Reprezentanții mai multor asociații de business din domeniul industriei turismului solicită ca membrii și personalul din domeniu să fie incluși în etapa a doua de vaccinare contra Covid-19.
Într-un demers expediat autorităților, Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova precizează că ar fi vorba despre cel mult 2 500 de persoane, transmite IPN.
Asociațiile precizează că starea epidemiologică globală a afectat evident și activitatea industriei turismului, astfel încât unele acțiuni care se organizau cu prezența fizică au fost trecute în format online sau hibrid.
„Totodată, fiind responsabili de un domeniu strategic cu impact direct asupra dezvoltării economice a țării, și anume – atragerea și deservirea investitorilor și turiștilor străini în Republica Moldova, facilitarea exporturilor de servicii și promovarea turismului – un set de atribuții și acțiuni nu pot fi executate eficient în format online”, se menționează în demersul adresat directorului interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, care este și secretar al Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
Asociațiile precizează că nu pot fi efectuate eficient în format online vizitele de studiu în Republica Moldova ale potențialilor investitori pe care să-i asiste. De asemenea, reprezentanții turismului enumeră și forumurile de afaceri bilaterale, vizitele atașaților economici ai misiunilor diplomatice străine și ambasadorilor acreditați în Republica Moldova, dar și vizitele operatorilor turistici din țările învecinate în vederea stabilirii de pachete de servicii turistice regionale.
Potrivit lor, imunizarea anti-COVID-19 ar prezenta o doză de credibilitate, încredere dar și siguranță față de potențialii investitori și turiști, persoane străine care efectuează vizite de lucru în cadrul Asociației Patronale a Industriei Turismului sau membrii săi, sau contactează cu personalul instituțiilor care sunt pe poziții de Front Desk – personal de contact cu vizitatorii. Este vorba despre personalul navigant și însoțitorii de bord și aeronavelor companiilor aeriene naționale, colaboratorii Aeroportului Internațional Chișinău, colaboratorii hotelelor și pensiunilor turistice, ghizi etc.
Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova reprezintă Asociația de Dezvoltare a Turismului din Republica Moldova, Asociația Națională a Agențiilor de Turism, Asociația Ecologică „Biotica”, Asociația Pensiunilor Turistice si Hoteliere „Cheia Satului”, Asociația „Renașterea Rurală”, Asociațiile Turismului Receptor din Republica Moldova și alte asociații.