Președinta Republicii Moldova, întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda. După întrevedere, cei doi șefi de stat au făcut declarații pentru presă.

Mai jos, prezentăm discursul Maiei Sandu:

Stimate Domnule Președinte Duda, vă mulțumesc pentru invitația de a vizita țara dumneavoastră și pentru discuția deschisă pe care am avut-o în această dimineață. Sunt onorată să fiu astăzi la Varșovia.

Primirea călduroasă e o dovadă a deschiderii țării dumneavoastră pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Polonia. Și noi împărtășim această dorință. Prețuim mult continuarea și dezvoltarea relațiilor dintre țările și cetățenii noștri – relații care au o istorie bogată, de sute de ani.

După cum cunoașteți, domnule Președinte, Republica Moldova a ales calea modernizării europene. Cetățenii țării noastre au confirmat în repetate rânduri această alegere. Votul pentru mine în calitate de Președinte e o dovadă a acestui fapt – și sunt încrezătoare că alegerile anticipate din 11 iulie vor reconfirma acest parcurs. Menționez aici aprecierea pentru disponibilitatea autorităților poloneze de a sprijini organizarea votului pe 11 iulie pentru cetățenii noștri stabiliți în Polonia.

Colaborarea cu Polonia în vederea modernizării Republicii Moldova și avansării țării noastre pe calea integrării europene este foarte importantă pentru noi. Avem de învățat de la polonezi.

Republica Moldova are o agendă complexă cu Uniunea Europeană, bazată pe prevederile Acordului de Asociere. Apreciem sprijinul consecvent al Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și pentru susținerea de a include Moldova în programele de asistență europeană. Menționez aici și importanța  Planului de Redresare Economică în valoare de 600 de milioane de euro, oferit recent țării noastre de Comisia Europeană, care ne va ajuta să relansăm economia, să susținem antreprenorii mici și mijlocii, și să creăm locuri de muncă în țara noastră.

La fel, Polonia este una dintre statele fondatoare ale Parteneriatului Estic, platformă în care Republica Moldova participă cu succes de mai bine de zece ani. Contăm pe sprijinul și viziunea Varșoviei pentru a consolida cooperarea în cadrul Parteneriatului, dar și a asigura o apropiere mai mare dintre Bruxelles și țările partenere ale Parteneriatului Estic, mai ales state ca Moldova, Georgia și Ucraina, care au aspirații mari vis-a-vis relațiile și procesele de asociere cu Uniunea Europeană.

Totodată Republica Moldova este pregătită să se implice și în alte inițiative regionale de anvergură. Urmărim cu interes evoluția Inițiativei Celor Trei Mări, o platformă regională ce urmărește să consolideze conexiunile de infrastructură și potențialul economic al țărilor din spațiul dintre Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Credem că participarea Republicii Moldova în această Inițiativă ne va permite să ne conectăm mai rapid la rețelele de infrastructură europene și ar putea deveni un factor suplimentar de stabilitate la hotarele Uniunii Europene.

Polonia este o sursă importantă de securitate în regiune. Am dori să consolidăm colaborarea dintre țările noastre în domeniul securității, inclusiv al securității cibernetice.

În același timp, experiența de dezvoltare a Poloniei este foarte prețioasă pentru Republica Moldova. Suntem interesați să preluăm bunele practici ale Poloniei în domeniul agriculturii, dezvoltării locale, administrării fiscale, și transformării digitale a serviciilor publice.

În acest context, avem un bun potențial de colaborare în domeniul modernizării  agriculturii, dar și de consolidare a schimburilor de bune practici dintre autoritățile publice locale din Republica Moldova și Polonia, la nivelul voievodatelor și Agențiilor de dezvoltare regională.

Apreciem mult, în acest sens, includerea Republicii Moldova în lista statelor recipiente de asistență poloneză de dezvoltare, pe platforma Polish Aid și prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei, care realizează în țara noastră numeroase proiecte în domeniul agriculturii și dezvoltării locale.

Domnule Președinte,

După cum am spus la începutul mesajului meu, oamenii noștri au avut o relație bogată de vecinătate timp de câteva sute de ani. Iar astăzi țările noastre au ocazia să colaboreze pentru a oferi cetățenilor șansa la o viață pașnică și prosperă.

