Un cercetător atrage atenția că va fi „Covid-26 și Covid-32” dacă nu se va afla originea virusului

Apar detalii șocante despre cercetătorii celebrului Institut de Virologie din Wuhan. Experții au fost mușcați de lilieci în peșteri. Imagini transmise de televiziunea de stat din Taiwan și difuzate de presa americană îi arată pe oamenii de știință din Wuhan în timp ce studiază lilieci, fără mănuși, măști și alte măsuri de protecție.

Unii dintre ei chiar au recunoscut că au fost mușcați de animalele pe care le studiau de 13 ani. Ei au primit îngrijiri medicale, chiar dacă făcuseră înainte vaccin antirabic.

Peter Hotez, director al Spitalului de Copii din Texas, a declarat pentru postul NBC News că este absolut esențial să cunoaștem originea coronavirusului.

„Este a treia epidemie de coronavirus din ultimul secol. Am avut SARS-CoV-2 în 2002-2003, virus care a venit din sudul Chinei și a afectat Torono-Ontario, apoi am avut sindromul respirator din Orientul Mijlociu, care a apărut în 2012 și a afectat Coreea de Sud în 2015, iar acum aceasta este a treia epidemie. Și mama natură ne spune deja ce urmează să se întâmple: va fi COVID-26 și COVID-32 dacă nu înțelegem pe deplin originile COVID-19”, a spus Peter Hotez.

După dezvăluirile recente din presa americană, președintele Joe Biden a cerut ca, în 90 de zile, să se afle de unde a plecat virusul: din laboratorul Chinei sau s-a transferat de la animale la oameni.

Și agențiile de informații britanice au anunțat că este posibil ca pandemia globală să fi început de la o scurgere din laboratorul de cercetare din Wuhan.

„Avem nevoie de o echipă de oameni de știință, de epidemiologi, virologi, specialiști în lilieci din provincia Hubei, pentru 6 luni, care să descopere originile coronavirusului. Amintiți-vă, sunt informații că totul ar fi început de fapt în provincia Hubei în vara 2019 și South China Morning Post a dezvăluit că primul caz cunoscut a fost în noiembrie. Așadar, sunt multe în legătură cu originile sale, dar de asemenea trebuie interogați oamenii de știință și trebuie să ne uităm pe documentele laboratorului. Trebuie să facem asta. Nu este doar în interesul național al Chinei și SUA, ci este în interes global”, a conchis directorul spitalului de copii.

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, s-au vaccinat anti-Covid-19
Articolul anterior
Marea Britanie se află în fața unui nou val de infectări, cu tulpina indiana a Coronavirusului. Ridicarea restricțiilor se amână
Articolul următor