Uleiurile vegetale sunt o sursă bună de acizi grași Omega 3 și Omega 6, vitamine și minerale care ne întăresc sistemul cardiovascular și osos, reducând incidența bolilor de inimă și osteoporoza, diminuează funcția radicalilor liberi și ne apără de influența negativă a razelor ultraviolete, ajută la regenerarea celulelor și ne mențin tinerețea. Atunci când gătim trebuie să folosim corect uleiurile vegetale și să nu utilizăm exclusiv un singur tip de ulei.
Este și cel mai comun ulei folosit la scară largă de o mare parte din populația globului, fără să-i fie conoscute beneficiile pentru organism. Spre exemplu, comparativ cu alte uleiuri vegetale, este sursa cea mai bogată în vitamina E – un antioxidant necesar organismului pentru o bună funcționare.
Consumul ponderat de ulei nerafinat (neprelucrat termic) reduce semnificativ riscul apariției bolile cardiovasculare prin scăderea colesterolului rău din sânge.
Pentru a-i păstra păroprietățile, nu-l folosi împreună cu bucatele care necesită pregătire la temperaturi înalte (prăjit, fier) și evită uleiul de floarea soarelui rafinat, deoarece își pierde din conținutul nutritiv odată cu prelucrarea chimică. În plus, în uleiul rafinat rămân urmele substanțelor chimice utilizate pentru a fi rafinat, care nu sunt tocmai bune pentru sănătatea ta.
Cel mai eficient mod de utilizare a uleiul de floarea soarelui este în salate.
Este cel mai cunoscut ulei vegetal pentru proprietățile sale benefice asupra organismului. Datorită conținutului său bogat în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale, consolidează sistemul imunitar, scade nivelul de colesterol din sânge (păstrând în același timp inima tânără), previne accidentele vasculare cerebrale, îmbunătățește în același timp controlul glicemiei și sensibilitatea la insulină (reduce riscul de diabet), ajută la absorbția calciului și mineralizează sistemul osos (de aceea este recomandat în osteoporoză), dezvoltă o rezistență a organismului împotriva razelor ultraviolete (previne cancerul de piele), inclusiv este foarte eficient pentru tratarea diferitor problem legate de piele și păr.
Majoritatea cunosc faptul că uleiul de rapiță este folosit ca un combustibil diesel sau biomotorină. S-a vehiculat ideea că acesta conține un nivel ridicat de acid erucic care este destul de dăunător pentru mușchii cardiac. Nu putem contesta acet fapt, dar cel care este prelucrat pentru consum are o cantitate mult prea mică de acid erucic ca să ne facă rău, subliniază specialiștii.
Are compoziția chimică aproape ca și uleiul de măsline, în schimb poate fi folosit la temperaturi înalte, fără a-și pierde din proprietăți și fără a da un miros pronunțat bucatelor. Luptă cu colesterolul din sânge și este o bună sursă de vitamina E, Omega 3 și Omega 6, fiind asociat cu reducerea bolilor cardiovasculare. Reduce hipertensiunea și previne formarea cheagurilor de sânge, este un bun antiinflamator, antioxidant și antidepresiv.
Acestea sunt primele trei uleiuri vegetale care te ajută să gătești bucate gustoase și sănătoase. Trebuie doar să le folosești corect:
– uleiul de floarea soarelui nerafinat și nu se supune la temperaturi înalte, devine chiar toxic;
– uleiul de măsline extravirgin și nu se supune la temperaturi înalte pentru că își pierde din proprietăți;
– uleiul de rapiță prelucrat și poate fi supus la temperaturi înalte.
Voi reveni cu un alt articol despre uleiurile vegetale mai puțin cunoscute, dar la fel de benefice.
Text: Snejana Țugui