Alte 29 de persoane, răpuse de Covid-19 pe parcursul ultimelor 24 de ore

Infecția Covid-19 a făcut încă 29 de victime. Două femei, de 43 și 49 de ani, și un bărbat de 47 de ani au pierdut lupta cu boala.

Deces 4473: Bărbat de 64 ani, din r. Leova. Internat la SR Leova. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 4474: Bărbat de 69 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Sf. Treime. Comorbidități: obezitate, cardiopatie.

Deces 4475: Femeie de 74 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCM Treime. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 4476: Bărbat de 66 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Sf. Treime. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 4477: Bărbat de 69 ani, din r. Ocnița. Internat la SR Ocnița. Comorbidități: hieprtensiune arterială, insuficiență cardică.

Deces 4478: Bărbat de 65 ani, din r. Strășeni. Internat la SR Strășeni. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Deces 4479: Femeie de 72 ani, din r. Strășeni. Internată la SR Strășeni. Comorbidități: anemie cronică, diabet zaharat.

Deces 4480: Femeie de 88 ani, din r. Strășeni. Internată la SR Strășeni. Comorbidități: diabet zaharat, fibrilație atrială cronică.

Deces 4481: Bărbat de 74 ani, din r. Rîșcani. Internat la SR Rîșcani. Comorbidități: ciroză hepatică.

Deces 4482: Bărbat de 47 ani, din r. Șoldănești. Internat la IMU. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială.

Deces 4483: Bărbat de 66 ani, din mun. Chișinău. Internat la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces 4484: Femeie de 72 ani, din mun. Chișinău. Internat IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie mixtă.

Deces 4485: Bărbat de 61 ani, din mun. Chișinău. Internat la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 4486: Bărbat de 61 ani, din r. Cantemir. Internat la SCR. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 4487: Femeie de 61 ani, din r. Glodeni. Internată SCR. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 4488: Femeie de 55 ani, din r. Briceni. Internată la SCR. Comorbidități: encefalopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 4489: Femeie de 49 ani, din mun. Orhei. Internată la SR Orhei. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă.

Deces 4490: Bărbatd e 60 ani, din mun. Orhei. Internat la SR Orhei. Comorbidități: leucemie.

Deces 4491: Femeie de 79 ani, din r. Rezina. Internată la SR Rezina. Comorbidități: insuficiență cardiacă, encefalopatie cronică.

Deces 4492: Bărbat de 81 ani, din r. Orhei. Internat la SR Orhei. Comorbidități: obezitate, fibrilație atrială cronică.

Deces 4493: Femeie de 43 ani, din mun. Orhei. Internată la SR Orhei. Comorbidități: obezitate, diabet zaharat.

Deces 4494: Bărbat de 87 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCM Sf. Treime. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 4495: Femeie de 63 ani, din r. Strășeni. Internată la SCR. Comorbidități: hipertensiune arterială, pancreatită cronică.

Deces 4496: Femeie de 79 ani, din r. Florești. Internată la SCR. Comorbidități: obezitate, cardiopatie hipertensivă, pielonefrită cronică.

Deces 4497: Femeie de 57 ani, din mun. Chișinău. Internată la SCR. Comorbidități: obezitate, insuficiență cardiacă.

Deces 4498: Bărbat din r. Florești. Internat la SCR. Comorbidități: insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială.

Deces 4499: Bărbat de 64 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCR. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 4500: Svetlana Manoil, de 64 ani, care activa în calitate de medic de familie la IMSP CS Blicenii Vechi. Aceasta a fost internată la data de 15 ianuarie la Spitalul Clinic Republican.

Deces 4501: Lidia Șeremet,  în vârstă de 64 ani, care a activat ca soră economă în cadrul Substației de Asistență Medicală Urgentă Cahul. Aceasta a fost internată la data de 15 martie, la Spitalul Raional Cahul.

Suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante

Procuratura Generală anunță că bărbatul din Telenești, suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante. Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, au fost făcute un șir de expertize, inclusiv cea psihiatrică, dar deocamdată nu au fost primite rezultatele. Bărbatul, care până acum nu a făcut nicio declarație pentru procurori, riscă cel puțin 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viața, transmite TV8.

„La moment este pus sub învinuire pe două capete de acuzare răpire și omor”, spune procurorul interimar Ion Munteanu.

Potrivit lui Ion Munteanu, suspectul este acuzat de omor în circumstanțe agravante, ținând cont că tânără era și însărcinată. Faptă ce se pedepsește cu 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață. Între timp, procedural, au fost dispuse un șir de expertize, inclusiv psihiatrică, pentru a se stabili clar dacă bărbatul era în deplin discernământ când ar fi săvârșit crima. Procurorii mai spun că în continuarea acesta refuză să conlucreze cu anchetă și până acum nu a făcut nicio declarație. Iar la orice întrebare pusă de oamenii legii el spune că… „Își rezervă dreptul de a nu face declarații, se folosește de dreptul de a tăcea”, mai spune procurorul interimar.

