Turiștii vaccinați sau care vor prezenta un test negativ, pot vizita Moldova

În pofida restricţiilor de călătorie impuse de pandemie, Republica Moldova aşteaptă turişti din străinătate.

Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor a distribuit recent o scrisoare deschisă în care explică celor pasionaţi de călătorii de ce ar trebui să cunoască Republica Moldova.

Potrivit directorului executiv al ANTRIM, Victoria Bucătaru, informaţiile au fost preluate de peste 200 de site-uri, bloguri şi platforme internaţionale cum ar fi BBC, CNN, National Geographic, Vogue sau Lonely Planet.

Victoria Bucătaru, director executiv ANTRIM: „În primul rând, Moldova este mândră prin vinurile şi vinăriile sale. La fel, este renumită datorită peisajelor sale deosebite. La fel, stilului de viaţa şi modului de viaţă activ, am promovat în mod special aventura uşoară pe care poţi să o accesezi în Republica Moldova.”

Printre atracţiile turistice se numără şi vestigiile sovietice din arhitectură sau monumentele din perioada URSS şi casele memoriale ale scriitorilor sau poeţilor.

Pentru a vizita Republica Moldova în perioada pandemiei, turiştii străini au nevoie de un paşaport valabil pentru cel puţin încă trei luni şi un test PCR negativ la noul coronavirus. Cei care nu îl au, vor semna o declaraţie pe proprie răspundere şi vor rămâne 14 zile în izolare.

Raisa Novițchi, ofițer de presă al Poliției de Frontieră: „Se va autoriza intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţenii străini, doar dacă vor putea justifica scopul vizitei. Ca exemplu, venirea în RM în scop turistic, cetăţenii străini, trebuie să aibă cu sine, pe lângă paşaport şi alte documente confirmative, cum ar fi o rezervare la hotel, o foaie turistică, surse financiare pentru a se întreţine pe toată durata sejurului.”

Potrivit biroului naţional de Statistică, anul trecut, numărul turiştilor cazaţi oficial în hoteluri şi pensiuni s-a redus cu peste 75 la sută faţă de 2019. Cei mai numeroşi au fost turiştii veniţi din România, Ucraina, Federaţia Rusă, Turcia şi Marea Britanie.

sursa: www.publika.md 

Natalia Barbu a lansat videoclipul piesei cu care va merge la Eurovision 2024

Interpreta din Republica Moldova, Natalia Barbu, a lansat videoclipul piesei „In the Middle”, cu care ne va reprezenta țara la Eurovision Song Contest 2024. Lansarea a avut loc cu doar o zi înainte de prima semifinală a concursulu. Videoclipul a fost regizat de Nicu Chilianu.

Natalia Barbu a lansat videoclipul piesei cu care va merge la EurovisionFoto: TV8.md

Producția a fost primită cu satisfacție de către fani. „Absolut minunat”, „E cel mai tare clip”, „Epic” s-au grăbit să comenteze oamenii, transmite tv8.md. 

Alții au scris în comentariile de pe Youtube că videoclipul ar fi trebuit lansat mai devreme decât semifinala concursului pentru a fi promovat mai mult. 

Natalia Barbu pleacă la Malmö (Suedia) cu piesa „In the middle”. Interpreta, care a câștigat pentru a doua oară Finala Națională Eurovision, spune că e copleșită de emoții frumoase.

Eurovision Song Contest 2024 va avea loc la Malmö, Suedia, ca urmare a victoriei de anul trecut a interpretei Loreen, cu piesa „Tattoo”. Semifinalele vor avea loc la 7 și la 9 mai, iar țara câștigătoare va fi desemnată în cadrul finalei de pe data de 11 mai.

Anul trecut, R. Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18 în marea finală, cu piesa „Soarele și Luna”. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obținut locul trei cu piesa „Hey mamma”.

Luxemburg, recunoscută drept cea mai bogată țară din lume cu un PIB anual de 143.173 USD pe cap de locuitor

În competiția țărilor cine este cel mai bogat, Moldova ocupă locul 97 în anul 2023, conform datelor Fondului Monetar Internațional, publicate de Global Finance.

Potrivit datelor statistice, PIB-ul Republicii Moldova pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare este de 17.902 dolari, ceea ce o plasează pe locul 97 în lume. În tabel, Moldova se plasează sub România, care ocupă locul 53 cu 43.179 dolari pe cap de locuitor, dar mai sus de Ucraina, cu locul 110 și cu 15.464 dolari pe cap de locuitor, transmite ipn.md.

Rusia este pe locul 60 (38.292), Letonia pe locul 55 (41.730), Polonia pe locul 43 (49.060), Lituania pe locul 41 (50.600).

Luxemburgul este recunoscut drept cea mai bogată țară din lume cu un PIB anual de 143.173 USD pe cap de locuitor. Pe podiumul primilor trei se mai află regiunea Macao din China (134.141) și Irlanda (133.895). Dintre țările europene, după Luxemburg mai vine San-Marino, Norvegia, Elveția, Andorra, Danemarca, Islanda, dar și alte țări.

