10 pași simpli pentru o memorie mai bună!

Memoria este procesul foarte complex prin care reproducem informații pe care le-am învățat sau trăit anterior. Oamenii de știință clasifică memoria în  memorie de scurtă durată, de exemplu memorarea unui număr de telefon până la formarea lui, și memorie de lungă durată, care conține amintiri, experiențe etc.

separator

În prezent stresul a început  să ne acapareze pe tot mai mulți dintre noi, iar efectele sale asupra memoriei sunt destul de vizibile: uitarea servietei în mașină, a cheilor pe masă etc. Adesea te acuzi, îți faci reproșuri, spunând că ești de vină. Sau poate că nu…

Uitarea este un proces normal, însă în momentul în care lucruri importante de altfel, se șterg pur și simplu din mintea noastră ori mai grav, uităm lucruri esențiale, fără de care nu ne-am putea descurca zi de zi, este un semn de alarmă.

Așa că dacă aveți probleme cu memoria, aruncați o privire și asupra beneficiilor ginkgo bilobei – componenta de bază a produsului natural MEMOGINK.

MEMOGINK – remediu cu multe beneficii

Deține peste 40 de substanțe active. Însă cele mai importante dintre ele sunt antioxidanții (flavonoizi și terpenoizi) care joacă un rol important pentru metabolism,  neutralizând radicalii liberi și întărind sistemul imunitar.

Dacă ai probleme cu memoria, vezi ce beneficii îți aduce Ginkgo biloba (plantă medicinală) – componenta de bază a produsului natural MEMOGINK.

Preparatele cu conținut de Ginkgo biloba nu numai că stimulează memoria, dar cresc și viteza de reacție, inclusiv oferă claritate mentală.

 

În medicina tradițională această plantă este folosită pentru a trata tulburările circulatorii și pentru a spori memoria. Astfel, extractul de Gingko biloba poate fi folosit pentru maladiile asociate cu scăderea fluxului de sânge din creier, în special la persoanele în vârstă.

De asemenea, îmbunătățește circulația sanguină prin dilatarea vaselor de sânge și prin reducerea “lipirii” trombocitelor, reducând riscul formării trombilor. Medicamentele cu conținut  de Gingko biloba sunt printre cele mai bine vândute medicamente pe baza de plante disponibile astăzi în toată lumea.

Cum te ajută MEMOGINK?

Menține constant cantitatea de oxigen, care trebuie să ajungă la creier pentru a asigura o bună funcționare. Memoria este un proces psihic, dar asemenea oricărui lucru care se petrece în creierul nostru, are o componentă organică, adică este bazată pe conexiunile dintre celulele nervoase (neuroni), care realizează adevărate rețele neuronale ce comunică între ele cu ajutorul unor substanțe numite neurotransmițători.

Pentru o memorie mai bună este nevoie de:

1. Oxigen-este foarte important pentru metabolismul neuronilor și pentru producerea de neurotransmițători. Secția de Psihologie a Universității Northumbria din Marea Britanie a efectuat un studiu care a demonstrat îmbunătățirea considerabilă a memoriei de scurtă durată în prezența unui nivel crescut de oxigen, iar pentru cazuri grave de pierdere a memoriei există posibilitatea unei terapii cu oxigen hiperbar (cu presiune crescută). Asigură-te așadar că îți desfășori activitatea într-un spațiu aerisit, bine oxigenat, evită zonele poluate, plimbă-te în locuri deschise cu aer curat. Menținerea cantității constante de oxigen în creier se poate realiza și cu ajutorul preparatului Memogink!

2. Glucoza este singurul “aliment” pe care neuronii îl consumă și există studii care atestă rolul glucozei în memoria de lungă durată. Este important să existe un nivel optim al glucozei în sânge. Ideea ca un nivel ridicat al glucozei înseamnă o memorie mai buna este falsă, o glicemie constant peste limita normală poate exprima un diabet zaharat. De aceea este important să ne măsurăm glicemia cel puțin o dată pe an.

3. Fier- se știe că fierul este un mineral foarte important pentru o memorie bună. El are un rol deosebit deoarece ajută la transportarea oxigenului la nivelul celulelor, iar neuronul este foarte sensibil la fluctuațiile nivelului de oxigen. Carența de fier se asociază cu problemele de memorie și de învățare, nu doar în cazul unei anemii (lipsa severă de fier) ci și a carențelor moderate. Femeile sunt oarecum predispuse unor carențe cauzată de sângerările menstruale. Pentru a preveni lipsa fierului consumă legume verzi cum ar fi: spanacul, rădăcinoase, fasole, nuci, produse cerealiere fortifiate, dar și carne, în special, roșie.

4. Potasiul facilitează absorbția lecitinelor, substanțe deosebit de importante în procesele psihice. Surse de potasiu sunt: peștele, carnea de pui, fructe precum bananele, caisele, prunele uscate și legume ca roșii, cartofi.

5. Vitaminele intervin în producerea de neurotransmițători, iar unele dintre ele sunt antioxidanți cu rol de protecție celulară. O memorie bună presupune un aport optim de vitamine pe care le poți asigura consumând legume verzi, fructe, cereale.

Memoria trebuie susținută și prin alte procese psihice:

6. Atenția. Ca să-ți amintești ceva, trebuie să fi învățat acel lucru, iar pentru a învăța e nevoie de atenție. Se crede că e nevoie de 8 secunde de concentrare asupra unei informații pentru a fi procesată și integrată în centrul memoriei.

7. Exerciții de memorie. Așa cum exercițiile fizice îți mențin corpul în formă, la fel și memoria trebuie “antrenată” pentru a obține performanțele pe care ți le dorești. Organizează-ți informația, fă conexiuni, repetă, concentrează-te pe înțelegerea ideii de baza decât pe memorizarea detaliilor.

8Evitarea stresului. O minte clară, relaxată este mult mai eficace când vine vorba de memorie. Fă plimbări dese, menține o atitudine pozitivă, adoptă un stil de viață mai puțin stresant. Meditația poate ajuta diminuând stresul și îmbunătățind remarcabil memoria.

9. Somnul influențeză mai mult decât ai putea crede activitatea psihică. Opt ore de somn, fără tulburări, îmbunătățesc memoria și funcțiile acesteia, lucru demonstrat de studii relevante efectuate în Germania și USA.

10. Motivația. Un feedback mental pozitiv aduce rezultate uimitoare. Spune că poți să înveți și că trebuie să-ți reamintești și vei putea învăța și-ți vei aminti.

Respectând niște reguli simple și cu puțin exercițiu, am putea îmbunătăți ceea ce deținem deja, iar data viitoare când nu-ți vei găsi cheile de la mașină, ți-ai putea aminti mai ușor că le-ai lăsat pe frigider.

MEMOGINK – PENTRU MEMORIE!

Cu grijă pentru sănătatea ta ICS Eurofarmaco SA!

eurofarmacoICS Eurofarmaco SA
MD – 2023, Republica Moldova
Chișinău, str. Vadul lui Voda, 2
Tel.: (+373 22) 44 99 69
Fax:(+373 22) 49 76 20
E-mail: office@eurofarmaco.md
Web: www.eurofarmaco.md

 

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Beneficiile masturbării! Te ajută să scapi de durerile menstruale
Articolul anterior
Rochii de mireasă Paloma Blanca! Acum și în magazinele autohtone
Articolul următor