Ce spune șoferul și bunul prieten al lui Iurie Sadovnic despre artist: ,,Pandemia l-a afectat mult”

În satul în care a copilărit Iurie Sadovnic e doliu. Satul Susleni din raionul Orhei era considerat locul de suflet al interpretului. Povestea despre acest colţ de rai ori de câte ori avea ocazia. Maestrul le-a dus faima satului prin muzica sa, era şi cetăţean de onoare al localităţii. Mai mult, potrivit apropiaților, artistul își dorea dintotdeauna să-și găsească locul de veci alături de părinți, în satul natal, el însuși vorbind despre această dorință a sa.

În satul natal, Susleni, prietenii şi localnicii sunt pur şi simplu şocaţi de cele întâmplate, transmite publika.md.

„Acasă-i foarte bine, acasă-i ca nicăieri. Mai ales mă simt bine atunci când vin singur. În casa părintească e bine. „

Artistul a copilărit şi şi-a petrecut ultimii ani din viaţă la Susleni. Prietenii spun că interpretul obişnuia să vină aici pentru a compune muzică şi pentru a se pregăti de concerte.

La începutul pandemiei Iurie Sadovnic s-a întors la Chişinău.

Mihail Golban este cel mai bun prieten al maestrului. Împreună au format un ansamblu în localitate, împreună au cântat. 

În ultimii trei ani acesta era şoferul personal al lui Sadovnic. Îl ducea pe la concerte, evenimente şi chiar pe la rude. Bărbatul povesteşte că pandemia l-a afectat foarte mult pe interpret, dar chiar şi aşa, nu crede că s-a sinucis.

Sadovnic niciodată nu s-a plâns de probleme de sănătate şi nici nu era o persoană depresivă.

„La Şoldăneşti am făcut ultimul concert, trebuia să cântăm la Filarmonica Naţională, după aceia trebuia în Orhei. Şi dacă s-a început pandemia, totul s-a terminat.

Nu cred că…n-am înţeleg de ce. Acuş am 24 de ore deja de când mă gândesc la chestia asta şi nu înţeleg de ce”, a mărturisit Mihail Golban.

Mihail Golban zice că Iurie Sadovnic şi-a dorit dintotdeauna să fie înmormântat la cimitirul din Susleni, alături de părinţii săi:

„De la acest scaun şi până în cărare este loc. El chiar şi-a plănuit. Cine n-a vrut să steie lângă părinţi? Chiar aşa discutam bărbăteşte, că iată eu vreau aici, lângă tata şi lângă mama.”

Iar Andrei Boguş, unul din colegii de clasă ai regretatul artist, povesteşte cu lacrimi în ochi că pasiunea lui Sadovnic pentru muzică putea fi observată încă de pe când devenise adolescent. Primele instrumente muzicale şi le-a confecţionat singur, ne-a spus Andrei Boguş.

„Făcuse într-un mod, oarecum, după ideile sale, că ar trebui să producă vreun sunet instrumentul pe care l-a făcut. Trecând anii, dumnealui s-a antrenat până a ajuns ce şi-a dorit. Mi-e foarte dureros”, a declarat Andrei Boguş.

Nici până acum, localnicilor nu le vine să creadă că artistul şi-a pus capăt zilelor.

„Mi-l amintesc ca un om foarte bun. Cu toţi copiii se saluta,cu toată lumea. Toţi îl iubeau, toţi îl stimau. Când am auzit ştire asta, ne-a şocat pe toţi. E o pierdere mare pentru sat, foarte mare.”

„Ieri când am aflat am început a plânge. Extraordinar era el. „

„Trebuia să mai trăiască, trebuia să mai scrie despre viaţa lui, trebuia să facă concertul acela în sat.”

„A fost un om simplu, om de omenie. Ne pare rău. El trebuia să trăiască. „

Primăria din localitate va amenaja miercuri un loc special unde toţi cei care l-au cunoscut şi îi apreciază opera pot veni să aprindă o lumânare în memoria artistului.

De-a lungul carierei, Iurie Sadovnic a obţinut multiple distincţii de stat. Printre acestea, „Artist emerit” şi „Artist al Poporului”, medaliile „Meritul Civic” şi „Ordinul Republicii”. Interpretul este şi laureat al Premiului Naţional.

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

O mămică în vârstă de 41 de ani luptă cu cancerul. Să o ajutăm împreună!
Articolul anterior
Fiica Angelei Gonța și a lui Vlad Filat a împlinit 7 ani
Articolul următor