Undeva printre acestea se regăsesc Statele Unite cu un PIB anual de 84.624 de dolari pe cap de locuitor.

Potrivit FMI, cele mai sărace țări ale lumii au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor mai mică de 1.500 de dolari, în timp ce celor mai bogate 10 le revine 110.000 de dolari pe cap de locuitor.

Înaintea Republicii Moldova, pe locul 38 este Slovenia, Lituania (41), Cehia și Polonia ( 42 și, respectiv, 43), dar și Croația, Ungaria, Estonia, Slovacia, România, Letonia, Rusia, Bulgaria, Kazahstan, Serbia, Belarus, Georgia, Armenia, Albania, Turkmenistan și Azerbaidjan. Mai jos în clasament, dintre țările post-sovietice, se situează doar Ucraina (locul 110), Uzbekistan (124), Kârgâzstan (143) și Tadjikistan (148).

În coada clasamentului se află țări ca Nigerul, Mozambique, Republica Democratică Congo, Republica Central-Africană, Burundi, Sudanul, dar și o serie de țări ca Afganistanul care nu au prezentat date relevante.

Imagini greu de privit din Vietnam. Pescarii înaintează cu greu cu bărcile printre sute de mii de pești morți, pe sute de hectare

Peste 100 de recorduri de temperatură au fost doborâte în Vietnam în luna aprilie, conform datelor oficiale publicate de serviciul local de meteorologie, în contextul în care Asia de Sud şi de Sud-Est este afectată de un val mortal de caniculă. În ultimele săptămâni, o căldură extremă a cuprins Asia, din India până în Filipine, provocând decese asociate cu insolaţia şi ducând la închiderea şcolilor, scrie digi24.ro.

Schimbările climatice provocate de acțiunile umane vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense, avertizează în mod regulat oamenii de ştiinţă. Vietnamul a cunoscut trei valuri de caniculă în aprilie, potrivit datelor publicate vineri de Centrul naţional pentru prognoze hidrometeorologice, mercurul atingând 44 de grade Celsius în două oraşe, la începutul acestei săptămâni.

Această cifră este apropiată de cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Vietnam: 44,2 grade Celsius, înregistrată la 7 mai 2023. În total, 102 staţii meteorologice au înregistrat recorduri în aprilie, nordul şi centrul Vietnamului fiind cele mai afectate de caniculă, cu temperaturi, în medie, cu 2-4 grade Celsius mai ridicate comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Şapte staţii meteorologice au înregistrat marţi temperaturi de peste 43 de grade Celsius.

Cel mai dramatic efect al vremii extreme care a lovit Vietnamul a fost înregistrat în provincia sudică Dong Nai, unde sute de mii de peşti au murit într-un bazin. Imaginile date publicităţii i-au arătat pe locuitori deplasându-se cu barca în rezervorul Song May cu o suprafaţă de 300 de hectare, în care apa abia era vizibilă sub peştii morţi. Această mortalitate masivă a fost atribuită caniculei şi unei proaste gestionări a situaţiei.

Agenţia vietnameză de meteorologie a prognozat noi valuri de căldură în luna mai, cu temperaturi cu 1,5 până la 2,5 grade Celsius mai ridicate comparativ cu cele înregistrate în anii precedenţi în aceeaşi perioadă. În timp ce aprilie şi mai sunt, de obicei, cele mai fierbinţi luni ale anului în Asia de Sud-Est, experţii susţin că fenomenul El Nino face ca în acest an căldura să fie deosebit de intensă. Bangladesh şi Myanmar au cunoscut, de asemenea, temperaturi ridicate în aprilie, iar insolaţia a ucis cel puţin 30 de persoane în Thailanda de la începutul anului. Totodată, temperaturile ridicate au fost parţial responsabile pentru o explozie mortală într-un depozit de muniţie din Cambodgia. În Filipine, episcopii catolici i-au îndemnat pe credincioşi să se roage pentru ploaie şi temperaturi scăzute, după ce canicula a determinat guvernul să suspende temporar cursurile în zeci de mii de şcoli. Mega-oraşul Calcutta din estul Indiei a cunoscut o căldură apăsătoare, mercurul din termometre urcând până la 43 de grade Celsius, în cea mai fierbinte zi de aprilie înregistrată după 1954. Chiar şi Nepalul muntos a fost afectat – guvernul a emis avertismente privind riscul asupra sănătăţii publice, iar pompierii se luptă cu incendii forestiere de o amploare neobişnuită.

Mitropolia Moldovei va solicita autorităților să permită accesul creștinilor în cimitire de Paștele Blajinilor
Articolul anterior
Natalia Gordienko: ,,Toate experienţele dureroase ne călesc”. Pierderea mamei și divorțul de tatăl băiețelului ei
Articolul următor