Condiţiile de intrare în alte ţări au fost actualizate

Au fost actualizate alertele de călătorie. În ce condiții puteți intra pe teritoriul altor state.

Ministerul de Externe a actualizat alertele de călătorie, conform situației din data de 13 august. Având în vedere perioada estivală și planificarea concediilor, Ministerul recomandă organizarea din timp a călătoriei, cu informarea în prealabil, corect și cuprinzător cu privire la condițiile de intrare în țara de destinație, precum și după caz cu privire la condițiile de tranzit, scrie cotidianul.md.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene actualizează sistematic informația cu privire la restricțiile de călătorie, documentul fiind disponibil pe pagina oficială mfa.gov.md, compartimentul „Călătorește în siguranță: MAEIE explică restricțiile de călătorie peste hotare”, precum și pe paginile web și Facebook a misiunilor diplomatice.

Totodată, este continuată procesarea solicitărilor de la cetățeni prin intermediul răspunsurilor automatizate la întrebările frecvent adresate prin intermediul paginii de Facebook a MAEIE”, se arată într-un comunicat al instituției.

Ministerul atenționează că alertele de călătorie pot suferi modificări, dacă autoritățile statelor străine vizate vor adopta alte decizii. Aceste actualizări sunt publicate în regim operativ de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Informațiile curente se bazează pe cele mai recente date disponibile și sunt colectate din surse naționale autorizate și publice.

Unde sunt recunoscute certificatele de vaccinare moldovenești

Ucraina, Ungaria, Georgia, Turcia, Muntenegru, Kazahstan, Turkmenistan, Belarus sunt țările cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare.

Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe ale Cehiei, Greciei, Poloniei, Marii Britanii, Franței, Rusiei, Irlandei, Letoniei, Italiei, Kârgâzstan, Tadjikistan, Israel, Serbia, Luxemburg, Armenia, Uzbekistan.

Au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății și a Uniunii Europene, următoarele țări: Bulgaria, Regatul Spaniei, România, San Marino, Estonia, Grecia, Germania, Lituania, Austria, Croația, Slovacia, Slovenia, Elveția, Finlanda, Bosnia și Herțegovina, Irlanda, Danemarca, Serbia, Franța. Aceste prevederi pot fi modificate în funcție de starea epidemiologică din Republica Moldova.

Alte două drone au survolat aseară spațiul aerian al Republicii Moldova

Două drone au încălcat spațiul aerian al Rep. Moldova în această noapte, în apropierea frontierei cu Ucraina, potrivit autorităților de la Chișinău.

Primul aparat de zbor a fost identificat la ora 22.45 pe direcția Taraclia – Petrovca. Cea de-a doua a fost depistată 3 minute mai târziu pe direcția Burlăceni – Vinogradovca, informează canalul oficial guvernamental Prima Sursă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, susține că nu s-a identificat deocamdată originea celor două drone, dar a declarat că intruziunea a avut în timp ce Ucraina raporta că regiunea Odesa din sudul țării era atacată masiv de Rusia.

Încălcarea spațiului aerian de noaptea trecută are loc la doar trei zile după un incident similar care a dus la convocarea ambasadorului rus la Ministerul de Externe. Acestuia i-au fost prezentate fragmente ale dronelor căzute, inclusiv o bucată purtând numele Geran-2, denumirea rusă a dronei Shahed de concepție iraniană.

Ministerul de Externe a denunțat săptămâna trecută un acord cu Rusia și a anunțat închiderea centrului de cultură rusă din Chișinău.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Detalii despre victimele accidentului de la Florești: șapte persoane sunt internate în stare gravă în spital, iar o femeie riscă să rămână fără antebraț

Noi detalii despre starea persoanelor care au avut de suferit în urma accidentului rutier din această dimineață. Șapte persoane sunt internate în stare gravă în spital, iar o femeie riscă să rămână fără antebraț, după ce autocarul de pe ruta Kiev-Chișinău s-a răsturnat și a fost proiectat într-un copac, în apropierea satului Ciripcău, raionul Florești. Responsabilii de la Spitalele din Soroca, Florești și Institutul Mamei și Copilului, au comunicat pentru Moldova 1 că victimele rămân sub supravegherea medicilor.

La Spitalul din Soroca a ajuns o ucraineancă, din Kiev, în vârstă de 42 de ani. Potrivit medicilor, starea acesteia este extrem de gravă.

„Pacienta a fost operată de leziunea splinei cu hemoragie intraabdominală. Starea pacientei este extrem de gravă. Este o problemă mare cu trauma antebrațului. A fost efectuată o amputație parțială a antebrațului în urma acidentului și ar putea fi amputat antebrațul”, a declarat Tatiana Babără, anesteziologă.

Fiind conștientă, pacienta a fost anunțată că ar putea rămâne fără antebraț, însă aceasta a fost împotrivă amputării. În acest sens, o comisie urmează să o examineze și să ia o decizie.

„Așteptăm decizia consultanților aviație sanitară în vederea intervenției chirurgicale asupra mâinii”, a precizat Veceslav Costin , chirurg.La Spitalul din raionul Florești rămân internate patru persoane. Potrivit Ludmilei Capcelea, directoarea spitalului, aceștia sunt internați în secția chirurgie și traumatologie.

Printre victimele accidentului sunt și doi copii de opt și 15 ani care au fost transferați de la Spitalul Raional Florești la Institutul Mamei și Copilului.

„Starea la internare a ambilor pacienți este de gravitate medie. Au anumite leziuni și contuzii. Fata o să fie readresată în secția neurochirurgie pentru supraveghere și îngrijiri, iar băiatul în secția de chirurgie urgentă”, a explicat Maxim Cazacu, purtător de cuvânt la Institutul Mamei și a Copilului.

Amintim că accidentul s-a produs astăzi dimineață în jurul orei 05:00, pe traseul R-14, în apropierea satului Ciripcău, raionul Florești. Potrivit oamenilor legii, autocarul transporta 68 de pasageri. Într-o curbă, pe carosabilul acoperit cu zăpadă, șoferul ar fi pierdut controlul volanului, ceea ce a dus la răsturnarea vehiculului.

Zeci de peşti morţi într-un lac din Capitală
Articolul anterior
Incredibil! TikTok a devansat Facebook
Articolul următor