Ce nu ai știut despre cum alegem cuțitele potrivite

De ce nu ar trebui să economisim pe cuțite? O întrebare care știm că și-o pun multe gospodine. Ei bine, iată câteva lucruri care trebuie să le știi atunci când te pornești să îți procuri această ustensilă.

1. În primul rând, ele intră în contact direct cu mâncarea, iar un metal de calitate proastă va da alimentelor un gust și miros neplăcut în urma oxidării. De aceea, alege produse de calitate bună, cu lame din oțel inoxidabil, oțel carbonat, laminat sau ceramică de calitate, certificate.

2. Atrage atenția la mânerele cuțitelor, acestea trebuie să fie nu doar, frumoase și stilate, ci neapărat ergonomice, să aibă mâner din plastic, lemn sau metal de calitate care nu alunecă ușor din mână sau au siguranță împotriva alunecării degetelor către lamă.

Pentru a alege cuțitele potrivite necesităților tale, îți propunem să faci cunoștință cu cele mai frecvent utilizate cuțite în bucătărie.

Cuțitul bucătarului sau cuțitul francez – este probabil cel mai frecvent întâlnit tip de cuțit, având o lamă dură și puțin curbată cu o lungime de aproximativ 20 cm, se va potrivi la mai multe tipuri de operațiuni, cum ar fi, felierea, tăierea tuturor produselor din bucătărie sau pentru zdrobirea unor alimente ca usturoiul, măslinele etc. Este cuțitul universal care nu poate lipsi nici într-o bucătărie.

Cuțitul Santoku se folosește pentru aceleași operațiuni ca și cuțitul bucătarului, dar arată diferit, lama este mai largă și mai dreaptă, iar unii bucătari îl preferă pentru tăierea sau mărunțirea legumelor sau verdețurilor. Forma cuțitului ușurează obținerea unor felii subțiri de legume.

Cuțitul de decojire numit și „Paring knife” se folosește pentru tăierea sau decojirea legumelor și fructelor de dimensiuni mici, fiind mai scurt decât cuțitul bucătarului.

Cuțitul de dezosat sau Boning knife este un cuțit de specialitate pe care îl folosesc bucătarii profesioniști, atunci când au nevoie să tranșeze carnea, să îndepărteze cu ușurință oasele și să curețe tendoanele și ligamentele.

Tot în categoria cuțitelor putem adăuga diferite tipuri de cuțite decojitoare numite și peelere, de la cuvântul englez „to peel” ce înseamnă a decoji, azi găsim pe piață o varietate mare de peelere în formă longitudinală, în formă de disc, în forma literei Y etc. Acestea sunt de neînlocuit la decojirea legumelor și fructelor și ușurează enorm munca bucătarului în prepararea produselor.

Dacă cuțitele intră în categoria ustensilelor clasice, fără de care nici un bucătar nu va intra în sala de preparare a bucatelor, atunci există și o serie de ustensile sau gadgeturi printre care: Cuțitul Julliene care feliază pai legumele, Cuțitul pentru avocado – care curăță și feliază cu ușurință acest fruct minune, Cuțitele deschizătoare pentru conserve sau spiralizatoarele care creează în timp rapid tăieței din legumele dorite. Acestea sunt menite să ușureze munca bucătarilor și celor care au plăcerea să petreacă mult timp în bucătărie.

În comerț poți găsi nenumărate oferte de cuțite separate sau în seturi, dar făcând alegerea să atragi atenție în mod special la calitatea materialelor (lamei, mânerului), siguranța mânerului și specificul fiecărui cuțit, pentru a asigura toate necesitățile personale și în cele din urmă să-ți fie pe plac designul prezentat. Și încă un lucru important, cuțitele alese vor deveni la fel de importante ca și propriile degete – întrucât ele literal vor fi continuarea propriilor mâini.

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

După ce a stat internat în spital o lună un bătrân de 102 ani din Rusia s-a vindecat de Covid-19
Articolul anterior
Scandal la ședința noului Parlament: PAS a părăsit sala
Articolul următor