Deoarece a rămas fără apărător, a fost dispus un avocat din oficiu, care să-i reprezinte drepturile. Tănăra de 19 ani, însărcinată în șase luni, a dispărut pe 12 aprilie, după ce s-a urcat în mașina suspectului. Momentul fiind înregistrat de o cameră de supraveghere, după care ea nu a mai fost văzută. După 8 zile de căutări, corpul neînsuflețit al tinerei a fost găsit într-o groapă de pe marginea unui pârâu, într-o zonă forestieră, la aproximativ 20 de kilometri de localitatea suspectului, Chițcanii Vechi, Telenești. 

Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, sursele TV8 au spus că pe trupul neînsuflețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. Anterior, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, susținea că căutările au durat atât de mult deoarece inițial polițiștii ar fi mers pe piste greșite pentru că nu au avut din start acces la imaginile de supraveghere din Orhei. 

Viorel Cernăuțeanu a mai declarat că în ziua dispariției, suspectul ar fi dus fata la el acasa, iar a doua zi dimineață, a urcat-o în portbgajul mașinii. Până la automobil ea ar fi ajuns pe picioarele ei. Cel puțin asta se vede pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere în gospodăria suspectului. Bărbatul este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar.

Ministrul Alexei Buzu a participat la primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării Republicii Moldova și Ucrainei la UE

Primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, a reunit la Kiev mai mulți miniștri din acest domeniu.

R. Moldova a fost reprezentată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. În cadrul evenimentului, demnitarul de la Chișinău a prezentat progresul principalelor reforme ale Ministerului pe ocuparea forței de muncă și inspecția muncii, pe digitalizare, pe consolidarea sistemului de protecție a copilului și, în special, rezultatele reformei asistenței sociale „Restart”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, evenimentul a fost organizat de ministrul Alexei Buzu împreună cu miniștrii Ucrainei, Lituaniei și Suediei.

Evenimentul a reunit miniștri ai politicilor sociale din 14 țări europene: Ucraina, Moldova, Suedia, Lituania, Cehia, Bulgaria, Țările de Jos, Estonia, Spania, România, Croația, Germania, Norvegia și Franța. Summitul a fost deschis de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Premieră! La Chișinău a avut loc primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință”

În premieră în Capitală, peste 100 de elevi și 25 de cadre didactice din instituțiile de învățământ din Chișinău și din Wilmington, SUA, și-au prezentat proiectele STEAM implementate în instituțiile lor anul acesta în cadrul Summit-ului Școlar Moldo-American „Conectați prin Știință”. Elevi de diferite vârste au din Chișinău și Carolina de Nord, SUA, au abordat subiecte ce țin de încălzirea globală, sustenabilitatea urbană și protejarea mediului înconjurător. Cele mai reușite proiecte implementate în instituțiile din municipiul Chișinău au fost premiate, transmite IPN.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Daniela Munca-Aftenev, a declarat că inițiativele STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, în traducere Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) sunt fascinante. Echipele lucrează împreună pentru a găsi soluții la problemele globale. Toate proiectele prezentate la summit fac un primul pas în lumea miraculoasă a științei.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință” va intra în istorie.  „Eu tare mă bucur că există această oportunitate de a ne conecta prin știință, dar și cu știință, pentru că voi știți să rezolvați împreună cu semenii voștri probleme globale, probleme legate de climă, de sustenabilitate, de ecologie, ceea ce este, de fapt, extrem de important. Sunt aceleași probleme cu care se confruntă întreaga lume, întreg globul pământesc”, s-a adresat viceprimarul participanților la eveniment.

Conferențiarul universitar Diana Chișca de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, membră a comisiei de evaluare, a comunicat că în concursul au aplicat 27 de participanți cu diferite proiecte STEM, realizate nu doar la nivel de echipă școlară, dar și în cooperare cu colegi din alte state. Copiii au dat dovadă de abilități și cunoștințe vaste, în special abilități de lucru în echipă chiar și în momentul în care se aflau la o distanță foarte mare unul de altul. Multe proiecte au fost realizate în decursul unei perioade mai mari de timp. S-a observat munca asiduă depusă. Atât munca elevilor participanți, cât și a cadrelor didactice care au coordonat proiectele. „Putem să ne mândrim că în Republica Moldova avem copii care pot să devină cercetători și oameni de știință”, a menționat conferențiarul universitar.

Fiecare proiect a fost evaluat în baza criteriului încadrarea în domeniile STEM, impact, în ce măsură au fost rezolvate probleme. STEM presupune realizarea unui produs care va fi palpabil și funcțional. Pentru Republica Moldova este ceva nou, dar se vede cum acest domeniu se dezvoltă.

Cele mai multe proiecte s-au axat la rezolvarea problemelor de mediu, inclusiv în municipiul Chișinău. S-au propus soluții pentru îmbunătățirea calității aerului, soliții pentru casă inteligentă. Este o muncă enormă în afara orelor de curs, în timpul liber al elevilor. Este nevoie de mult mai mult decât pur și simplu să faci matematică, informatică, este nevoie de programare deosebită, este nevoie de alte abilități pe care le învață elevii la toate disciplinele școlare, au precizat participanții la eveniment.

Medic de familie din raionul Sângerei, răpus de Covid-19
Articolul anterior
Germania vrea vaccinul Sputnik V și anunță ca va semna un contract rapid cu Rusia dacă UE nu va face nimic în acest sens
Articolul următor