Scriitorul Ion Vicol a fost răpus de Covid-19

Scriitorul Ion Vicol a fost petrecut pe ultimul drum. Prozatorul s-a stins din viață la 10 mai, la vârsta de 74 de ani, fiind răpus de Covid-19.

Solicitat de Moldpres, poetul Titus Știrbu, consilier al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a menționat că Ion Vicol a fost unicul scriitor care s-a ocupat de istoria cea mai veche a acestui pământ.

”Romanul său ”Noaptea Sfântului Andrei” a fost tradus în mai multe limbi. Lucrarea urma să apară și în Grecia, unde fusese invitat autorul”, a mai spus Titus Știrbu.  

Ion Vicol s-a născut pe 12 martie 1947, în comuna Bădicu-Moldovenesc, Cahul. 

A studiat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Ziaristică, și a debutat editorial cu volumul de proză „La noi la Stăncuț”, în 1976.

Volumul „Noaptea Sfântului Andrei”, publicat în 2006, este un roman istoric și patristic, care s-a dovedit a fi opera de vârf a scriitorului și pentru care în 2013 a primit diploma de onoare și Medalia de aur „Sfântul Apostol Andrei“, Ocrotitorul României, din partea Patriarhului României. 

Ion Vicol a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

Un moldovean a furat un Lexus în doar patru minute, dintr-un cartier din Braşov. Individul a fost arestat

Un bărbat din Republica Moldova a reuşit, împreună cu un complice, să sustragă în doar patru minute un autovehicul de lux dintr-un cartier din municipiul Braşov, scrie stirileprotv.ro.

Furtul a avut loc în urmă cu o lună, iar autorul a fost arestat preventiv. Autovehiculul, marca Lexus, a fost găsit în judeţul Iaşi.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, furtul a avut loc în cartierul Răcădău din Braşov, operaţiunea de sustragere durând doar patru minute.

”La data de 7 august 2024, în jurul orei 2 noaptea, o persoană de sex masculin în vârstă de 32 de ani, cetăţean al Republicii Moldova, împreună cu o altă persoană, a sustras un autoturism SUV marca Lexus, an de fabricaţie 2016, din parcarea unui complex rezidenţial din cartierul Răcădău al municipiului Braşov. În vederea dobândirii accesului la interiorul autoturismului, s-a acţionat cu dispozitive electronice speciale care acţionează cu rol de cheie falsă. Toată operaţiunea a durat aproximativ 4 minute. Ulterior sustragerii, persoanele în cauză au părăsit zona, cea propusă pentru arestare preventivă fiind ulterior depistată pe raza miunicipiului Braşov”, informează, joi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.

Cetăţeanul moldovean, inculpat pentru furt calificat prin efracţie, a fost reţinut miercuri, iar joi judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Braşov a admis propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov şi a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Premierul Dorin Recean a vizitat cea mai mare uzină de ciment din țară

Prim-ministrul Dorin Recean a mers, astăzi, la uzina „Lafarge” din Rezina – cel mai mare producător de ciment din Republica Moldova. Premierul a discutat cu angajații companiei și cu directorii acesteia despre activitatea curentă, situația de pe piață și planurile de dezvoltare a întreprinderii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Uzina produce anual peste 500 de mii de tone de ciment, iar sortimentul de produse include și alte materiale de construcții. Numărul de muncitori depășește 170 de persoane, alți lucrători fiind angajați în baza contractelor de prestări servicii. 

În cei 20 de ani de activitate la Rezina, compania a făcut investiții de peste 40 de milioane de euro și a reușit să extindă gama de produse, să pună în funcțiune o stație automată de încărcare a cimentului în vrac, să instaleze echipamente moderne pentru ambalarea și depozitarea cimentului. De asemenea, compania planifică să construiască un laborator modern. 

„Îmbunătățirea condițiilor de activitate pentru mediul de afaceri este obiectivul nostru permanent. Vrem să creăm condiții cât mai confortabile pentru toți antreprenorii, pentru că ei, prin asigurarea cu locuri de muncă și contribuțiile la buget, sunt partenerii noștri în dezvoltarea localităților și modernizarea țării”, a spus premierul Dorin Recean.

Șeful Executivului și conducerea companiei au mai vorbit despre impactul activității uzinei asupra mediului. În ultimii ani, aici sunt aplicate practici industriale durabile și ecologice, fiind modernizate tehnologiile de producție și utilizați combustibili cu un grad redus de poluare. 

„Noile sisteme de filtrare a emisiilor asigură menținerea acestora sub limitele permise de cadrul legal, iar stația de măsurare a calității aerului din Mateuți monitorizează constant starea aerului din regiune”, a precizat directorul companiei.

Activitatea uzinei de ciment a început în anul 1994, în 1999 aceasta a devenit parte a Grupului Lafarge, iar în anul 2015 – membru al Grupului LafargeHolcim, lider mondial în industria materialelor de construcții, cu prezență în peste 80 de state.

Cel puțin 17 elevi au ars de vii într-o școală din Kenya. Există temeri că numărul morților ar putea crește

Cel puțin 17 elevi au murit după ce o școală din centrul Keniei a luat foc joi seară, a anunțat poliția, scrie stirileprotv.ro.

Există temeri că numărul morților ar putea crește, deoarece mai mult de 10 persoane au fost transportate la spital cu arsuri grave, scrie BBC.

Cauza incendiului din Hillside Endarasha nu este încă cunoscută.

Președintele William Ruto a numit incendiul „îngrozitor” și „devastator” și a ordonat o anchetă.

„Cei responsabili vor fi trași la răspundere”, a scris Ruto pe rețelele de socializare.

O echipă de anchetatori a fost trimisă la școală, a spus poliția.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Resila Onyango, a declarat agenției de presă AFP că cadavrele recuperate au „ars până la punctul în care nu au putut fi recunoscute”.

„Este probabil ca mai multe cadavre să fie recuperate odată ce zona este complet anchetată”, a adăugat ea.

Crucea Roșie din Kenya a declarat că oferă servicii de sprijin psihosocial elevilor, profesorilor și familiilor afectate și a înființat un birou de urmărire la școală.

Incendiile școlilor sunt relativ frecvente în școlile-internat din Kenya.

În 2017, 10 eleve au murit într-un incendiu la liceul Moi Girls din capitala Nairobi.

Balenă moartă, găsită cu 16 kilograme de plastic în stomac, pe o plajă din Franţa
Articolul anterior
Prințul Harry, despre viața sa în familia regală: A fost ca a unui ,,animal în cușcă la zoo”
Articolul următor