști ai Serviciului patrulare Strășeni și Călărași a Direcției patrulare „Centru” a INSP al IGP al MAI și un angajat al Inspectoratului de Poliție Strășeni, care ar fi pretins ilegal mijloace financiare ce nu li se cuvin, de la șoferii opriți pe traseu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai exact, în schimbul banilor primiți cei șapte polițiști cu vârste cuprinse între 27 și 39 ani, nu ar fi întreprins măsurile prevăzute de lege pentru documentarea infracțiunilor şi a contravențiilor din domeniul circulației rutiere, comise de conducătorii auto, iar în unele cazuri aceștia acționau ilegal și întru mușamalizarea încălcărilor.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, oamenii legii au ridicat mai multe mijloace de probă cu relevanță cauzei penale privind comiterea coruperii pasive și coruperii active.

Prin urmare, polițiștii investigați penal au fost citați în fața autorităților de drept, iar în privința a patru din ei a fost înaintată bănuiala, urmând ca alții trei să se prezinte în acest scop, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Salariul mediu brut câştigat în Moldova s-a apropiat de 9.000 lei
Articolul anterior
Israel a organizat primul concert grandios în pandemie
Articolul următor