Fotografia cu o tânără spaniolă care a îmbrățișat un migrant pe plaja din Ceuta, a devenit virală

Un fotograf al agenției Associated Press a surprins imaginea emoționantă în care o voluntară spaniolă a Crucii Roșii îmbrățișează un migrant senegalez, epuizat după ce a trecut granița înotând din Maroc către enclava spaniolă Ceuta. Imaginea iconică, realizata pe 18 mai, a devenit virală după ce mii de migranți au ajuns pe teritoriul spaniol în ultimele zile.

Tânăra de 20 de ani, Luna Reyes, a văzut că bărbatul era epuizat după ce a ieșit din mare pe o plajă din Ceuta și i-a dat să bea apă. Când a întins mână spre el, migrantul a îmbrățișat-o și a izbucnit în plâns.

„Cred că mulți dintre noi ne putem identifica cu ambele personaje din imagine”, povestește jurnalistul AP care a surprins scena.

A fost ”ciudat” să vadă cum atât personalul militar, cât și voluntarii Crucii Roșii au sărit să sprijine migranții, în timp ce alții au fost văzuți „târându-i” și întorcându-i înapoi. Imaginea văzută de milioane de oameni a creat deopotrivă emoție și furie în Spania. La câteva ore după ce a devenit virală, Luna Reyes și-a setat pe privat conturile de pe rețelele de socializare, deoarece a devenit ținta unui torent de ură din partea susținătorilor partidului de extremă dreaptă Vox și a altor voci indignate de sosirea fără precedent a 8.000 de migranți în Ceuta.

”Nu suntem pregătiți să vedem așa ceva…Mi-a vorbit în franceză și a numărat pe degetele mâinii. Nu am înțeles nimic, dar sunt convins că a enumerat prietenii pe care i-a pierdut pe parcurs. A plâns, înainte de a mă îmbrățișa s-a lovit cu pietre în cap. A vrut să se sinucidă. Știu că era din Senegal și nu voi putea uita niciodată privirea lui pierdută. Ochii lui erau foarte roșii”. a povestit Luna, presei spaniole.

Tânăra a deschis telefonul și a citit jurnaliștilor câteva mesajele de ură primite pe rețelele de socializare: ”Nu-i așa că-ți plac negrii?”, ”Ce-ai face dacă ai fi singură cu patru dintre ei, cu siguranță te vor viola.” sau „Ni-l vând ca pe un gest de umanitate, dar ei vor doar hârtii”. „Au văzut că iubitul meu este negru, nu se opreau să mă insulte și să-mi spună lucruri oribile, rasiste”, a declarat tânăra de 20 de ani la postul de televiziune spaniol RTVE.

Luna face voluntariat la Crucea Roșie din martie ca parte din programul său de studii. Pe măsură ce s-au răspândit știrile că este agresată online, internetul a început să lupte cu valul de ură. Mesajele care laudă îmbrățișarea au început să curgă din toate direcțiile, hashtagul #GraciasLuna, fiind în tendințe pe Twitter în Spania.

„Nu vom permite ca ura să câștige. Cei dintre noi care văd această îmbrățișare ca pe un simbol a ce este mai bun din țara noastră sunt mai mulți decât ceilalți”, a declarat Rita Maestre, consilier la primăria din Madrid. Reyes a minimizat gestul, descriind acțiunea de a îmbrățișa pe cineva aflat în nevoie ca „cel mai normal lucru din lume”. Nu știe numele bărbatului, dar a văzut că era epuizat și i-a dat apă.

„Plângea, eu mi-am întins mâna și el m-a îmbrățișat. S-a lipit de mine. Acea îmbrățișare a fost ca o vestă de salvare” a povestit ea. Nu l-a mai văzut în Ceuta apoi. S-a îngrijorat că s-ar fi putut număra printre cele 5.600 de persoane trimise înapoi în Maroc. „#Gracias Luna pentru că reprezinți cele mai bune valori ale societății noastre”, a declarat ministrul spaniol al economiei, Nadia Calviño. „Mult mai mult decât o fotografie. Un simbol al speranței și solidarității”, a remarcat ministrul muncii din Spania, Yolanda Díaz. Secretarul general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Jagan Chapagain i-a mulțumit și el Lunei: ”Mulțumiri Luna pentru că ai arătat lumii cum arată umanitatea.”

sursa

Imagini de poveste, surprinse la o mănăstire din Moldova în Noaptea de Înviere

Fotograful moldovean Alexandru Chiriac a publicat pe rețelele de socializare fotografii cu Mănăstirea Curchi în Noaptea Învierii.

Priveliște de poveste la Mănăstirea Curchi în Noaptea ÎnvieriiFoto: Alexandru Chiriac

În imaginile surprinse se vede atmosfera de basm de la Mănăstirea Curchi, unde au venit mai mulți creștini pentru a asculta slujba de Paște și a primi Sfânta Lumină, transmite noi.md.

Biserica arată fantastic în peisajul nocturn, în care se văd și zecile de lumânări, aduse cei prezenți. Întreg tabloul este cu atât mai fascinant cu cât se află în mijlocul unui colț pitoresc de natură.

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Moașelor

În fiecare an, pe data de 5 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Moașelor, ocazie cu totul specială pentru a recunoaște și a aprecia rolul acestor profesioniști în sistemul de sănătate.

Anul acesta, Ziua Profesională a Moașelor a coincis cu una dintre cele mai importante sărbători creștine – Paștele.

Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 80, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992. Organizaţia are ca membre 143 de Asociaţii ale Moaşelor, reprezentând 124 ţări de pe toate continentele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere.

Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi CIM de reducere a mortalităţii materne şi a nou-născuţilor. Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp fiind foarte respectată.

Felicitări tuturor moașelor pentru munca plină de emoții și responsabilitate deopotrivă! La mulți ani!

Emoțiile sunt mari! Corneliu Botgros va deveni în curând tătic pentru a doua oară

Corneliu Botgros trece printr-o nouă etapă în viața sa. În curând, acesta va deveni tătic pentru a doua oară.

Violonistul a fost invitatul unei emisiunii de la TV8, unde a povestit despre emoțiile pe care le simte și ce așteptări are de la noul statut de tătic a doi copii.

Recunoaște că emoțiile sunt mari, iar așteptarea devine pe zi ce trece tot mai greu de suportat. Corneliu Botgros abia așteaptă să-și strângă micuțul la piept.

„Emoțiile sunt mari este o etapă noua în viața mea. Parcă o iau de la început. Soția, bunelul, care și el își dorește să devină din nou bunic și cei apropiați cu toții sunt alături de noi și suntem în marea minune care trebuie să se întâmple foarte curând”, ne-a spus violonistul.

Cum l-a anunțat soția că va deveni tătic? 

„M-a anunțat soția, ea a făcut niște teste, dar nu mi-a zis că a făcut testele acasă și ele au ieșit pozitiv, dar a vrut să aibă verdictul de la medic și a mers să facă analize fără să mă anunțe și mi-a trimis un e-mail în care scurt scrie pe final că este însărcinată. A făcut așa o surpriză, i-am dat un telefon am felicitat-o și de atunci parcă a început o altă etapă a vieții. Suntem în așteptare și abia aștept să pot să gust din fructul acesta, să-l pipăi”, ne-a mărturisit instrumentistul.

Deși are un băiat de 24 de ani, recunoaște că fiecare copil este un caz aparte, are caracter aparte și educarea acestora trebuie abordată diferit. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Roșeața tenului, cuperoza, rozaceea: cum să îngrijești corect pielea cu probleme
Articolul anterior
Cod roșu, anulat în Chișinău. Purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie
Articolul următor