Sarcina şi vârsta femeii

Perioada de fertilitate în care poate deveni o femeie mamă este din momentul apariţiei menstruaţiei până la menopauză.  Deşi medicina face minuni, declanşând procesul de reproducere chiar şi după 50-60 de ani, fertilitatea scade odată cu vârsta. Iar faptul că aşteptăm să facem carieră, să avem de toate, ca să concepem un copil, ne cam reduce din şansele de a rămâne gravidă.

separator

Sarcina la 20 -25 de ani

Este vârsta cea mai fertilă, datorită existenţei unui ciclu regulat şi a perioadei de ovulaţie. Dar chiar şi la această vârstă poate dura până la câteva luni până rămâi gravidă. Iar sarcina implică mai puţine riscuri ca: tensiune arterială, diabet gestaţional, avort spontan (10%), inclusiv reduce cazurile de malformaţii congenitale la făt. Dezavantajul acestei vârste este lipsa de experienţă, iar în acest caz înseamnă implicarea altei persoane (mama, fraţi) în viaţa de familie, ceea ce uneori poate face mai mult rău decât bine cuplului.

30Sarcina la 26 – 30 de ani

Este vârsta la care începi să capeţi experienţe, să înţelegi ce responsabilitate îţi asumi dând naştere unui copil. Din punct de vedere a stării de sănătate a organismului, şansele conceperii unei sarcini scad doar cu câteva procente, iar riscul unui avort spontan este aproape acelaşi.

 

Sarcina la 31 – 35 de ani

Fertilitatea începe să scadă, desigur acest lucru se întâmplă treptat, de la 91% până 84% (conform unor studii făcute de cercetătorul francez Henri Leridon, publicat în Human Reproduction). Dacă nu ai reuşit să rămâi gravidă pană la această vârstă avânt o viaţă sexuală neprotejată, este timpul să începi investigaţiile şi să te gândeşti la o eventuală fertilizare în vitro, deoarece şansele se reduc considerabil după 35 de ani. Statitic vorbind la femeile cu vârsta de 30 de ani fertilizările în vitro reuşesc până la 30-35%, iar la cele după 40 de ani numai 15-17%. Odată cu înaintarea în vârstă se măreşte şi riscul apariţiei unor anomali la făt, de aceea este foarte important să faci toate analizele indicate de medic.

Sarcina la 36 – 40 de ani

Deoarece rata de ovulaţie scade după 35 de ani, iar femeile sunt mai predispuse la endometrioze, şansele conceperii unui copil se reduc până la 64%, conform aceluiaşi studiu realizat de Henri Leridon. Unii specialişti nici nu mai acceptă fertilizarea în vitro la 40 de ani, deoarece şansele sunt minime. Se dublează riscul de apariţie a unor boli în timpul sarcinii ca: hipertensiune arterială, diabet getaţional, avort spontan. La această vârstă scad naşterile pe cale naturală şi cresc naşterile prin cezariană. Sarcina trebuie să fie monitorizată mult mai strict, uneori medicii recomandă pe lângă analizele obişnuite oricărei sarcini, să faci amniocenteza (procedura presupune extragerea unei cantităţi mici de lichid amniotic din uter) pentru a determina dacă fătul nu are unele anomalii genetice, malformaţii sau infecţii.

Sarcina după 40 de ani

Şansele se reduc considerabil, dar există speranţă… medicina a demonstrat că şi atunci când femeia se află în perioada de menopauză cu ajutorul unor tratamente care declanşează ciclul menstrual se poate concepe un copil.

Dacă vă doriţi un copil şi tu ai cu vârsta cuprinsă între 20-29 de ani, după un an de încercări eşuate, adresaţi-vă specialiştilor pentru a face unele investigaţii pentru a depista cauza infertilităţii. Dacă vârsta ta este cuprinsă între 30-35 de ani şi duci o viaţă sexuală activă neprotejată timp de şase luni, dar sarcina întârzie să apară, cere consultaţia unui specialist şi nu amâna fertilizarea în vitro dacă medicul îţi recomandă. Dacă ai 35 – 40 de ani, după trei luni de încercări inutile, adresează-te unui medic specialist, nu mai ai timp de gândit.

Text: Snejana Ţugui 

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Vreau să divorțez, iar soțul mă amenință că-mi va lua casa și copilul…
Articolul anterior
De ce te doare în timpul sexului? Află motivele
Articolul următor