Actrița Ionela Hadârcă, despre lupta cu depresia: ,,Mi-am dat seama cât de puțin cunoaște lumea despre ea, deși parcă se vorbește mult”

După dispariția tragică a interpretului Iurie Sadovnic, gest care a lăsat un gol în inimile colegilor de breaslă, dar și a tuturor celor care i-au apreciat creația, mulți și-au împărtășit părerile pe rețelele de socializare. Unii condamnând societatea pentru cele întâmplate, alții manifestând empatie pentru cei apropiați. O bună parte totuși uitând despre depresie, una dintre suferințele întâlnite frecvent în societatea actuală, mulți neștiind cum să reacționeze atunci când aceasta apare.

În acest context, actrița Ionela Hadârcă a venit cu un mesaj emoționant dezvăluind detalii din propria experiență despre cum poate arăta boala secolului. Totodată, aceasta a oferit câteva idei și sfaturi utile pentru toți cei care simt apariția celor mai neînsemnate tulburări emoționale.

,,Un status dureros, dar necesar, cred. Din tot ce-am citit eu ieri pe facebook, mi-am dat seama cât de puțin cunoaște lumea despre depresie, deși parcă se vorbește mult”, scrie actrița.

,,Oamenii se auto-învinuiesc că nu au ajutat la timp sau caută pe cine să învinuiască.

Pe când nici una, nici alta nu au niciun rost. Pentru că cel aflat în cumpănă de cele mai multe ori apelează la prieteni sau la rude doar la început, doar atunci, când simte că se împotmolește. E un instinct natural, organismul mai are resurse pentru a se salva. Te afli în mocirlă până la genunchi, iar mâinile mai caută de ce să se agațe.

Drept răspuns, auzi că nu ești destul de ocupat, că ,,tat asta ii fignea” pe lângă ceea ce o trecut cumătra care o nimerit cu copilul în spital, că nu ai dreptul să te simți așa, în timp ce ai două mâini și două picioare, că viața e un dar și tot așa.

Drept rezultat, pe lângă noroiul care te acoperă deja până la brâu, se mai adaugă un acut sentiment de vinovăție. Tu chiar nu ai un copchil bolnav, tu într-adevăr ai mâini și picioare, iar problema ta privită obiectiv într-adevăr e ,,hernea”.

Doar că, zi de zi, îți vine tot mai greu să respiri. Ceea ce înainte te bucura, acum te obosește. Capacitatea de a te bucura se atrofiază, de parcă ți-a înghețat-o cineva cu o doza zdravană de anestezie. Dorințele se sting pe rând, toate, până rămâne doar una – ca toți să-ți dea pace. Și asta nu e o alegere, nu e egoism, nu e dorință de a atrage atenția. E un schimb de substanțe în organism, care îți paralizează voința. Așa cum viroza îți afectează respirația, cum pancreatita blochează prelucrarea hranei. De aici e tupik. Te închizi de tot sau dacă ai în îngrijire copii, părinți sau animale, care depind de starea ta emoțională și de rezerva ta energetică, înțelegi ca trebuie sa faci, totusi, ceva și apelezi la psiholog.

Care e om străin. Și care, pentru a se lămuri în problema ta, în caracterul tau, ca să-ți câștige încrederea, are nevoie de câteva ședințe, uneori multe. Ele toate costă, ele necesită efortul de a te deplasa încolo, de a te deschide, pentru unii asta e foarte greu și-n stare obișnuită, iar în depresie, când nu poti răspunde nici la intrebarea „ce vrei să mănânci?”, e un efort titanic. Și apoi, pe lângă faptul că e om străin, el în primul rând e om. Se poate întâmpla ca terapia să nu aibă efect. Faptul că ai apelat la cel mai bun nu îți dă nicio garanție. Cuvintele pot fi nepotrivite. Iar în depresie fiecare cuvânt auzit e ca o lamă, fiecare eșec micuț e ca o prăpastie. În general, rar cine le găsește, cuvintele astea potrivite. De obicei, doar cei care au trecut înșiși prin acest întuneric. Restul îți vor repeta despre copilu cumătrei și nu vor rata ocazia să-ți mai rânjească o data în față despre cum el a trecut prin probleme cu adevărat grave fluturând din flăguleț, în paralel proiectând nave spațiale. Totul, desigur, sub masca mărinimiei și a celor mai bune intenții. De aceea, dacă simți fundul cu picioarele, dar nu ai putere să te împingi în sus, iată ce poți face:

