Cercetătorii speră să nu fie nevoie de a treia doză de vaccin anti-Covid pentru o perioadă cuprinsă între 1 an şi 5 ani

Reprezentanţii companiilor Pfizer, Moderna și Novavax analizează dacă este cazul dezvoltării unui vaccin suplimentar, care să sporească protecția persoanelor deja vaccinate. S-a ajuns aici în contextul temerilor legate de noile tulpini ale coronavirusului, dar și scăderii treptate a titrului de anticorpi protectori după vaccinare.

„Mai bine ar trebui să venim cu o nouă doză cu două luni mai devreme, decât cu două luni prea târziu”, a declarat recent Stéphane Bancel, CEO Moderna. Conform jurnaliştilor americani de la Business Insider, medicii și experții în boli infecțioase văd altfel situaţia expusă de Bancel.

În opinia acestora, este posibil să nu avem nevoie de a treia doză împotriva Covid-19 pentru o perioadă cuprinsă între un an şi cinci ani. Mai mult, alţii s-au întrebat dacă va fi vreodată nevoie de o nouă doză.

Oficialii Pfizer susțin că vaccinul produs împotriva Covid-19 are o eficienţă de 91,3%, iar protecţia durează chiar şi șase luni după vaccinarea cu a doua doză. Şi studiile clinice efectuate de Moderna au demonstrat că cei vaccinați au anticorpi și după minimum șase luni de la rapel.

„În cazul în care durata protecției este de așa natură încât poți răci, dar nu ajungi în spital, vaccinul va fi un succes”, a declarat Dr. Larry Corey, virolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center.

În acest context, experții evită să sugereze un interval de timp în care ar putea fi nevoie de a treia doză. „Ar trebui ca aceste vaccinări suplimentare să apară într-un an sau în 2022? Sau în 2023? Sau în 2024? Sincer, nu știu care este cel mai bun răspuns în acest moment”, a punctat acelaşi Corey.

În opinia Dr. Paul Offit, șeful Centrului pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, protecția ar putea dura între trei şi cinci ani. Deşi este posibil ca o vaccinare suplimentară să nu fie necesară pentru toată lumea, companiile farmaceutice planifică o campanie de rapel „toamnă-iarnă”.

Directorul companiei Pfizer, Albert Bourla, a estimat că în aprilie, oamenii ar putea avea nevoie de a treia doză de vaccin, la 12 luni de la vaccinarea completă. Asta ar însemna luna decembrie pentru unii adulți din Statele Unite ale Americii. „Directorii companiilor au anumite agende care vizează administrarea mai multor vaccinuri”, a declarat John Moore, expert în vaccinuri la Universitatea Cornell, conform businessinsider.com.

„Dacă un nou studiu al celor de la Pfizer va arăta că în doi ani, eficacitatea vaccinului a scăzut la 60%, atunci Israelul ar putea lua în considerare un rapel”, a declarat Eyal Leshem, specialist în boli infecțioase la Sheba Medical Center, cel mai mare spital din Israel.

Implanturi dentare adecvate într-un interval scurt de timp: Caz de succes

Ai simțit vreodată disconfort continuu sau probleme cu estetica dentară din cauza pierderii unuia sau mai multor dinți? Această situație afectează nu doar încrederea în sine, dar și funcția masticatorie și zâmbetul.

Stomatologii de la clinica DentPoint au de-a face cu cazuri de-a dreptul ieșite din comun, cum ar fi cel al lui Vadim, un bărbat în vârstă de 45 de ani, care a ales reabilitarea totală prin implanturi dentare. Problema principală a fost limita de timp, deoarece pacientul a venit de peste hotare pentru doar câteva zile. Și condițiile de implantare erau destul de complicate. 

În ciuda acestor obstacole, au fost implementate metode complexe de creștere a ofertei osoase și au fost realizate extracțiile tuturor dinților afectați. Ulterior, implanturile dentare au fost aplicate cu succes atât în maxilarul superior, cât și în cel inferior, ceea ce a permis o restaurare eficientă și rapidă.

O parte esențială a procesului a fost confecționarea dinților temporari, permițându-i lui Vadim să se bucure de o funcție masticatorie și de un zâmbet imediat. În doar 7 zile, transformarea a fost completă, pacientul redobândind nu doar funcția dentară, dar și încrederea în propria sa imagine.

Alegerea unor implanturi dentare potrivite este esențială, mai ales în situațiile în care dispui de puțin timp. Vei obține un zâmbet complet restaurat și funcționalitate imediată folosind soluțiile potrivite, fără a compromite calitatea rezultatului final.

Medicii implantologi de la DentPoint oferă soluții stomatologice personalizate și de înaltă calitate, mai mult decât simple intervenții stomatologice. Folosind tehnologii la standarde înalte, specialiștii garantează rezultate atât durabile, cât și estetice, oferind pacienților confort și siguranță pe termen lung. Implanturile folosite sunt prevăzute pentru a rezista testului timpului.

