O rețea de benzinării a ieftinit benzina şi motorina

O rețea de benzinării a micșorat prețurile carburanților. Benzina A95 s-a ieftinit cu 38 de bani și costă acum 19 lei și 96 de bani litrul. Prețul unui litru de motorina s-a redus cu 30 de bani, până la 16 lei și 19 bani.     

S-a redus și preţul gazului lichefiat cu un leu și 13 bani până la 10 lei și 61 de bani litrul. Reprezentanții companiei nu au fost de găsit la telefon pentru a comenta micșorarea prețurilor.

Weekendul trecut mai multe companii petroliere au scumpit carburanții, iar ANRE le-a cerut explicații. Totodată, reprezentanții agenției au declarat că scumpirea nu are nicio legătură cu majorarea marjei de comercializare pentru petroliştii care vând angro.

Potrivit ANRE, produsele petroliere s-au scumpit în ultima perioadă la bursele internaționale.

sursa: www.publika.md

Medici din șapte țări participă la Congresul Internațional de Pediatrie, desfășurat în Chișinău

Nume grele ale medicinei din șapte țări și-au dat întâlnire la Chișinău. Medicii participă timp de trei zile la Congresul Internațional de Pediatrie, care a ajuns la ediția a VIII-a. Programul congresului cu genericul „Pediatria – specialitate multidisciplinară” include sesiuni plenare, simpozioane, discuții și prezentări la standurile expoziționale.

Congresul de Pediatrie 2024: Medici din șapte țări au venit la ChișinăuFoto: TV8.md

Subiectele sunt abordate de către personalități în domeniul pediatriei din Lituania, Turcia, România, Republica Libaneză, Serbia, Ucraina și Moldova. Temele țin de progresul actual în domeniile vizate la nivel național și mondial, schimb de experiență și, implicit, ameliorarea calității acordării asistenței medicale, transmite tv8.md. 

Potrivit președintei Societății de Pediatrie din Moldova, Ninel Revenco, aceasta nu este doar o simplă întrunire a specialiștilor, cu este un forum al ideilor inovatoare, al cercetării de vârf și al practicii clinice excelente, toate în beneficiul sănătății copiilor din întreaga lume. 

„Într-un moment în care ne confruntăm cu provocări tot mai complexe în domeniu, este imperativ să ne unim eforturile, să împărtășim cunoștințele noastre și sa colaborăm pentru a asigura un viitor mai luminos pentru generațiile viitoare”, a mai declarat Ninel Revenco.

Forumul este organizat de Societatea de Pediatrie din Republica Moldova de comun cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Institutul Mamei și Copilului, sub auspiciul Ministerului Sănătății.

A fost efectuat primul zbor direct din România către SUA, după 20 de ani. Compania este fondată de doi moldoveni

Primul zbor direct din România către SUA a fost efectuat vineri dimineață, după 20 de ani de pauză. Zborul cu numărul H4101 a decolat de pe aeroportul Otopeni cu destinația New York. Zborul este operat de HiSky, companie fondată de doi cetățeni ai Republicii Moldova.

Acesta este primul zbor transatlantic direct, cu plecare din România, efectuat de o companie aeriană de linie, după mai mult de 20 de ani. Aeronava Airbus A330, cu înmatricularea românească YR-KID, este așteptată să aterizeze pe aeroportul JFK, din metropola americană, la ora locală 11:35, după o călătorie neîntreruptă de aproximativ 10 ore, transmite adevarul.ro.

Odată cu lansarea rutei între București și New York, HiSky devine singura companie privată, din istoria aviației românești, care operează zboruri programate către Statele Unite ale Americii și primul operator aerian care introduce în programul regulat această destinație, după sistarea zborurilor companiei naționale, în anul 2003.

Pentru zborul inaugural, la manșa aeronavei care transportă primii pasageri către SUA, se află chiar directorul general al companiei HiSky, Iulian Scorpan, pilot comandant, cu o experiență de peste 20 de ani.