-să mergi la psihiatru. Fără a analiza prea mult această decizie, fără a-ți lipi etichete pe frunte și a te speria de faptul că trebuie să înghiți pastile poate chiar câteva luni. Aceste pastile îți vor readuce în ordine fonul hormonal, care a luat-o razna. Mașina va reveni pe drum drept, unde vei putea apăsa pe frână, vei putea aranja retrovizoarele și vei deschide fereastra. Preparatele potrivite NU provoacă dependență, dacă sunt luate corect și NU te otrăvesc. Depresia te otrăvește mult mai tare.

-să îți creezi un regim calm, cu un minim de sport zilnic (din păcate, fără asta pastilele vor avea un efect foarte scurt), multa apă, lectură, rugaciune (sau meditatie, cine si-n ce crede), puțin internet si un regim alimentar ușor și verde. Asta nu-i fengșui, asta e biochimie. Și ea pur și simplu lucrează.

-sa lucrezi fizic. Prin casă, grădină, ogradă, ca voluntar, oriunde. Păstrează curățenia corpului și a casei, asta nu știu cum acționeaza anume, dar la sigur ajută. Da, bunicii nostri au rezistat în vremuri foarte grele pentru că au muncit mult fizic, au ținut capul limpede și au avut rânduieli în toate.

-să mergi la psiholog pentru a-ți prelucra traumele și pentru a învăța niște tehnici de controlare a gândurilor. Nu ai nimerit peste unul potrivit, mai caută. Nu trebuie cuconade și frigarui. Toți cei care îți toarnă azi în pahar, te ascultă cu gura căscată și te iscodesc să scoată cât mai multe din tine, peste 15 min iti spală oasele prin oraș. Toți. Încă o dată repet-toți.

-să te încarci cu multă răbdare și să nu te autobiciuiesti pentru că nu simți efect imediat de la efortul pe care îl depui. Unicul adevăr sigur este că totul trece. Va trece și asta, chiar dacă acum îți vine greu să crezi.

Pentru neamurile mele grijulii – eu sunt ok, eu sunt mai bine ca oricând. Dar la fel de bine țin minte cum nu mă puteam spăla pe dinți, asta nu se uită. În timp ce tot facebookul se prăpădea de râs de filmulețele mele, eu nu mă puteam spăla pe dinți. Nu vreau sa mă rușinez de acea perioada, ea e parte din mine și va rămâne pentru totdeauna. Nu trebuie niciun fel de comentarii, pe voi asta nu vă privește.

Be kind to yourself. Totul trece. Ia-o încetișor, pas cu pas. Vine o zi când începi a respira mai ușor, apoi simți că ți-i poftă de pâine cu unt, apoi râzi (în sfârșit, sincer!) la un film, apoi începi a absorbi ca narcomanul orice clipă. Viața răbufnește în culori de 10 ori mai suculente, iar in preajma ta raman doar cei, care îți vor binele cu adevărat și cei cu care chiar ți-i interesant.

Ai incredere, ea vine. Dar deocamdata… just be kind to yourself. Nu e niciun termen, nu e nicio regulă și nu e loc de nicio comparație. Cuprinde-ți sufletul, el acum e bolnav și cel mai important sprijin al său ești tu”, este mesajul actriței.

Postarea a fost apreciată de peste 3 mii de internauți.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Maestrul Nicolae Botgros, premiat cu Diploma Universară de Gratitudine a Academiei de Științe a Moldovei
Articolul anterior
Farmacia Familiei: Ajută-ne să avem grijă de ei
Articolul următor