Nu ezita să contactezi stomatologii DentPoint la numărul de telefon 060 100 677, dacă crezi că este timpul să-ți remprospătezi zâmbetul. Echipa dedicată de specialiști este pregătită să te ajute în fiecare etapă a procesului și să-ți ofere cele mai bune soluții pentru circumstanțele tale.

Vizitează oricând clinica din Chișinău, situată pe bd. Renașterii Naționale 6. Pentru a obține informații suplimentare despre serviciile stomatologice oferite, accesează site-ul lor oficial dentpoint.md.

Transformă zâmbetul tău în cea mai bună variantă a sa!

Mărimea sânilor influențează cât de mult transpiră femeile. Studiu

Un studiu realizat de Universitatea din Southampton a măsurat zonele în care femeile transpiră cel mai mult și au comparat densitatea glandelor sudoripare cu diferite mărimi de sutien, scrie g4media.ro. Rezultatele, publicate în revista Experimental Physiology, au fost neașteptate.

Cercetarea a monitorizat 22 de femei tinere și de vârstă mijlocie cu dimensiuni diferite ale sânilor, care erau active din punct de vedere fizic (efectuând 30 de minute de exerciții fizice regulate de intensitate moderată cel puțin trei zile pe săptămână) și care au fost rugate să alerge timp de 45 de minute la o temperatură de 32 de grade în interiorul camerei climatice ThermosenseLab de la Spitalul Universitar din Southampton.

Scanarea 3D a fost utilizată pentru a calcula suprafața sânilor, în timp ce densitatea glandelor sudoripare a fost măsurată cu ajutorul hârtiei înmuiate în iod, care, atunci când este pusă pe piele, reacționează cu substanțele chimice din transpirație. Au fost examinate trei puncte: deasupra și sub mamelon și în triunghiul central al sutienului, între un sân și celălalt.

Producția de transpirație este influențată de factori precum mărimea corpului, metabolismul și condițiile de mediu, dar echipa de cercetare a emis ipoteza că mărimea sânilor ar putea avea, de asemenea, un impact atât asupra producției de transpirație, cât și asupra numărului de glande sudoripare.

Rezultatele au arătat că sânii mai mari aveau mai puține glande sudoripare, producând astfel mai puțină transpirație în timpul antrenamentului, în timp ce producția de transpirație pentru fiecare glandă a rămas constantă.

În ceea ce privește localizarea glandelor, oamenii de știință au stabilit că zona de deasupra și de sub mameloane avea de 2 ori mai puțină densitate și producție de glande sudoripare decât triunghiul central al sutienului.

Reducerea densității glandelor sudoripare între cel mai mic sân monitorizat și cel mai mare sân a fost de 7 ori, informează jurnaliștii italieni.

Densitatea glandelor sudoripare la femeile cu cei mai mari sâni era apropiată de cele mai mici valori raportate în restul corpului.

Cu toate acestea, aceste diferențe nu s-au tradus în disparități în ceea ce privește schimbările de temperatură internă ale femeilor.

Acest lucru ar putea crește confortul și performanța îmbrăcămintei, reducând barierele în calea menținerii unui stil de viață activ, în special pe vreme caldă, când femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme precum iritațiile și acumularea semnificativă de transpirație în piept.

Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici

Experții britanici au avertizat că pandemia Covid „nu a dispărut”, în contextul creșterii infecțiilor și a spitalizărilor despre care se crede că au fost cauzate de noi variante ale virusului, scrie The Independent. Un nou grup de mutații Covid a apărut recent și este denumit colectiv FLiRT, notează Digi24.ro.

Potrivit Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), numărul internărilor în spitale din cauza Covid a crescut cu 24% în ultima săptămână,  cu 3,31 cazuri la 100.000 de persoane față de 2,67 la 100.000 în săptămâna precedentă. Profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea Warwick, a declarat că cifrele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei care cred că virusul a dispărut.

„Virusul nu a dispărut și cu siguranță nu este o infecție sezonieră. O combinație de noi variante de virus, mai infecțioase, și scăderea imunității contribuie foarte probabil la aceste niveluri crescute de infecție.

Speranța este că acest lucru nu va duce la un val mare de infecție, dar trebuie să fim foarte atenți”, a declarat el pentru iNews.

Cifrele UKHSA arată că în săptămâna până în 12 iunie au fost 2.053 de cazuri de Covid, o creștere de 7% față de săptămâna anterioară. Majoritatea celor bolnavi sunt vârstnici.

Agenția de sănătate publică a declarat că termenul FLiRT a fost inspirat de numele mutațiilor din codul genetic al variantelor. Potrivit UKHSA, trei șiruri ale variantei FLiRT denumite KP.1.1, KP.2 și KP.3 au fost responsabile pentru 40% din toate cazurile de Covid din Regatul Unit începând cu aprilie 2024.

Autoritățile sanitare continuă să monitorizeze datele referitoare la noile variante atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional, evaluând gravitatea acestora și eficacitatea continuă a vaccinurilor.

Un băiețel de 9 ani a murit după o provocare pe tiktok
Articolul anterior
Președinta Republicii Moldova, întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Articolul următor