„Alături de pasagerii pe care îi avem la bord pentru zborul către New York, trăim, astăzi, un moment remarcabil, iar ziua de 7 iunie va rămâne cunoscută drept cea în care calea românilor către SUA s-a redeschis, după aproape 21 de ani. Suntem extrem de onorați să fim compania care reușește să îndeplinească această dorință a pasagerilor din România și din diaspora. Le mulțumim tuturor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, în ultimii trei ani, pe rutele din Europa. Asta ne-a oferit curajul și energia de a îndrăzni să visăm la călătorii peste ocean și, iată că, după multă muncă, decolăm, pentru prima dată, către New York. După realizarea de astăzi, următorul vis, pe care sunt convins că îl vom îndeplini curând, este să aterizăm la New York cu primii pasageri români care pășesc pe pământ american, fără viză”, a declarat Iulian Scorpan, CEO Hisky.

Zborurile regulate care conectează aeroportul Henri Coandă cu principalul aeroport din New York, John F. Kennedy, vor fi efectuate cu patru frecvențe pe săptămână, cu plecare din România în fiecare zi de luni, miercuri, vineri și sâmbătă, și retur. Aeronava HiSky va decola de la București la ora locală 8:30 și va ateriza la New York la ora locală 11:35. Pentru zborurile retur, aeronava este programată să decoleze de pe aeroportul JFK la ora locală 13:25 pentru a ajunge la Otopeni la ora locală 6:15.

Aeronava long-courier, utilizată pentru efectuarea zborului peste ocean, Airbus A330-200, este prima de acest tip înregistrată în România și a intrat în flota companiei HiSky în luna decembrie a anului trecut. Cu o autonomie de peste 14 ore și o viteză de croazieră de 870 km/h, A330-200 este unul dintre cele mai populare modele wide-body, propulsat de două motoare Rolls Royce Trent 772B. Aeronava care a decolat către New York are o configurație cu două culoare și un număr total de 275 de locuri, împărțite în două clase de servicii, business și economic.

Conform datelor de trafic, HiSky este, din 2023, a doua cea mai mare companie românească, după numărul de pasageri transportați, și al patrulea cel mai important operator de pe aeroporturile din România. București este principala bază operațională HiSky, însă compania operează curse regulate și de pe aeroporturile din Iași, Baia Mare, Cluj Napoca, Timișoara și Chișinău, dar și zboruri charter, în parteneriat cu principalele agenții de turism.

Ruta directă București-New York poate fi accesată și de pasagerii din Cluj Napoca și Chișinău. În sistemul de rezervări al companiei este disponibilă opțiunea de achiziție directă a zborurilor, cu o conexiune de numai o oră și 10 minute, pe aeroportul din București.

Republica Moldova va avea un stadion nou, conform standardelor UEFA, cu circa 25 de mii de locuri

Republica Moldova va avea în maxim cinci ani un stadion de fotbal nou, construit conform standardelor Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), a anunțat astăzi premierul Dorin Recean, în cadrul vizitei întreprinse la Centrul de Pregătire a Selecționatelor Moldovei.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Educației și Cercetării urmează să înceapă elaborarea unui studiu de fezabilitate, să elaboreze proiectul viitoarei arene și să ofere terenul necesar construcției.

„Vom construi un stadion nou, modern, de categoria 4 UEFA, de 20 – 25 de mii de locuri. Acest anunț a fost așteptat ani de zile de fotbaliștii noștri și de sutele de mii de amatori și iubitori ai fotbalului din țara noastră”, a spus premierul, citat de un comunicat al Guvernului.

Mai multe detalii despre proiectul stadionului național vor fi oferite săptămâna viitoare, în cadrul unei conferințe de presă, precizează sursa citată.

Premierul a discutat, la Centrul de Pregătire a Selecţionatelor Moldovei, cu fotbaliștii echipei naționale de seniori, dar și cea U-21, cu antrenorul principal, membrii staff-ului și conducerea Federației Moldovenești de Fotbal. Dorin Recean a mulțumit antrenorilor și a urat succes echipei naționale, care se pregătește pentru două meciuri amicale la Chișinău, cu Cipru pe 8 iunie și cu Ucraina pe 11 iunie.

„Vă mulțumim că, prin disciplină și performanțe, faceți (R.) Moldova mândră, că ne ajutați să creăm o imagine pozitivă țării noastre. Suntem toți o echipă și împreună putem face lucrurile să evolueze”, a spus premierul Dorin Recean.

În ultima săptămână, numărul dozelor de vaccin administrate a crescut cu 37%
Articolul anterior
Noi restricții intră în vigoare în Franța, confruntată cu al patrulea val al pandemiei de coronavirus
Articolul următor