Polonia este o țară parteneră de încredere pentru Republica Moldova, aliată și susținătoare a demersului nostru european, și o sursă importantă de stabilitate, creștere economică și modernizare la nivel regional. Îmi doresc ca, în procesul  nostru de modernizare, și Republica Moldova să contribuie la consolidarea stabilității și afirmarea valorilor europene în regiunea noastră. Dorința mea este ca relațiile dintre țările noastre să evolueze în continuare, în interes comun și spre beneficiul cetățenilor țărilor noastre. Vă mulțumesc”.

Ieftiniri generoase la carburanţi

Ieftinirile la carburanți continuă. Asftel, conform prețurilor afișate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), mâine, 15 mai, șoferii vor plăti cu 28 bani mai puțin pentru un litru de benzină, iar pentru cel de motorină – cu 16 bani, scrie unimedia.info.

Așadar, litrul de benzină va costa 25,41 lei, iar cel de motorină 20,79 lei.

S-a dat drept femeie și a ademenit un cetățean străin pe rețelele de socializare. Ulterior, l-a răpit și l-a lăsat fără bani

Un bărbat de 29 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de tâlhărie, răpirea unei persoane și răpire de automobil.

Suspectul, locuitor al satului Chetrosu din raionul Drochia ar fi găsit o modalitate simplă de a face bani. Şi-a făcut un cont de facebook fals, în care s-a dat drept femeie şi a intrat în conversaţie cu un bărbat din altă țară, cu care a avut o înțelegere prealabilă de a se întâlni în Republica Moldova, în Drochia. 

Astfel, la data de 4 mai, bărbatul de  28 de ani, a venit de peste hotare în orașul Drochia unde a fost întâlnit de suspect care s-a dat drept verișorul femeii, cu pretextul că îl duce la ea. Acesta a urcat pe motocicleta suspectului și s-au deplasat într-o direcție necunoscută.

Ajunși în extravilanul satului Zgurița, la o clădire abandonată, suspectul a speriat bărbatul cu o armă asemănătoare celei de vânătoare, de model necunoscut, efectuând un foc vertical, după care a îndreptat arma în direcția victimei, cerându-i să-i predea toate bunurile și banii pe care îi are la el. Astfel, bărbatul a fost deposedat de bunuri și bani ce constituie echivalentul a 30 606,27 de lei. Apoi, l-a dezbrăcat de geacă și cu forța l-a dus în subsolul clădirii, unde l-ar fi legat la mâini și picioare de un pilon din beton, după care a plecat într-o direcție necunoscută. 

După câteva ore, victima a reușit să se dezlege și a ajuns într-un sat, unde a apelat după ajutor la săteni, aceștia anunțând imediat Poliția. 

Ca urmare a măsurilor speciale de investigație efectuate de ofițerii de  investigație ai INI, în comun cu Inspectoratul de poliție Drochia, sub conducerea procuraturii raionului, suspectul a fost identificat. Mai mult, oamenii legii au stabilit că acesta ar fi implicat și  într-un caz de  răpire de automobil, în noaptea de 6 spre 7 mai. Acesta ar fi pătruns într-o  gospodărie din satul Șuri, de unde ar fi sustras un Mercedes Vito.

În baza unei informații operative precum că suspectul se ascunde  în Chișinău, la 8 mai oamenii legii l-au reținut pe o stradă din capitală.  De asemenea a fost ridicat și autoturismul răpit. La fel, s-a stabilit că bănuitul intenționa  să  părăsească ilegal țara. 

Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru  furt și jaf, iar în martie 2024, a fost  eliberat din instituțiile penitenciare ale Franței și deportat în Republica  Moldova. 

În continuare membrii grupului de lucru  întreprind măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală,  pentru întărirea bazei probatorii, precum și depistarea armei de foc folosită la comiterea infracțiunii.

Aeroportul nu va putea fi privatizat

Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Anunțul a fost făcut de către deputatus PAS, Radu Marian care susține că „această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului”, scrie unimedia.info.

„Am înregistrat un amendament prin care vom include Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.

Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în  lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare.

Gruparea criminală șor încă controlează anumite spații comerciale la Aeroport și trebuie alungată de acolo. Vom crea condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a declarat Radu Marian.

Deputatul PAS Radu Marian salută intenția Agenției Proproetăți Publice de a relansa licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase.

Cercetătorii speră să nu fie nevoie de a treia doză de vaccin anti-Covid pentru o perioadă cuprinsă între 1 an şi 5 ani
Articolul anterior
Tornadă la Drochia. În câteva secunde, a făcut prăpăd
Articolul următor