Cum va fi vremea în Săptămâna Floriilor

Duminica Floriilor se sărbătorește cu o săptămână înainte de Paște și, din punct de vedere religios, marchează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Anul acesta, Paștele Ortodox pică în data de 2 mai, iar cu o săptămână înainte, creștinii sărbătoresc Floriile. Astfel, în 2021 Floriile se sărbătoresc pe data de 25 aprilie.

În această săptămână vremea nu se va schimba semnificativ, fiind sub influența unui front atmosferic asociat unui ciclon sudic, cu cer noros şi ploi de scurtă durată în toată ţara.

Conform meteorologilor, prima parte a săptămânii curente va înregistra o tendință de încălzire a vremii, ajungând vineri, 23 aprilie, până la 20 de grade Celsius.

Sfârșitul perioadei de referință va fi caracterizat de temperaturi diurne de maxim 12 grade.

Specialiştii SHS indică că nopțile devin mai calde, iar mercurul termometrelor nu va indica valori sub zero în intervalul nocturn al zilei. 

Astfel, în această săptămână, noaptea se așteaptă între 3 şi 9 grade cu plus, cu excepţia zonei de nord, unde sâmbătă şi duminică se prevede 1-2 grade cu plus.

De asemenea, în această săptămână, „fiind sub influența unui front atmosferic asociat unui ciclon sudic, cerul va fi de noros până la variabil, pe arii restrânse din toate regiunile ţării vor cădea ploi de scurtă durată. 

Vântul va sufla preponderent din nord,  slab până la moderat”, indică Serviciul Hidrometeorologic.

Săptămâna care a început este denumită Săptămâna Floriilor, pentru că duminică, 25 aprilie, creștinii ortodocşi sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. 

Tradiţia spune că înainte de Florii se strâng ramuri înmugurite de salcie şi se duc la biserică, pentru a fi sfințite. Ramurile de salcie reprezintă renașterea anuală a vegetației, precum și ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus, atunci când a intrat în Ierusalim. 

Se mai zice că aceasta este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi, or, nu se poate de plantat pomi înainte de Florii.

sursa

Protest la Copanca: Localnicii refuză lumina furnizată de Chișinău

Locuitorii satului Copanca, din raionul Căușeni, au organizat un protest spontan pentru a bloca lucrările de instalare a pilonilor electrici efectuate de Compania Premier Energy. Protestul a avut loc la marginea localităţii, unde sătenii, mobilizaţi în grupuri şi deplasându-se cu maşini, au oprit echipele tehnice care efectuau lucrările, scrie regional.md.

Tensiunile au apărut în contextul unor nemulţumiri exprimate de comunitate faţă de proiectul care prevede conectarea localităţii Copanca la reţeaua electrică din dreapta Nistrului. Sătenii acuză lipsa de transparenţă şi consultare publică privind acest proiect, afirmând că nu li s-au oferit suficiente informaţii despre impactul lucrărilor asupra localităţii şi a mediului înconjurător.

Pentru a calma situaţia, la faţa locului au fost trimise aproximativ cinci echipaje de poliţie din raionul Căuşeni. Oamenii legii au încercat să medieze conflictul şi au îndemnat protestatarii la calm. “Respectăm dreptul cetăţenilor de a-şi exprima nemulţumirile, dar este important ca protestul să rămână unul paşnic. Vom face tot posibilul pentru a evita escaladarea situaţiei”, a declarat un reprezentant al poliţiei.

Compania Premier Energy nu a oferit încă o reacţie oficială la evenimentele din Copanca. Totuşi, potrivit informaţiilor publice anterioare, proiectul de conectare a localităţii la reţeaua electrică ar avea scopul de a îmbunătăţi infrastructura energetică şi de a asigura o furnizare mai stabilă a energiei electrice pentru locuitorii regiunii.

Protestul din Copanca evidenţiază importanţa implicării cetăţenilor în procesul decizional atunci când vine vorba despre proiecte de infrastructură de mare amploare. Evenimentele sunt în derulare, iar situaţia rămâne tensionată.

O femeie va plăti peste 200.000 lei amendă pentru un colet trimis din Israel în Moldova

Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare în privința unei femei în vârstă de 47 de ani, acuzate de tentativă de contrabandă cu substanțe psihotrope (art.27, art.248 din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Judecătoria Bălți, sediul Fălești, a condamnat femeia, la o amendă de 4 125 de unități convenționale, echivalentul a 206 250 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea și nimicirea substanțelor psihotrope, precum și plata cheltuielilor judiciare în valoare de 1 680 de lei.

Potrivit acuzării, inculpata, aflându-se în statul Israel, în perioada de timp până la data de 09 iunie 2022, a obținut și păstrat asupra sa 90 de comprimate, care conform expertizei judiciare reprezintă preparate medicamentoase, ce conțin brontizolam în cantitate totală de 0,0225 grame, substanță ce se atribuire la categoria substanțelor psihotrope. Femeia a încercat să le introducă pe teritoriul Republicii Moldova, expediindu-le printr-un colet. Substanțele au fost descoperite în cadrul unui control vamal efectuat la 17 iunie 2022, asupra coletului respectiv, expediat din Israel.

Inculpata și-a recunoscut vinovăția și a solicitat examinarea cauzei în procedura simplificată.

R. Moldova renunță la curentul furnizat de Centrala de la Cuciurgan, chiar dacă Rusia va relua livrările de gaze

R. Moldova va renunța la energia produsă de Centrala de la Cuciurgan, după ce „Gazprom” va relua livrările de gaze în stânga Nistrului, pentru că Federația Rusă nu-și respectă obligațiile contractuale și poate sista în orice moment aceste livrări, a declarat joi-seară prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei emisiuni de la Pro TV, scrie ziarulnational.md.

Potrivit lui Recean, R. Moldova nu vrea să mai depindă în niciun fel de resursele energetice ale Rusiei, care sunt folosite în calitate de armă de șantaj.

„Noi trebuie să urmărim, în primul rând, stabilitatea livrărilor. Reluarea livrărilor de gaze în stânga Nistrului, indiferent de volum, nu înseamnă că ele nu pot fi stopate peste o lună-două sau peste trei luni, sau la fiecare două-trei săptămâni. După cum am observat, asta ne costă mult mai mult. Acum e important să ne adaptăm cu toții, să finalizăm construcția liniei electrice Vulcănești – Chișinău și, în felul acesta, să asigurăm securitatea livrărilor. După asta vom asigura și un cost optim pentru cetățenii R. Moldova”, a subliniat Recean.

Un nou contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan poate fi semnat doar dacă vor fi garanții ferme că aceste livrări de gaze nu vor fi întrerupte, doar că nimeni nu poate să ofere astfel de garanții. Premierul a amintit că acum este în vigoare un contract dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” în privința livrării gazelor în stânga Nistrului, însă Rusia a oprit unilateral livrările de la 1 ianuarie 2025.

„Doar dacă avem garanții ferme că nu vor fi întrerupte livrările de gaze naturale, ceea ce nu văd posibil. Și nu văd cine ar putea să ofere astfel de garanții. Iar noi am observat că, dacă nu există astfel de garanții, atunci pe cetățeanul R. Moldova îl costă mai scump curentul electric”, a punctat Dorin Recean.

Filmare cu camera ascunsă pentru carnea vândută în Piața Centrală. ,,Aduci toate zdohniturile”
Articolul anterior
Ce nume a ales Dmitry Shepelev pentru cel de-al doilea fiu al său
Articolul următor