Invazie de șerpi. Un copil din Florești, internat în spital după o mușcătură de șarpe

Timp de o săptămănâ pe teritoriul țării au fost semnalate mai multe cazuri de invazie de șerpi în zone locative, iar un copil a fost chiar mușcat de o reptilă.

În orașul Căușeni, o viperă a fost evacuată de pe copertina unei frizerii. La Bălți, un șarpe mare a fost găsit în curtea unui bloc de locuit, lângă o bancă.

În raionul Florești, un băiat de 13 ani a fost mușcat de un șarpe care s-a localizat în curtea locuinței. Copilul a fost internat într-un spital din Chișinău. La moment starea de sănătate a copilului este în afara oricărui pericol. „Șarpele în sine nu a atacat. S-a târât din grădină în curte, unde erau copii mici. Fiul cel mare a decis să îl apuce, așa că a fost mușcat. A început să curgă sânge, am chemat ambulanța. Am ajuns la spitalul din Florești. Medicii erau îngrijorați, deoarece copilul a adormit și nu știam cum să ne comportăm într-o astfel de situație. Apoi am mers la Bălți, după care la Chișinău, în spital a rămas câteva zile, apoi medicul a sunat și a spus că totul este în regulă”, a povestit mama copilului pentru www.esp.md.

Biologul Iana Marșalovschi a explicat pentru sursa citată care sunt șerpii ce prezintă pericol și cum să ne protejăm de mușcătura de șarpe.

„Pe baza fotografiilor prezentate, se poate presupune că pe strada din Bălți a fost identificat un șarpe de stepă cu burta galbenă (stânga), iar la Florești – Agkistrodon contortrix, sau șarpele cu cap arămiu, o specie otrăvitoare (dreapta).

,,Condițiile potrivite pentru traiul șerpilor sunt un râu sau un iaz în apropiere, un gazon pentru încălzire și un tufiș pentru a se ascunde de căldură ”, a explicat biologul.

,,Șarpele de stepă este o specie rară de șerpi inclusă în Cartea Roșie a Moldovei. Poate să locuiască în ruinele clădirilor. Șarpele cu cap arămiu se întâlnește mai frecvent în nordul țării, în văile râurilor și în zonele de stepă”.

Potrivit biologului, șerpii descriși mai sus pot mușca, dar veninul lor nu este periculos pentru oameni, spre deosebire de vipera comună, care trăiește, de asemenea, în regiunea noastră.

Salvatorii au prins această viperă pe copertina unei frizerii din Căușeni.

În orice situație, este important să se clarifice despre ce este vorba – e șarpe sau viperă?

Șarpele are un cap oval care continuă lin cu corpul ce strălucește la soare, pot exista pete galbene sau portocalii ușor vizibile în iarbă.

Vipera comună este de obicei un șarpe mic, care atinge o lungime de aproximativ 70-75 cm, uneori există vipere de până la 1 m lungime. Capul este rotunjit-triunghiular, clar separat de gât printr-o adâncitură. Vipera locuiește în văile râurilor și lacurilor, la hotarul cu pădurile, pe poieni, pe marginea drumurilor.

Cum să nu provoci un atac de șarpe?

Cu un comportament adecvat, pericolul de a fi atacat de un șarpe este minim. Este nevoie de: păstrat distanța și evitat mișcările bruște.

Nu este recomandat să săriți brusc, deoarece viteza de aruncare a unei vipere este de aproape 4 m pe secundă. Este mai sigur să vă retrageți ușor, fără mișcări bruște, fără a vă întoarce spatele la șarpe.

Nu alergați – în stare de panică, este posibil să nu observați un alt șarpe și să călcați pe el.

Când vezi un șarpe, nu trebuie să te apleci pentru a-l examina. Dacă este posibil – îndepărtează-te. Șarpele în sine nu dorește un contact strâns cu omul. Prin urmare, cel mai recomandat este să te retragi ușor. Șarpele nu va ataca niciodată primul.

Cel mai periculos moment este sfârșitul primăverii. Pentru șerpi, aceasta este perioada de depunere a ouălor, așa că există riscul să dai peste un șarpe feminin agresiv.

Simptome după mușcătura de șarpe

La locul mușcăturii se formează două puncte de sângerare, iar după un timp poate apărea mâncărimea. Nu ar trebui să existe umflături grave a pielii și țesuturilor. Dacă apare o senzație de amorțeală severă, consultați un medic.

Principalul pericol în mușcătura de șarpe este infecția și inflamația suplimentară a plăgii, iar pentru persoanele care suferă de alergii – edem sau șoc anafilactic.

Ce trebuie făcut după ce ai fost mușcat de un șarpe comun?

-Clătiți rana cu apă curentă.

-Dezinfectați cu orice antiseptic.

-Aplicați un obiect rece.

-Dacă aveți îngrijorări cu privire la alergii, atunci merită să luați un antialergic.

-Nu cauterizați rana sub nicio formă: saliva a intrat deja în sânge și veți înrăutăți lucrurile prin introducerea unei infecții.

-Solicitați ajutor la cea mai apropiată unitate medicală.

Ce simptome pot apărea după mușcătura de șarpe otrăvitor: dureri de cap, greață, erupție pe tot corpul.

Ce trebuie făcut după ce ai fost mușcat de un șarpe otrăvitor? Repaus fizic. Mișcarea va accelera răspândirea veninului în corp.

Puteți încerca să eliminați veninul prin compresia cu degetele, în decurs de 7-9 minute după mușcătură.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Cu peste jumătate din populație vaccinată, Israelul reintroduce masca obligatorie în spații închise
Articolul anterior
Un băiat de doar 9 ani s-a înecat aseară în lacul Ghidighici
Articolul următor