Prețul petrolului este în continuă creștere, la nivel mondial

Preţul petrolului depăşeşte pragul de 75 de dolari pe baril în contextul în care OPEC încearcă să obţină un acord cu privire la politica de producţie a grupului. Cum este influenţată recuperarea economiei globale în lipsa unei decizii?

Preţul petrolului a depăşit nivelul de 75 de dolari pe baril după ce OPEC şi aliaţii săi nu au putut ajunge săptămâna trecută la o înţelegere cu privire la politica de producţie a grupului, într-un moment în care tensiunile dintre Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite continuă să crească, transmite CNBC, conform zf.ro.

Preţul ţiţeiului înregistrează tot mai multă volatilitate după creşterile puternice din ultima perioadă, scăzând uşor luni, 5 iulie. Contractele futures pentru petrolul Brent au raportat astăzi un declin de 0,11% la 75,09 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe West Texas Intermediate au scăzut cu 0,13% la 75,06 dolari pe baril.

Grupul format din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, OPEC+, se va întâlni din nou astăzi după ce a eşuat de două ori să obţină un acord săptămâna trecută.

În lipsa unei înţelegeri, preţul petrolului ar putea creşte din ce în ce mai mult şi, în consecinţă, ar ameninţa fragila recuperare a economiei mondiale.

Emiratele Arabe Unite au blocat pactul pentru a mări producţia de petrol şi pentru a extinde termenul de expirare al actualului acord de producţie al grupului către sfârşitul lui 2021. EAU au declarat că extinderea este condiţionată de revizuirea aşa-zisei linii de bază, care determină cantitatea de ţiţei pe care o poate pompa o ţară.Publicitate

Preţul petrolului s-a majorat cu peste 45% în primele şase luni ale anului, cererea crescând pe măsură ce economiile au continuat să se redeschidă.

EAU – vechi aliat al Arabiei Saudite, liderul OPEC – s-a poziţionat de două ori împotriva acordului, care presupune o înţelegere de creştere graduală a producţiei de petrol, extinzând în acelaşi timp durata amplelor reduceri stabilite de grup în 2021.

Pentru a face faţă nivelului mic de cerere de anul trecut, generat de restricţiile de circulaţie din timpul pandemiei, OPEC+ a decis să limiteze producţia cu aproape 10 milioane de barili pe zi din mai 2020 până în aprilie 2022.

În timpul întâlnirii de săptămâna trecută, Rusia a propus extinderea perioadei de reduceri până a sfârşitul lui 2022, potrivit Reuters. Rusia şi Arabia Saudită au ajuns deja la un acord preliminar care ar creşte oferta cu 400.000 de barili pe zi din august până în decembrie 2021.

Dacă OPEC+ nu reuşeşte să obţină o înţelegere unanimă, preţurile ar creşte masiv în viitorul apropiat. Astfel, noile preţuri ale petrolului ar putea distruge la un moment dat creşterea nivelului de cerere şi ar îngreuna recuperarea mai multor economii la nivel mondial.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Explozie de cazuri de coronavirus în Spania, în rândul tinerilor nevaccinați
Articolul anterior
Val de căldură în ţările nordice. Temperaturile s-au apropiat de 35 de grade Celsius în zona arctică
Articolul următor