Celebrul magazin ,,Eliseevski” din Moscova se închide din cauza pandemiei

Legendarul magazin „Eliseevski”, deschis la Moscova în 1901, ar urma să-şi închidă porţile duminică 11 aprilie din cauza pandemiei, care a afectat sever numeroase afaceri şi companii din capitala rusă.

Cel mai celebru magazin din Rusia îşi închide porţile din cauza pandemiei

„Este sfârşitul unei epoci. Vin aici de când eram mică”, declară o moscovită agenţiei de presă EFE, care a venit să-şi ia rămas bun de la celebrul magazin însoţită de nepoţii ei, transmite Agerpres.

Magazinul alimentar (gastronom) Eliseevski, deschis de negustorul Grigori Eliseev în 1901, a rezistat revoluţiei bolşevice, celor două războaie mondiale, cartelelor din perioadele de raţionalizare a produselor alimentare, suspendării plăţilor şi căderii URSS, dar nu şi absenţei turiştilor din cauza epidemiei de COVID-19.

Aceasta şi pentru că celebrul magazin alimentar, transformat în magazin universal, de pe strada Tverskaia nr. 14 din centrul Moscovei, nu departe de Piaţa Puşkin, a supravieţuit ani ani în şir datorită turiştilor care vizitau această clădire proiectată în stilul „Art Nouveau”.

În afară de decorul său rafinat, basoreliefuri, coloane şi candelabre, demne mai degrabă de un muzeu, magazinul era renumit pentru faptul că oferea produse exotice din diverse locuri, fie că este vorba de fructe tropicale, vinuri scumpe sau trabucuri de Havana.

În perioada sovietică aici puteau fi găsite rarităţi şi delicatese, iar cozile erau kilometrice.

Era singurul loc din URSS unde se vindea ananas. „Eliseevka” este asociată şi cu unul dintre cele mai celebre cazuri de corupţie din URSS.

În 1984, Iuri Sokolov, directorul magazinului, care se numea la acea vreme „Gastronom nr.1”, a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru delapidare de bunuri şi luare de mită, deşi printre cei cărora le plasase produse la care cetăţeanul de rând nu avea acces se aflau persoane suspuse de la vârful conducerii statului, între care şi Galina Brejneva, fiica defunctului secretar general al CC al PCUS, Leonid Brejnev. 

În acea perioadă la putere se afla Iuri Andropov, succesorul lui Brejnev, temut de mulţi foşti colegi din Biroul Politic, care declanşase o campanie pentru reducerea gradului de corupţie în mai multe sectoare ale economiei sovietice.

În ultimii ani, încercând să atragă turişti străini, a vândut de asemenea suveniruri, inclusiv faimoasele matrioşka.

În prezent, rafturile sale din lemn sunt goale, iar singurul lucru exotic care poate fi găsit aici sunt bananele ecuadoriene.

În ultimele zile, cei mai nostalgici au venit la magazinul cu o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi pentru a cumpăra mezeluri, a comanda salată, chifle şi produse lactate sau pentru a lua pur şi simplu o cafea.

Unii dintre moscoviţi, aflând că magazinul va fi în curând închis, au venit pentru a face fotografii.

Clienţii săi şi-ar dori ca „Eliseevski” să fie în continuare magazin, deşi unii sunt mulţumiţi că interioarele sale luxoase vor rămân deschise publicului, clădirea fiind considerată monument istoric.

Autorităţile locale neagă că ar avea vreo legătura cu închiderea sa şi asigură că interiorul luxos al renumitei clădiri îşi va păstra aspectul actual.

Potrivit Moskovsky-today, problema magazinului putea fi rezolvată, însă Rosreestr (Serviciul federal pentru probleme de cadastru şi imobiliare) refuză de mai bine de un an să înregistreze achiziţionarea clădirii de către compania „Eliseevski magazin” de la municipalitate.

Fără drept de proprietate, aceasta nu poate să încheie vreun contract cu o nouă societate de administrare, care ar fi interesată de legendarul magazin alimentar.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Cunoscutul antrenor de box Veaceslav Simac s-a stins din cauza complicațiilor Covid-19
Articolul anterior
Câte cazuri de Covid-19 au fost înregistrate astăzi, 10 aprilie
Articolul următor