Peste 90% din cazurile de Covid din Marea Britanie sunt varianta indiană

Varianta indiană a devenit predominantă în Marea Britanie. Peste 90% din cazurile de coronavirus din Marea Britanie sunt varianta Delta, care a apărut pentru prima dată în India.

Despre aceasta a declarat ministrul sănătății Matt Hancock, relatează site-ului Euronews.

Potrivit sursei citate, Matt Hancock a declarat joi, 10 iunie, în fața unei comisii parlamentare, că varianta Delta ”cuprinde acum 91% din cazurile noi din Marea Britanie”.

Hancock a precizat că datele se bazează pe o evaluare pe care a văzut-o miercuri seara.

Varianta Delta, cu 50% mai contagioasă decât tulpina Alfa, detectată prima dată în Marea Britanie, a dus la creștere recentă a cazurilor de Covid-19 în Regatul Unit.

Cifrele guvernamentale au arătat miercuri, 9 iunie, că Marea Britanie a înregistrat cele mai mari cazuri zilnice de coronavirus din ultimele cinci luni, sugerând că varianta Delta se răspândește rapid în toată țara.

Marea Britanie a raportat miercuri, 9 iunie, 7.540 de cazuri noi de coronavirus, reprezentând cel mai mare număr de infectări din 27 februarie până în prezent.

Potrivit celui mai recent bilanț, 123 de persoane au fost internate în spital cu simptome legate de coronavirus, iar șase oameni au murit.

La începutul lunii iunie, Hancock a declarat că programul de vaccinare din Marea Britanie pare să ajute la ruperea legăturii dintre noi cazuri și decese, spitalizările rămânând scăzute, în ciuda răspândirii variantei Delta.

De la debutul campaniei de vaccinare în Marea Britanie, 28.540.844 de persoane au primit schema completă de vaccinare anti-COVID-19.

Alte 40.710.319 de oameni au primit doar prima doză de ser până în prezent.

Guvernul britanic urmează să decidă săptămâna viitoare dacă va ridica sau nu toate restricțiile începând cu 21 iunie.

Hancock a spus că ridicarea restricțiilor va depinde în mare măsură de modul în care evoluează situația epidemiologică.

Varianta Delta, cunoscută și sub denumirea de B.1.617.2, s-a răspândit în peste 60 de țări în ultimele șase luni și a declanșat restricții de călătorie din Australia până în SUA.

Singapore a constatat că mutația a reprezentat 95% din cazurile locale de Covid legate de noile variante.

sursa

Eveniment important la IMSP SCM ”Gheorghe Paladi”! Instituția a fost dotată cu un tomograf computerizat, de ultimă generație

Astăzi, 23.02.2025, în cadrul IMSP SCM ”Gheorghe Paladi” a fost inaugurat un tomograf computerizat de ultimă generație, cu care a fost dotată, ca rezultat a unui amplu proiect cu suportul Ministerului Sanatatii, dar și reparația capitală a spațiului unde a fost amplasat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Beneficiari a examinărilor tomografice vor fi pacienții tratați în cadrul instituției inclusiv pacientele după naștere, copiii nou-născuți, pacientele ginecopate, inclusiv cu complicații septico-purulente puerperale și ginecopatele diagnosticate cu boala inflamatorie pelvină severă concentrate din toată Republica, pacienților maturi cu diverse patologii somatice şi chirurgicale.

Prezent la eveniment, directorul IMSP SCM ”Gheorghe Paladi”, Vasile Guzun, a menționat că evenimentul este o mândrie pentru instituție și un angajament ferm în oferirea ulterioară de servicii medicale de calitate cetățenilor.

”Ne dorim mult ca medicina din țara noastră să performeze. Spitalul ,,Gheorghe Paladi” este un spital multidisciplinar, în care beneficiază de tratament circa 25 de mii pacienți pe an. Prin urmare, dotarea cu acest tomograf performant este o mare realizare, pe care o primim cu mare bucurie. Mulțumim pentru implicare și suport financiar Ministerului Sănătății și Guvernului Republicii Moldova.”, a menționat Vasile Guzun.

Prezentă la eveniment, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a felicitat instituția cu acest succes, ținând cont de faptul că este un spital de importanță majoră.

”Acest tomograf performant, de o capacitate înaltă, va fi utilizat pentru toate necesitățile instituției și va lărgi enorm capacitatea de diagnostic în tot spectrul de maladii care sunt tratate în cadrul spitalului, dar va crește și satisfacția cetățenilor în privința calității serviciului medical.”, a specificat ministra Ala Nemerenco.

Valoarea tomografului computerizat, procurat în contextul implementării Componentei „Sănătate” a Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, este de 8,3 milioane de lei. Reparația capitală a spațiului unde este amplasat aparatul a costat peste 1,3 milioane de lei, bani alocați din bugetul ministerului.

IMSP SCM ”Gheorghe Paladi” deservește un număr a populației de 240 000 locuitori și anual în instituție sunt efectuate circa 4 500 intervenții chirurgicale.

În ultimii doi ani și jumătate, Ministerul Sănătății, cu ajutorul partenerilor internaționali, a investit în modernizarea Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” aproximativ 32 de milioane de lei.

