Ce tipuri de ulei folosești la gătit?!

Uleiurile vegetale sunt o sursă bună de acizi grași Omega 3 și Omega 6, vitamine și minerale care ne întăresc sistemul cardiovascular și osos, reducând incidența bolilor de inimă și osteoporoza, diminuează funcția radicalilor liberi și ne apără de influența negativă a razelor ultraviolete, ajută la regenerarea celulelor și ne mențin tinerețea. Atunci când gătim trebuie să folosim corect uleiurile vegetale și să nu utilizăm exclusiv un singur tip de ulei. 

separator

Uleiul de floarea soarelui

Este și cel mai comun ulei folosit la scară largă de o mare parte din populația globului, fără să-i fie conoscute beneficiile pentru organism. Spre exemplu, comparativ cu alte uleiuri vegetale, este sursa cea mai bogată în vitamina E – un antioxidant necesar organismului pentru o bună funcționare.

Consumul ponderat de ulei nerafinat (neprelucrat termic) reduce semnificativ riscul apariției bolile cardiovasculare prin scăderea colesterolului rău din sânge.

Pentru a-i păstra păroprietățile, nu-l folosi împreună cu bucatele care necesită pregătire la temperaturi înalte (prăjit, fier) și evită uleiul de floarea soarelui rafinat, deoarece își pierde din conținutul nutritiv odată cu prelucrarea chimică. În plus, în uleiul rafinat rămân urmele substanțelor chimice utilizate pentru a fi rafinat, care nu sunt tocmai bune pentru sănătatea ta.

Cel mai eficient mod de utilizare a uleiul de floarea soarelui este în salate.

Uleiul de măsline

Este cel mai cunoscut ulei vegetal pentru proprietățile sale benefice asupra organismului. Datorită conținutului său bogat în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale, consolidează sistemul imunitar, scade nivelul de colesterol din sânge (păstrând în același timp inima tânără), previne accidentele vasculare cerebrale, îmbunătățește în același timp controlul glicemiei și sensibilitatea la insulină (reduce riscul de diabet), ajută la absorbția calciului și mineralizează sistemul osos (de aceea este recomandat  în osteoporoză), dezvoltă o rezistență a organismului împotriva razelor ultraviolete (previne cancerul de piele), inclusiv este foarte eficient pentru tratarea diferitor problem legate de piele și păr.

Uleiul de rapiță

Majoritatea cunosc faptul că uleiul de rapiță este folosit ca un combustibil diesel sau biomotorină. S-a vehiculat ideea că acesta conține un nivel ridicat de acid erucic care este destul de dăunător pentru mușchii cardiac. Nu putem contesta acet fapt, dar cel care este prelucrat pentru consum are o cantitate mult prea mică de acid erucic ca să ne facă rău, subliniază specialiștii.

Are compoziția chimică aproape ca și uleiul de măsline, în schimb poate fi folosit la temperaturi înalte, fără a-și pierde din proprietăți și fără a da un miros pronunțat bucatelor. Luptă cu colesterolul din sânge și este o bună sursă de vitamina E, Omega 3 și Omega 6, fiind asociat cu reducerea bolilor cardiovasculare. Reduce hipertensiunea și previne formarea cheagurilor de sânge, este un bun antiinflamator, antioxidant și antidepresiv.

Ce tipuri de ulei folosești la gătit

Acestea sunt primele trei uleiuri vegetale care te ajută să gătești bucate gustoase și sănătoase. Trebuie doar să le folosești corect:

–   uleiul de floarea soarelui nerafinat și nu se supune la temperaturi înalte, devine chiar toxic;

–   uleiul de măsline extravirgin și nu se supune la temperaturi înalte pentru că își pierde din proprietăți;

–   uleiul de rapiță prelucrat și poate fi supus la temperaturi înalte.

Voi reveni cu un alt articol despre uleiurile vegetale mai puțin cunoscute, dar la fel de benefice.

Text: Snejana Țugui

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Colecţia Tod’s primăvară-vară 2013
Articolul anterior
Saturaţia părului cu Keratină- un nou trend în lumea mondenă!
Articolul următor