În Moldova ar putea fi introduse noi restricţii anti-COVID-19

În Republica Moldova ar putea fi introduse noi restricții anti-COVID-19 din cauza că vaccinarea are loc prea lent.

A fost vaccinată 15 la sută din populația Republicii Moldova, cu ambele doze. Totodată, doar 30 la sută dintre angajații din educație sunt imunizați. Vaccinarea colectivă de 70 la sută, planificată pentru noiembrie în Republica Moldova, nu va fi atinsă, a anunțat marţi Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă, scrie albasat.md.

Responsabila de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că cea mai înaltă rată de imunizare se înregistrează în rândurile persoanelor vârstnice, cea mai mică rată de vaccinare fiind în rândurile tinerilor. În același timp, cea mai joasă rată de imunizare a populației se atestă în Găgăuzia, de mai puțin de 10 la sută, iar cea mai înaltă rată de imunizare este în municipiul Chișinău, 23 la sută din populația capitalei fiind vaccinată împotriva noului coronavirus.

Svetlana Nicolăescu a atenționat că 99 la sută dintre pacienții care se află în secțiile de terapie intensivă cu COVID-19 nu au fost imunizați împotriva virusului. Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, în spitale sunt internate 313 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 65 sunt în stare extrem de gravă, 11 pacienți fiind conectați la aparate de respirație asistată.

Săptămâna trecută numărul cazurilor noi de COVID-19 și a cazurilor de deces, asociate cu COVID-19, a fost în creștere, în comparație cu săptămâna precedentă. Totodată, unele localități sunt în cod roșu de alertă COVID-19, a menționat secretarul de stat.

Tot săptămâna trecută, Republica Moldova a intrat în cod portocaliu de alertă COVID-19, iar aceasta înseamnă că e nevoie de instituirea a noi măsuri de protecție. În viitorul apropiat, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, ce ar putea introduce noi restricții în acest sens, a subliniat Svetlana Nicolăescu.

Veaceslav Guțu, coordonator al campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19, medic-epidemiolog, a specificat că doar 0,08 la sută dintre persoanele vaccinate au făcut COVID-19, iar 90 la sută dintre aceste persoane au avut o singură doză de vaccin, din două, cât e nevoie.

Moldovenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, potrivit unui proiect de lege votat de Parlament în prima lectură, scrie jurnal.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților, prevede modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului.

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie.

Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

Reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică.

Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Autorii documentului au mai propus o prevedere care stipulează că Ziua avocatului va fi marcată anual la data de 9 septembrie. Potrivit lor, acest lucru va contribui la promovarea imaginii avocatului în societate.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Un deputat din Găgăuzia, condamnat pentru trafic de influență cu amendă și confiscare de peste 400.000 lei

La 26 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare, în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, de acuzare a unui actual deputat în UTA Găgăuzia, de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pretinsă asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău (art. 326, alin. (2), lit. c) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț, cauza penală fiind sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Potrivit probatoriului administrat, inculpatul, în perioada octombrie 2019-august 2021, a pretins și a primit, în trei tranșe, de la denunțător, care avea un interes direct în obținerea unei hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unei cauzei civile, mijloace bănești în sumă totală de 12.000 Euro (240.910 MDL), susținând că, prin intermediul altor persoane, are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în care denunțătorul avea calitatea procesuală de pârât. În rezultat, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. 

După cum a fost a anunțat anterior, Procuratura Anticorupție a transmis cauza penală pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în noiembrie 2023.

Urmărirea penală a durat aproximativ nouă luni, iar procesul de judecată a durat un an. 

Astfel, prin sentința din 26 noiembrie 2024, instanța de judecată a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă de 175.000 MDL. În același timp, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 240.910 MDL, (echivalentul  a 12.000 Euro), în folosul statului, ca și bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 15 zile.

Doi șoferi de motocultoare, prinși beți criță în trafic

În satul Vorniceni din raionul Strășeni, un bărbat de 40 de ani din același raion se deplasa la ghidonul unui motocultor având o concentrație de alcool de 1,96 mg/l în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În satul Constantinovca din raionul Căușeni, conducătorul unui motocultor a fost depistat cu o concentrație de alcool de 0,47 mg/l în aerul expirat. Bărbatul are vârsta de 51 de ani și este locuitor al raionului Anenii Noi.

În ambele cazuri bărbații nu erau echipați corespunzător.

De la început anului, în țară au fost înregistrate 43 de accidente rutiere cu implicarea motocultoarelor. În consecință 2 persoane au decedat, iar altele 19 s-au ales traumatisme. În 10 dintre cazuri conducătorii se aflau în stare de ebrietate.

Pavel Stratan a postat pe reţele o primă fotografie cu soția
Articolul anterior
Patru indivizi ajuns pe mâna justiţiei după ce au pus în circulaţie 10 mii $ falşi
Articolul următor