Reacțiile finaliștilor de la Eurovision, după ce Moldova s-a retras din concurs: E o greșeală a organizatorilor

După ce Republica Moldova și-a suspendat participarea în acest an la Eurovision, finaliștii concursului au venit cu mai multe reacții. „M-am simțit umilită și neapreciată de către țara în care m-am născut”, „o greșeală a organizatorilor”, „vă mulțumesc pentru toată susținerea acordată”, au scris artiștii pe rețele, notează unimedia.info.

„Împreună cu echipa am creat o lucrare, după părerea noastră și a multor ascultători, inclusiv din Europa, destoinică să reprezinte țara la acest concurs.

După ce am trecut de primele două etape, ajunși în finală, alături de alți 11 participanți, am început să pregătim și show-ul, în care credem. Ni s-a luat această șansă de a oferi ceva frumos și cu adevărat semnificativ. Este un mesaj transmis lumii, iar pentru mine personal, mai mult decât atât: o promisiune făcută fiului meu. Acum această șansă se încearcă a fi luată, incorect și pe nedrept.

M-am simțit umilită și neapreciată de către țara în care m-am născut, țara în care am revenit după 7 ani de diasporă pentru a aduce un aport în cultură. Pentru că pur și simplu o iubesc”, menționează Katy Rain.

Nemulțumit a fost și artistul Sasha Bognibov.

„Eu cred ca această decizie este o greșeală a organizatorilor. Sunt absolut convins că personal pot aduce rezultate foarte bune Republicii Moldova la Eurovision sau dacă nu eu, sunt alte opțiuni. Nu știu cum organizatorii au putut face așa ceva”, a declarat acesta pentru ONE TV.

Bacho, pe de altă parte, vine cu o ofertă către reprezentanții Teleradio Moldova.

„Împreună cu echipa, am primit o propunere de sponsorizare, care oferă ajutor financiar care acoperă toate cheltuielile legate de deplasarea la Eurovision. Suntem gata să reprezentăm țara cu demnitate, având în vedere faptul că nimeni nu a reușit să vadă conceptul nostru de show scenic. Așeptăm răspuns de la reprezentanții Teleradio Moldova”.

Alți interpreți le-au mulțumit fanilor pentru sprijinul acordat.

„Vă mulțumesc pentru toată susținerea acordată, am primit mii de mesaje încurajatoare”, a scris Cătălina Solomac.

„Noi vă mulțumim mult pentru susținerea enormă și participarea voastră în Tididididam challenge”, a subliniat și Prizaband.

Un alt finalist, Chris Cross, a lăsat în schimb, „un manifest” din partea sa.

Interpreta Valeria Condrea, cunoscută sub numele de scenă Valleria, a anunțat că va participa la audițiile din San Marino pentru concursul Eurovision. Aceasta a fost descalificată de la semi-finala din țara noastră, pentru că „i s-ar fi spus să vină mai târziu”.

Mai multe nemulumiri au apărut în acest an, la etapa națională a concursului Eurovision. Interpreta Vallerie a fost descalificată din competiție, după ce i s-ar fi „comunicat să vină mai târziu”.

Republica Moldova și-s suspendat participarea la ediția Eurovision din 2025.

axa de participare a Republicii Moldova pentru acest an, comunicată de European Broadcasting Union nu constituie 176 de mii de euro, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.

12 interpreți fusese selectați pentru etapa finală națională a concursului.

Două mașini de lux, furate din Belgia și Italia, confiscate în vama Albița

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albița au descoperit la controlul de frontieră şi reținut pentru continuarea cercetărilor două autoturisme care figurau în bazele de date ca fiind furate din Belgia, respectiv din Italia, scrie safenews.md.

În data de 22 ianuarie a.c., în jurul orei 12.15, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pentru a ieși din ţară, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 52 de ani, care transporta, cu ajutorul unei platforme, un autoturism an fabricație 2018.

„Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului transportat,  colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Belgia, în urmă cu o zi. Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a fost împuternicit de către un cetățean din Republica Moldova, proprietarul autoturismului, să-l transporte din Belgia în Republica Moldova și că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră a României.

În același punct de trecere a frontierei, câteva ore mai târziu, s-a prezentat pentru a tranzita frontiera, un alt bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 38 de ani, care conducea un autoturism fabricat în 2017.

Și de această dată colegii noștri au avut suspiciuni privind situația juridică a mijlocului de transport și au efectuat un control amănunțit, constatând astfel că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia. 

„Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a achiziționat autoturismul în luna decembrie a anului trecut, pe numele soției, de la o persoană fizică, cetățean al Republicii Moldova, pe care a cunoscut-o prin intermediul unui site de vânzări auto din Republica Moldova. Acesta a mai declarat că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu”, se arată în același comunicat.

În ambele cauze, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de furt, iar autoturismele au fost reținute în vederea continuării cercetărilor.

În Moldova sunt înregistrate încă 60 de noi cazuri de Covid-19
Articolul anterior
O mămică norocoasă va primi 10.000 de lire lunar, timp de un an, după ce fiica i-a oferit un bilet câştigător de ziua ei
Articolul următor