SUA vor reducerea conținutului de nicotină din țigări până la un nivel în care nu mai creează dependență

Autoritățile americane vor reducerea conținutului de nicotină din țigări până la un nivel în care nu mai creează dependență, măsură care va avea un ”impact sever” asupra unei industrii de miliarde.

Acţiunile producătorilor de ţigări au înregistrat scăderi semnificative după ce în presă au apărut zvonuri că Guvernul american analizează o reglementare care ar reduce conţinutul de nicotină al ţigărilor până la un nivel care nu creează dependenţă.

Luni, capitalizarea de piaţă a grupului Altria Group Inc., producătorul ţigaretelor marca Marlboro, a scăzut cu aproape şase miliarde de dolari în timp ce marţi dimineaţa acţiunile British American Tobacco Plc au scăzut cu până la 6,6%. Titlurile Imperial Brands Plc s-au depreciat şi ele cu până la 5% la bursa de la Londra.

Potrivit Wall Street Journal, care citează surse din apropierea acestui dosar, Administraţia Biden are în vedere o reglementare care ar reduce conţinutul de nicotină al ţigărilor. De asemenea, Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) ar putea interzice ţigările mentolate, susţine articolul din Wall Street Journal.

Industria ţigaretelor se aşteapă de mai mulţi ani la o decizie cu privire la conţinutul de nicotină. FDA a declarat încă din 2018 că intenţionează să adopte o astfel de reglementare, ceea ce a determinat grupul Altria la acea dată să spună că nu este clar dacă o astfel de măsură poate fi pusă în practică sau dacă va duce la reducerea fumatului.

Astfel de reglementări vor avea un “impact sever” asupra industriei tutunului dar cel mai probabil va fi nevoie de mai mulţi ani pentru implementarea lor, estimează Adam Spielman, analist at Citigroup.

“Realitatea politică cere existenţa unor alternative răspândite care sunt recunoscute ca având un grad mai mic de risc. În prezent, sunt foarte puţine produse de acest fel”, a subliniat Adam Spielman.

În replică, grupul Altria a spus că orice acţiune a FDA “trebuie bazată pe date ştiinţifice şi dovezi şi de asemenea trebuie să ţină cont de consecinţele reale ale unor astfel de măsuri, inclusiv creştere pieţei ilegale şi impactul asupra a sute de mii de locuri de muncă”.

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente era aşteptată să îşi exprime poziţia faţă de ţigările mentolate până la data de 29 aprilie, conform unui termen limită impus în cadrul unui proces.

Într-o acţiune înaintată de African American Tobacco Control Leadership Council, acest organism a dat în judecată FDA susţinând că aceasta din urmă şi-a rezervat o perioadă de timp foarte mare pentru a răspunde la o petiţie publică depusă în urmă cu cinci ani şi care cere interzicerea ţigărilor mentolate.

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Trei raioane din țară, scoase de sub alerta Cod Roșu
Articolul anterior
Ce factori pot modifica temperatura corpului
Articolul următor